«Наша історія значно глибша, ніж період Русі»: Сергій Червінський провів в УГСП пізнавальну лекцію

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Наша історія значно глибша, ніж період Русі»: Сергій Червінський провів в УГСП пізнавальну лекцію

Ну от й розпочав свій відлік останній місяць цієї буремної осені -листопад. Не знаємо як для кого, а от для сковородинівців перший його день точно запам’ятається пізнавальною лекцією науковця, вихованця Київського національного університету імені Тараса Шевченка, засновника історико-культурного проєкту «Скіфський воїн», дослідника клинкової зброї античності та культу меча Сергія Червінського. Зустріч проходила у вільному форматі в укритті під навчальним корпусом УГСП №1.

У ході лекції пан Червінський розповідав про культ меча у скіфів і сучасну воєнну доктрину України, а також люб’язно відповідав на запитання присутніх.

«Ми вперше через спробу розглянути питання скіфського спадку, і зокрема питання культу меча у скіфів, спробували акцентувати увагу саме на тому, що в умовах повномасштабної війни нам, як ніколи, потрібно формувати воєнну доктрину на основі спадку античності. Саме зі скіфів слід вважати перші процеси державотворення на теренах України, тому що, як не крути, у нас класичний скіфський період з VII по IV ст. до н. е., а в цілому він тривав майже тисячу років. У цьому процесі були задіяні фактично всі потужні держави того часу: від Греції до Персії, від Єгипту до Мідії і т. д. Але чомусь цю інформацію не беруть до уваги як акцент на потужні цивілізаційні процеси, які відбувалися на території сучасної України. Слід розглядати скіфський період як потужний фундамент не тільки для військової доктрини, а й національної ідеї і ідеології – це по-перше. А по-друге, ми нічим не маніпулюємо – ми робимо заявку на свій історичний спадок. Ми нічого не крадемо, нічого не позичаємо – ми натякаємо і акцентуємо увагу саме на цьому періоді», – ділиться з пресслужбою УГСП пан Червінський.

Про роль культу меча в сучасних умовах наш гість розповідає:

«Якщо взяти до уваги, що скіфи, як народ-військо, увійшли в історію своєю непереможністю, то в умовах війни це ще й прекрасний мотиваційний елемент. Я думаю, що культ меча в даному випадку відіграє роль, в першу чергу, своєю символічністю. І саме символ меча, який буде присутній в емблематиці, зіграє достатньо серйозну консолідуючу роль в умовах нинішньої війни».

Для тих, хто не мав можливості долучитися до лекції, ми зібрали кілька цікавих фактів із розповіді Сергія Червінського:

  1. Друга світова війна – це один із яскравих прикладів, коли пропаганда зіграла не просто першу скрипку, – вона фактично до останнього моменту тримала світ в напрузі, допоки не була скинути атомна бомба. Люди почали думати, усвідомили масштаби руйнувань, смертей, які вони можуть заподіяти один одному в результаті технологічної еволюції озброєння. Альберт Ейнштейн, який брав безпосередню участь у цьому процесі, у 1953 році писав листи японському філософу із вибаченнями за те, що він долучився до цього проекту. Він насправді був противником використання атомної зброї. Тим не менше, ми зараз з вами є свідками того, що світ постійно натякає на використання ядерної зброї. Ці натяки – насправді досить тривожні, тому що, як відомо, коли хижак у безвиході, він використовує всі засоби, щоб накоїти ще більше лиха. Тож ми з вами повинні бути стриманими, розважливими і готовими до будь-якого розвитку подій.
  2. Наша єдність після 24 лютого зіграла дуже круто. Жодні аналітики в будь-якій провідній країні світу не могли врахувати того фактору, що ми дійсно настільки сильно об’єднаємось ментально і почнемо використовувати будь-які засоби для того, щоб зупинити ворога, – це дійсно феномен.
  3. Геродот казав, що скіфи – це народ, який живе від Дунаю до Дону. Він дає нам достатньо цінну інформацію, від якої «підгорає» у русні. Окупанти останнім часом почали фальсифікувати історію, пов’язану саме з періодом нашої античності для того, щоб «підтягнути», зманіпулювавши певними подібними культурними групами на Алтаї, і сказати: «У нас є адін народ від Дунаю до Алтаю». Коли почалася друга фаза повномасштабної війни з руснею, десь в квітні виступив директор Ермітажу Михайло Піотровський, сказавши щось на кшталт: «Це наш другий похід скіфів проти персів». Мало того, що вони накрали і вивезли унікальні сакральні артефакти для нашої нації, вони ще й дозволяють собі такі висловлювання.
  4. У Переяславському музеї знаходиться єдиний в Україні, шикарний позолочений шолом халкідського стилю, знайдений біля шлюзу річки Карань у 1986 році. Це унікальна річ – у світі їх одиниці, а він був випадково знайдений саме на переяславській землі.
  5. А ви знали, що біля Переяслава є унікальне скіфське городище? Воно ще, правда, не до кінця досліджене. Там знаходяться вали, які були захистом для отар овець, можливо, кіз, коней. Люди жили в окремій частині, а більша частина, окреслена валами, була фортифікаційною конструкцією для збереження своїх пасовиськ – це сотні, а, подекуди, і тисячі гектарів.
  6. Росія – це геополітичний фейк. Немає такої нації, а «руський» – це просто прикметник … Мета русні – руйнування історичної пам’яті. А як казав Гебельс, брехня, повторена тисячу разів, стає правдою. Тож нам дуже важливо серйозно підходити до своєї роботи і апелювати до того, що наша історія значно глибша, ніж період Русі. Скіфи – це майже тисяча років.

Нагадаємо, що науковець уже вдруге відвідав сковородинівський університет.

«Цього разу аудиторія була більш військово-орієнтована, що достатньо приємно. Я думаю, що для студентів є сенс проводити різні майстер-класи в перспективі. Усе залежить від того, наскільки лектор горить бажанням донести людям важливу інформацію, якою він горить. Тобто та людина, яка віддається цій справі з душею і серцем, завжди отримує значно кращий фідбек. Тому я думаю, що виховання таких науковців саме в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі має під собою прекрасні перспективи», – вважає дослідник.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня до УГСП завітав Віталій Паздрій – метою зустрічі було проведення пізнавального тренінгу для викладачів ФФЕПО.

АВТОР: АЛІНА НЕСТЕРУК

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту