На базі УГСП вкотре відбулася зустріч із істориком Сергієм Червінським: розповідав про культ меча від Скіфії до Русі

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > На базі УГСП вкотре відбулася зустріч із істориком Сергієм Червінським: розповідав про культ меча від Скіфії до Русі

Про культ клинкової зброї який впродовж майже двох тисячоліть на території Північного Причорномор’я розповідав в ході вже третьої в стінах Університету Григорія Сковороди в Переяславі авторської лекції дослідника культу меча і мілітарних містерій періоду античності України Сергія Червінського. Цього разу він представляв у альма-матер в присутності викладачів, істориків, військових і краєзнавців оригінальні артефакти (скіфські мечі та клинки) античності та раннього середньовіччя, розглядав еволюцію і занепад мілітарних містерій.

Як переповідає інтернет-видання «Інформатор», 10 липня 2023 року, у конференц-залі імені Василя Сухомлинського Сергій Червінський, що воліє пов’язувати глибину тисячоліть із сьогоденням і співвідношенням майбутнього, провів екскурс у минуле на понад дві тисячі років назад та представив оригінальні мечі знайдені на теренах Київщини, Переяславщини, Криму, Черкащини та Вінниччини. Наголосив, що всі ці мечі пов’язані із трансформацією, або певними ритуальними складовими, які складали світогляд наших предків.

Також, у ході лекції автор згадав, що на території Переяславщини було знайдено унікальний некрополь періоду русі з курганами й кенотафами IX століття:

«Меч завжди залишається достатньо потужним символом і зараз. На шевронах багатьох військових з України використовується зображення мечів. Насправді небагато шевронів мають скіфські мечі, тим не менш, в «азовській» родині є рота спецпризначення «Cхід», на шевроні яких зображено скіфський акінак на скіфському щиті, і скіфський сагаріс або кливець. Тим не менш, ССО «Азов» має в своєму зображенні три каролінга позаду мечів. Тобто традиція і символ меча працює. Він достатньо потужний та залишається символом чоловічої сили, чоловічого братерства, звитяги і найважливіше – він продовжує мотивувати», – зазначив історик.

Поза тим Червінський зауважив, що основна проблема в тому, що історія й археологія, на прикрість, перебуває в Україні у стані зубожіння, а відтак від кількості проведених досліджень і фіксації за тією чи іншою територією знахідки, ставатиме чіткішою і яснішою картина стосовно того, що насправді відбувалося в ті, чи інші часи.

Разом з тим у ході лекції усі охочі мали змогу запитати у науковця чи то про історичну спадщину, чи ті або інші виміри російсько-української війни. Говорили й про національно-патрітичне виховання молоді й низку інших важливих тем.

Нагадаємо, восени історик вже розповідав у нашому закладі про те, що українська історія значно глибша, ніж період Русі – ми публікували нотатки цієї розмови. Про те, що культ меча функціонував на теренах України майже тисячу років говорили ще на першій зустрічі у 2021 році.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту