«Відкритий університет» спустився в укриття й став музичним: як «GG ГуляйГород» запалив сковородинівців якісним благодійним етно-денсом (відео)

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Відкритий університет» спустився в укриття й став музичним: як «GG ГуляйГород» запалив сковородинівців якісним благодійним етно-денсом (відео)

У перший четвер жовтня 2022 року укриття №2 Університету Григорія Сковороди в Переяславі примножило своє звичне безпекове призначення, щонайменше на один вечір ставши епіцентром музики, танцю, хороводів та благодійності. Тут, в рамках вже легендарного партнерського проєкту «Open University» провів свій благодійний музичний вечір талановитий український етно-електро проєкт «GG ГуляйГород».

Зібрані кошти передадуть очільниці ГО «Серця Переяславщини», відомій волонтерці Інні Марченко, яка з 2014 року торує шлях фронтовими дорогами та бездоріжжями і допомагає підрозділам ЗСУ, у лавах яких боронять Україну переяславці, гідні сини і доньки нашої держави.

Гості зі столиці, попри чималу історію існування колективу і успішність «ГуляйГорода» в Україні та світі, виступили у нашому місті вперше. Зізнаються, вперше виступали й у бомбосховищі. Сковородинівцям у цей день було не до снаги його впізнати – звичні стільці та пляшки з водою на випадок затяжних «тривог» замінив просторий танцмайданчик, відгороджена ошатна сцена, якісний звук, яскраве світло, етнічна українська музика у несподіваній електронній обробці. Лише старожили пам’ятають ці стіни за цільовим призначенням, яке колись полягало у проведенні дискотек що гуртували студентів та викладачів кінця 90-х. На вході – скринька для добровільних пожертв для захисників. Усі розуміють важливість справи і не нехтують нагодою підтримати українське військо, яке бореться за спокійні українські вечори та якісне дозвілля молодого покоління. На щастя, обійшлося без оголошення «повітряної тривоги».

По 18:00 у залі ще не достатньо багато люду, проте ближче до виходу на сцену хедлайнерів вечора це виправляється – спрацьовує ефект сторіз у соцмережах, дзвінків і повідомлень про крутість прийдешнього вечора. Питомо українськими, запальними піснями та вкладеними в них сенсами публіку «гріє» дует вокалісток університету Ганни Ляч та Анастасії Петрової. У гримерці дівчата зізнаються – віддавна є прихильницями гурту, а відтак виступити на «support»-і у кумирів та поспілкуватися з ними «на рівних» є для них великою честю. «Lyach/Petrova» дарують своїм слухачам власні обробки культових хітів останніх місяців – «Думи мої», «Чи разом», «Стефанія» та співом народної композиції «Щедрий вечір», випущеної у форматі синглу на початку цього буремного року.

Промовою наснажує і ректор університету Віталій Коцур, що серед веремії справ знаходить нагоду на кілька хвилин забігти до залу та привітати аудиторію:

«Укриття для багатьох з нас, особливо на окупованих територіях, де велися активні бойові дії, стали домом – люди подекуди жили в них по три місяці. Це дуже велике щастя, що ми маємо змогу очно навчатися, спілкуватися, співати, проводити такі культурно-просвітницькі заходи. Це можливо завдяки нашій єдності, нашим потужним Збройним Силам. Ми їх духовно і матеріально підтримуємо. Як нація ми показали, що ми непереможні, бо ми на своїй землі, ми любимо її, і нас не можливо звідси витіснити. Ми абсолютно відрізняємося від «орків», і тому нас не перемогти. Пишаюсь всіма вами! Впевнений, що в нас все буде добре!».

За кілька митей на сцені з’являється довгоочікуваний хедлайнер свята – «GG ГуляйГород». Саме ті, кого сміливо можна вважати «новою хвилею» в етно-музиці. Проєкт було створено влітку 2015-го, і відтоді музиканти здивували не тільки українських, а і європейських меломанів численними творчими експериментами. Сучасні аранжування українських пісень розпочалися разом з гуртом «Тартак» (альбом «ГуляйГород»), і тривають далі вже з новими музичними рішеннями та складом виконавців. Нині це вокалістки Ірина Барамба, Анастасія Філатова та електро-інструменталіст Андрій Антоненко.

Творчість «GG» сміливо можна назвати українською етно-цукерочкою в яскравій електронній обгортці. У їхньому виконанні народні пісні, що їх співали ще наші пращури, отримали нове життя та залунали зовсім по-іншому – «Василиха», «Горщик», «Обруч», «Веснянка», «Зайчик» та багато інших. Традиційний багатоголосий спів у поєднанні з трендовими електромотивами творив атмосферу несамовитого танцю та насичував шаленою енергією. З легкістю протягом понад 40-хвилинного виступу вони довели це і переяславській, університетській публіці.

Варто виокремити, що серед інших відомих пісень зі свого репертуару гурт виконав трек «Переяслівка» – давню українську пісня родом з Наддніпрянщини. Кажуть, виконують її не так часто, просто не зробити це у Переяславі просто не могли.

Наостанок гурт викликали на біс, просили неодмінно приїхати ще. Звісно ж залюбки фотографувалися та спілкувалися з музикантами. Наукове товариство університету додало до автограф-колекції на вхідних дверях новий потрійний знаковий підпис.

«Нині усі розуміють важливість мирного неба, рідної землі – недоторканої чи звільненої від ворога. Щастя мати таку можливість – гарно провести дозвілля, потанцювати, похороводити, послухати видбірну українську музику, зануритись у цю автентичну атмосферу. Велика честь допомагати своїми заходами захисникам. «GG ГуляйГород» – один з улюблених гуртів нашого колеги. Він слухав та наспівував їх пісні чергуючи в укритті цієї зими. Мріяв вже незабаром почути тут їх наживо, і от мрія збулася – ми ділимо її порівну на всіх сковородинівців. Вдячні, що гурт залюбки і швидко зголосився на наше запрошення та безкоштовно завітав до сковородинівців і переяславців. Збір коштів для тих, хто ще перегляне пряму трансляцію виступу гурту на каналі університету в YouTube триватиме. Разом ми сильні і непереможні – це доводить і наша співпраця з фахівцями соціально-гуманітарного відділу університету, молодіжним центром «Зустріч», кейтерингом від родини Ходаківських, відеопідтримкою «ProSlav» та інших партнерів, яким дякуємо за технічну та іншу підтримку нашого заходу цього вечора у форматі якому наприкінці вересня виповнилося 5 років.

Нам хочеться вірити, що після цього вечора наші студенти, щонайменше, остаточно закінчать слухати російську музику, що вони кінцево переконалися в тому, що українське це класно і стильно. Віримо, що до їх плейлистів додасться щонайменше один гурт, з якими ми їх познайомили цього вечора. Хто вірить в Україну за тими і перемога!» – коментує керівниця відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю Оксана Луцик.

Вечір відбувався за ініціативи Університету Григорія Сковороди в Переяславі, зокрема Відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю, Наукового товариства університету, соціально-гуманітарного відділу, а також молодіжного простору «Зустріч» і ГО «Серця Переяславщини». Пряма трансляція стала можливою завдяки інтернт-каналу «ProSlav», інформаційно підтримали «Переяслав.City» та «Інформатор».

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту