Сковородинівці-учасники міжнародного проєкту «Ісламська цивілізація. Історія і культура» повернулися до України: які враження від поїздки (відео)

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Сковородинівці-учасники міжнародного проєкту «Ісламська цивілізація. Історія і культура» повернулися до України: які враження від поїздки (відео)

Як ми вже розповідали минулого тижня, під патронатом Стамбульського фонду науки і культури завдяки керівництву Університету Григорія  Сковороди в Переяславі та відділу міжнародних зв’язків університету у Туреччині стартував новий проєкт «Ісламська цивілізація. Історія і культура» зорієнтований на розширення академічної мобільності студентів та аспірантів альма-матер.

Протягом тижня сковородинівці мали змогу вивчати історію Турецької Республіки, інтелектуальну біографію Саїда Нурсі; філософію Турецької держави; мали нагоду дізнатися про роль сім’ї в Ісламській цивілізації та вивчити мистецтво каліграфії. Нині ж, повернувшись до України, готові поділитися своїми враженнями та відео за підсумками участі:

Сабріна Ревега, студентка ІІ курсу факультету історичної і соціально-психологічної освіти отримала комплексне, загальне враження від поїздки до країни:

«Під час нашої подорожі сталося безліч неперевершених речей, про які я тепер згадую. Навіть не віриться, що це сталося зі мною. Сподобалася культура та сімейні традиції турків – вони розвіяли багато стереотипів які я мала до поїздки. Заворожила архітектура країни – мечеті гарні як ззовні, так й з середини, куполи, кожна деталь виконана вручну. Я дуже рада, що мала змогу взяти участь в проєкті. Він дам змогу побачити безліч яскравих історичних місць, і я дуже вдячна всім, хто взяв участь у його реалізації».

Натомість студентка ІІІ курсу факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Тетяна Васянович відмітила лекцію на тему «Роль сім’ї в Ісламській цивілізації»:

«Надзвичайно цікаво було дізнатись, які обов‘язки у кожного члена сім‘ї, які їхні права. Раніше думала, що іслам дає право керувати лише чоловіку, а виявилось, що і жінці.  Та все ж, як на мене у жінки мало свободи, тому модель української сім‘ї для мене, у підсумку, все одно залишилась кращою».

У свою чергу студентка ІІІ курсу факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Вікторія Лех каже, що під час проєкту отримала неймовірне враження від історії та культури Стамбулу:

«Цікавим було все – від лекцій про віру, Саїда Нурсі, роль сім’ї в ісламській цивілізації, каліграфії, до надзвичайних відвідин їхніх святинь – Аясофії, Блакитної мечеті та Чамлиджі. Я дякую Стамбульському фонду науки і культури та нашому університету за прекрасну можливість поглибити свої знання з історії Туреччини та зв’язки Туреччини з Україною».

Фахівець другої категорії відділу міжнародних зв’язків Яна Спіжова переконана, що одним з важливих моментів стало заломлення стереотипів:

«На мою думку, заради таких висновків реалізуються подібні проєкти – аби відчути та пережити весь колорит буденності іншого народу».

Її колегу Марію Коркач найбільше вразила неймовірна та захоплююча історія Стамбула та архітектура, зокрема палац Топкапи:

«Коли я відвідала це місце я відчула, як створювалась історія, яка завжди буде цікавою та актуальною. А ще його стіни бачили пристрасну історію кохання султана Сулеймана та нашої українки Роксолани».

Наталія Редзюк, аспірантка ІІІ року навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі підсумовує:

«Реалізація проєкту «Ісламська цивілізація: релігія, історія та культура» дала мені можливість детальніше ознайомитися з архітектурою, мистецтвом та релігією ісламського світу. Вивчення ісламської культури допомогло розширити світогляд, пізнати культурну різноманітність та зрозуміти цінності, які формують життя мусульман. Також вдалося ретельніше пізнати взаємозв’язок між світовими цивілізаціями, що посприяли ще більшій толерантності та взаєморозумінню мусульманського стилю життя. Особливу увагу привертає ісламська релігія, яка є складною частиною вірувань і практик, адже іслам одна з найстаріших та найвпливовіших релігій у світі, а ісламська цивілізація має складний і багатий досвід. За час реалізації проєкту й перебування у Стамбулі мені дуже сподобалася наша програма, яка була наповнена науковою і культурною складовою. Проте, зважаючи на велику програмну завантаженість програми, я хотіла б порекомендувати продовжити кількість днів перебування у Стамбулі, таким чином дати насолодитися всією красою та архітектурою міста».

Наостанок учасниці поїздки висловлюють щиру вдячність ректору Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталію Коцуру, відділу міжнародних зв’язків Університету Григорія Сковороди в Переяславі, проректору з міжнародної діяльності Оксані Ковтун, начальниці відділу міжнародних зв’язків Валентині Крикун за можливість культурного збагачення.

Нагадаємо, що у турецькій провінції Текірдаг, що на північному заході країни,  офіційно відкрили Почесне консульство України. Серед інших участь у відкритті, на запрошення генерального консульства України в Стамбулі, взяв і ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту