У Туреччині триває проєкт «Ісламська цивілізація. Історія і культура»: як пройшла зустріч із президентом Стамбульського фонду науки і культури та консулами України

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У Туреччині триває проєкт «Ісламська цивілізація. Історія і культура»: як пройшла зустріч із президентом Стамбульського фонду науки і культури та консулами України

Днями на базі Стамбульського фонду науки і культури, завдяки керівництву Університету Григорія Сковороди в Переяславі та відділу міжнародних зв’язків університету, стартував проєкт «Ісламська цивілізація. Історія і культура», зорієнтований на розширення академічної мобільності студентів та аспірантів альма-матер. У рамках цієї ініціативи, 25 липня 2023 року відбулася урочиста зустріч сковородинівців із президентом Стамбульського фонду науки і культури Саїдом Юдже, консулом України Катериною Пасинчук та другим консулом Андрієм Бойком.

Відкриття зустрічі відбулося з неймовірного виконання на бандурі гімну України та гімну Туреччини студенткою ІІ курсу факультету історичної і соціально-психологічної освіти Сабріною Ревегою. У Стамбульському фонді науки і культури були вражені красою звучання українського національного музичного інструменту, якому понад 100 років.

З вітальним словом виступив ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур.

«Незважаючи на складну ситуацію в нашій країні, нам надзвичайно приємно бути тут. Напередодні даної зустрічі ми прослухали лекцію Мустафи Тунджеля про Саїда Нурсі і бачимо, що його філософія і філософія нашої країни схожі в тому плані, що наука і освіта не мають кордонів. Підтримка України Туреччиною під час повномасштабного вторгнення російської федерації була надзвичайно важливим актом дружби і солідарності між нашими державами, що є безумовно цінним і важливим для України. Це демонструє, що міжнародна співпраця та солідарність є справжніми основами для миру, стабільності та збереження світового порядку», – звернувся до присутніх Віталій Вікторович.

Також він наголосив: «Зокрема, для нас надзвичайно важливою є реалізація проєкту «Ісламська цивілізація. Історія і культура», який зорієнтований на розширення академічної мобільності та подальшої співпраці. Адже ми живемо в часи, коли розуміння та повага до інших культур є надзвичайно важливими. Вивчення ісламської цивілізації допоможе будувати мости розуміння та сприяти різноманіттю нашого світу. Старт даної ініціативи – це початок нових відкриттів, ідей для майбутніх досліджень та спільних проєктів. Ми продовжимо ділитися знаннями, вчитися одне від одного та вдосконалюватися у вивченні культури і традицій».

У свою чергу, президент Стамбульського фонду науки і культури Саїд Юдже зауважив, що йому надзвичайно приємно вітати делегацію з Університету Григорія Сковороди в Переяславі і співпрацювати з нашим ЗВО вже не перший рік. Зокрема, наголосив на тому, що даний проєкт має велике значення, адже порушує важливу мету – розвиток співпраці в галузі науки та культури між нашими народами.

Делегація УГСП з радістю представила учасникам Стамбульського фонду науки і культури мультимедійні ролики про Університет Григорія Сковороди в Переяславі, місто Переяслав та загалом українську культуру. Зокрема, учасникам зустрічі було цікаво дізнатися про добровольче формування, яке було організоване на базі УГСП у перші дні повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Після цього Віталій Коцур вручив відзнаку почесного професора президенту Стамбульського фонду науки і культури Саїду Юдже, а також відзнаку почесного доктора – професору Ільхаму Мірадже.

На завершення студентка Сабріна Ревега порадувала присутніх виконанням ще кількох українських народних пісень.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту