300-річчя Сковороди, приїзд Зеленського, благодійність та безліч зустрічей: дайджест найважливіших подій, які відбулися в УГСП у минулому навчальному році

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > 300-річчя Сковороди, приїзд Зеленського, благодійність та безліч зустрічей: дайджест найважливіших подій, які відбулися в УГСП у минулому навчальному році

Літо поволі добігає до свого завершення, а наша зустріч в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі невпинно наближається. Певно, усі сковородинівці за час невеликої розлуки накопичили чимало сил для того, аби максимально наповнити прийдешній навчальний рік предметними ініціативами, цікавими зустрічами, новими знаннями та вміннями.

На порозі нового навчального року пропонуємо вам пригадати усе найважливіше з того, чим жила сковородинівська родина протягом минулого навчального року.

УГСП – один із закладів що розпочав навчальний рік у очному форматі

Формат початку нового навчального 2022/2023 років викликав чимало дискусій в українському суспільстві. Більшість закладів вищої освіти надала перевагу дистанційному навчанню. Втім УГСП вдалося зробили усе належне, зокрема модернізувавши укриття, для того аби близько 6000 тисяч його здобувачів (станом на початок минулого навчального року – прим.авт.), при бажанні і можливості, могли вчитися в звичному їм очному форматі. Поза тим навчальний рік розпочався з приємних новин – Університет Григорія Сковороди в Переяславі покращив свій результат у рейтингу світових університетів на понад три тисячі позицій та ввійшов до сотні найпопулярніших університетів України.

Зіркові зустрічі у форматі «Відкритого університету» та «Платформи можливостей»

У вересні 2022 року свій скромний ювілей відзначив один із найулюбленіших проєктів сковородинівців – «Відкритий університет», який вже 5 років знайомить університетську спільноту та містян з видатними, цікавими українцями які творять новітню історію нашої держави. Разом із зустрічами у форматі «Платформа можливостей» який теж втілює Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю університету і Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених можна говорити про справді зоряний рік, позаяк восени до альма-матер завітали Анатолій Анатоліч й Спартак Суббота, а навесні – Іван Семесюк, Тетяна Власова, Юрій Андрухович, Віталій Гордієнко, Богдан Логвиненко, Володимир В’ятрович, Анна Багряна. На початку літа сезон зустрічей завершив гість із Британії Едвард Метьюс.

Поза тим, в умовах війни транформувалися й концерти. Вони наповнились новими сенсами і стали благодійними. Протягом навчального року в УГСП виступили електронні проєкти «GG ГуляйГород» та PROBASS ∆ HARDI, фронтмен гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк  та відомий український гурт Kozak System. Вхід на заходи був вільним, а охочі могли віддячити за нагоду наживо почути виконавців своїм донатом. Сумарно такі концерти зібрали понад 60 000 гривень на потреби захисників.

300-річчя патрона університету Григорія Сковороди

У 2022 році Україна відзначила 300-річчя від дня народження видатного українського мислителя Григорія Савича Сковороди. З метою вшанування пам’яті про філософа Університет Григорія Сковороди в Переяславі разом із Національним історико-етнографічним заповідником «Переяслав» запросили усіх охочих до участі в серії заходів в рамках культурно-мистецького форуму «Сковорода 300». Та й поза цим у рік Савича не бракувало інших знакових подій та тематичних атракцій, які ви можете нагадати собі тут.

Візити Президента України Володимира Зеленського та Предстоятеля ПЦУ Епіфанія

У 2022/2023 навчальному році почесними гостями Університету Григорія Сковороди в Переяславі стали Президент України Володимир Зеленський та Митрополит Епіфаній. У ході візитів обом впізнаваним українцям університетська родина представила свої культурні здобутки, познайомила гостей із закладом та розповіла про важливі аспекти університету. Родзинкою зустрічі з Президентом став формат запитання-відповідь, де студенти мали змогу напряму поспілкуватися та запитати у нього, про це що цікавить. Натомість Митрополит Епіфаній мав у стінах альма-матер важливий виступ-проповідь, де, серед іншого, підкреслив що великий дар Божий свободи і незалежності є безцінним, а на долю нашого покоління випало завдання перемогти, примножити, утвердити і передати цей дар наступним поколінням.

До слова місяцем раніше Президент України удостоїв працівників УГСП Валерія Хомича та Ірину Волженцеву званням «Заслужений працівник освіти України». У ході зустрічі в УГСП предстоятель ПЦУ нагородив ректора та кількох науковців університету орденом святого великомученика Юрія Побідоносця з трактуванням «За віддане служіння Богові й Україні та жертовність у захисті добра і правди». Бібліотека та кілька сковородинівців отримали молитовники та пам’ятні подарунки від очільника ПЦУ.

Допомога внутрішньо переміщеним особам від партнерів університету

У свою чергу й сковородинівська родина неодноразово отримувала підтримку. До прикладу ми розповідали про те, що завдяки співпраці з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) IOM Ukraine на територію студмістечка Університету Григорія Сковороди в Переяславі було завезено 13 балконних комплектів, які встановили в тринадцятьох кімнатах, де проживають переселенці. Також від відділу з управління і координації колективними центрами на баланс альма-матер надійшли чайники, фени й праски для побутових кімнат гуртожитків та ВПО. Початок літа ознаменувався новою допомогою від організації – тоді отримали сушильну машинку й гігієнічно-побутові набори для внутрішньо-переміщених осіб, що проживають на території студмістечка. Пізніше представники МОМ Україна привезли пральну машинку й два бойлери для побутової кімнати й, зокрема, потреб ВПО. Буквально нещодавно до студмістечка УГСП завітала міжнародна гуманітарна організація «Оксфам Україна». Більше ніж три десятки сімей внутрішньо переміщених осіб, зокрема студенти закладу, отримали безкоштовну гуманітарну допомогу – індивідуальні гігієнічні набори на 25 позицій товарів.

Нові витоки співпраці

У січні було закріплено співпрацю Київської обласної служби зайнятості з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі – мова про успішний початок реалізації активних програм служби зайнятості. На одній із зустрічей директор Київського обласного центру зайнятості Денис Дармостук презентував присутнім соціальним партнерам, представникам малого та середнього бізнесу, безробітним діяльність  Центру розвитку підприємництва в Переяславі, розповів про можливості у сприянні працевлаштуванню через організацію професійного навчання. У другій частині зустрічі було підписано Меморандум про співпрацю між Київським обласним центром зайнятості та Університетом Григорія Сковороди в Переяславі. Він закріпив узгоджену співпрацю на партнерських засадах у сферах організаційної та аналітичної роботи, інформаційного забезпечення. Сторони задекларували, що кожен із пунктів вже є дієвим, і лише підсилює віддавна закріплені напрямки діяльності.

Ще у минулому навчальному році Університет Григорія Сковороди в Переяславі став учасником ініціативи «Wi-Fi в укриттях», яка була започаткована Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством освіти і науки України. Згодом відбулася офіційна передача сертифікатів, огляд мережі укриттів та дарування встановленого обладнання команді університету. Проєкт реалізовано Huawei Ukraine за сприяння БО «Фонд освітніх ініціатив». Принагідно у травні в альма-матер відбувся публічний діалог щодо взаємодії освіти та ринку праці, впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в освіті і науці, цифрової безбар’єрності та рівних можливостей.

Також у 2023 році ще більшої плідності набула співпраця спільноти Університету Григорія Сковороди в Переяславі з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Нещодавно ректор Віталій Коцур та психологиня університету Тетяна Кузьменко стали учасниками сесії стратегічного планування: «Взаємодія партнерів ЮНІСЕФ в рамках надання психосоціальної підтримки».

Ще у минулому навчальному році Університет Григорія Сковороди в Переяславі став учасником ініціативи «Wi-Fi в укриттях», яка була започаткована Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством освіти і науки України. Згодом відбулася офіційна передача сертифікатів, огляд мережі укриттів та дарування встановленого обладнання команді університету. Проєкт реалізовано Huawei Ukraine за сприяння БО «Фонд освітніх ініціатив». Принагідно у травні в альма-матер відбувся публічний діалог щодо взаємодії освіти та ринку праці, впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в освіті і науці, цифрової безбар’єрності та рівних можливостей.

Також у 2023 році ще більшої плідності набула співпраця спільноти Університету Григорія Сковороди в Переяславі з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Нещодавно ректор Віталій Коцур та психологиня університету Тетяна Кузьменко стали учасниками сесії стратегічного планування: «Взаємодія партнерів ЮНІСЕФ в рамках надання психосоціальної підтримки».

Академічна мобільність сковородинівців в умовах війни

Попри війну світ як ніколи до того був відкритим до сковородинівців. З робочим візитом вони приїздили до Туреччини, де брали участь у новому проєкті «Ісламська цивілізація. Історія і культура». Там команда УГСП зустрілася  із президентом Стамбульського фонду науки і культури Саїдом Юдже та відвідала безліч історичних пам’яток Стамбулу та мала змогу представляти Україну крізь призму мікроісторії. Більше про їхні враження за посиланням.

І ще далеко не все – з 19 до 25 лютого 2023 року викладачки кафедри Леся Тірбах та Наталія Редзюк проходили міжнародне стажування в міждисциплінарній школі Університету імені Адама Міцкевича в Познані «Across Disciplines: how to study in an interdisciplinary framework»; 21 травня 2023 р. для студентки факультету історичної і соціально-психологічної освіти Наталії Чугай розпочалася поїздка в рамках програми студентської мобільності з тематики Difficult neighborhood: Poles and Ukrainians in the 20th century». Протягом тижня здобувачка мала можливість отримати міжнародний досвід і навчатись в Університеті імені Адама Міцкевича в Познані; з 11 по 17 червня 2023 року заступниця завідувача кафедри економіки Університету Григорія Сковороди в Переяславі, кандидатка економічних наук, доцентка Людмила Леваєва взяла участь у Міжнародній літній школі «Science Communication» від Університету імені Адама Міцкевича в Познані (Польща); з 18 по 24 червня 2023 року декан факультету фінансово-економічної і професійної освіти к.е.н., доцент Світлана Кучеренко в рамках проєкту академічної мобільності КА 107 на літній семестр 2022/2023 навчального року програми Erasmus+ (проєкт номер 2020-1-PL01-КА107-079390) разом з завідувачкою кафедри професійної освіти д.п.н., професором Іриною Доброскок та завідувачкою кафедри обліку, оподаткування та бізнес-управління к.е.н., доцентом Оксаною Перчук в рамках проєкту Національного агентства академічного обміну (BPI/UE/2022/6-00) відвідали Університет імені Миколи Коперника в Торуні (Польща), де активно брали участь у заходах присвячених 55-ій річниці факультету економічних наук і менеджменту. Серед учасників проєктів були представники університетів різних країн: Албанії, Грузії, Ізраїлю, Казахстану, Марокко, США, Хорватії та ін.

Наука та перший захист PhD в умовах війни

2022/2023 навчальний рік був насичений науково-практичними конференціями. Попри  те, що чимало з них переносилося науковій спільноті закладу вдалося провести різногалузеві зібрання, зокрема Всеукраїнські науково-практичну конференцію «Молодь і суспільство: сталий розвиток громад та екосистем регіонів України», «Педагогіка сучасності. Виклики і перспективи цифрової доби» і «Григорій Сковорода в соціокультурному просторі Київщини» та міжнародні науково-практичні конференції «Різноманітність та інклюзія в освіті», «Основні напрями розвитку наукових досліджень молодих учених», «Rebuilding of UkrainePeople, Ideas, Technologies, and Resources» та «російсько-українська війна: історичні ретроспективи та сучасні реалії».

Також рік що минув був знаменний і тим, що, вперше від початку повномасштабного вторгнення в України росіян, відбувся захист дисертації на здобуття ступеня доктора філософії у разовій спеціалізованій вченій раді УГСП за спеціальністю 032 «Історія та археологія». Когорту науковців Університету Григорія Сковороди в Переяславі поповнила молода докторка філософії Наталія Новородовська, яка 27 червня 2023 року захистила дисертацію на тему «Мовна політика в УРСР (1960 – 1980-х рр.): соціокультурний вимір».

Акредитації

Навіть в умовах війни відбувалися засідання Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, на яких, за підсумками акредитацій освітніх програм альма-матер, затверджувалися висновки галузевих експертних рад. Раді констатувати, що у 2022/2023 роках успіхом відзначилися 6 акредитаційних справ – мова про 5 магістерських програм і одну програму здобувачів докторів філософії (PhD).

Стартуємо у навчальний рік взявши із собою досвід минулого успішного року, кращі традиції сковородинівської родини й величезну кількість мрій та планів, які обов`язково реалізуємо в стінах УГСП. Закликаємо вас бути активними учасниками, оскільки від допомоги та спільних зусиль кожного з нас залежатиме те, яким складеться наступний навчальний рік.

 

Дарія Сухотенко

Перейти до вмісту