«Інноваційний розвиток університетської освіти»: у вівторок до УГСП завітала делегація із СумДПУ імені А. С. Макаренка

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Інноваційний розвиток університетської освіти»: у вівторок до УГСП завітала делегація із СумДПУ імені А. С. Макаренка

Нині в умовах трансформаційних процесів української освіти та науки закладам вищої освіти як ніколи важливо бути єдиним фронтом, гуртуватися задля розвитку сумісної роботи у галузі міжнародної і проектної діяльності, підвищення ефективності проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень, спільно формувати сучасну ефективну систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців із вищою освітою на основі інтеграції та спільної діяльності наукового, навчального, інноваційного та технологічного потенціалу колективів шляхом узагальнення й розповсюдження передових наукових розробок; створення та впровадження нових технологій навчання з урахуванням національного та світового досвіду; організації післядипломної підготовки фахівців та підготовки і підвищення кваліфікації наукових, науково-педагогічних та педагогічних кадрів, розвитку мобільності для викладачів та студентів всіх рівнів освіти.

З цією метою у вівторок, 11 квітня 2023 року, на базі альма-матер провели семінар «Інноваційний розвиток університетської освіти», куди завітала делегація із СумДПУ імені А. С. Макаренка.

Ознайомлення гостей з університетом розпочалося з відвідин каплички святих рівноапостольних слов’янських просвітників Кирила і Мефодія.  Там освітяни помолилися й поклали квіти до Стели пам’яті студентів і випускників альма-матер, котрі полягли в боях за Україну в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України у 2022 році.

Надалі оглянули матеріально-технічну базу Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур продемонстрував сумським освітянам та науковцям корпуси, укриття, гуртожитки, майданчик із погруддям відомому філософу, ім’я якого носить заклад, вершинні вітражі в переході між першим та другим корпусами. Також гості мали нагоду побачити виставку робіт учасників Усеукраїнського фестивалю-конкурсу «Великодня писанка», що нині експонується на першому поверсі головного корпусу університету й демонструє як традиційні писанки, виконані восковим розписом, так і писанки, створені за допомогою різних технік із використанням ниткографіки, декупажу, аплікації тощо.

По десятій ранку в конференцзалі імені Василя Сухомлинського почалася безпосередня робота семінару. Привітавши учасників зібрання, ректор Віталій Коцур запропонував їм переглянути відеоролики, де розповідалося про те, чим жив наш заклад протягом буремного 2022-го року та що наразі пропонує своїм здобувачам та вступникам в освітній сфері на кожному з факультетів, а також про переваги, можливості, неформальну освіту, дозвілля тощо.  Надалі проректорка з міжнародних зв’язків та проєктної діяльності Університету Григорія Сковороди в Переяславі Оксана Ковтун продовжила задану ректором презентаційну лінію розповіддю про інтернаціоналізацію закладу, його міжнародні й національні здобутки, а також про ті грантові проєкти і програми, до яких долучено університет. Видається, що гості були приємно вражені таким змістовним досвідом і напрацюваннями сковородинівців.

Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка представляла проректорка з науково-педагогічної (наукової) роботи закладу Ольга Кудріна. Вона розповіла про ключові напрями роботи закладу, про досвід участі та реалізації європейських проєктів, детальніше зосередившись на тих найпотужніших традиціях, які можуть бути цікавими партнерському університету та мати взаємовигідні точки дотику. Ще більше предметних деталей розповів керівник Центру проєктних технологій СумДПУ імені А. С. Макаренка Віталій Омеляненко.

Після завершення панельної дискусії у формі питання-відповіді, як і було анонсовано напередодні, учасники розділилися за секціями, де за участю керівництва вишів (Віталій Коцур – ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Ольга Кудріна – проректор з науково-педагогічної (наукової) роботи СумДПУ імені А. С. Макаренка, Оксана Ковтун – проректор з міжнародних зв’язків та проєктної діяльності Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Вячеслав Різник – проректор з навчально-методичної роботи Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Василь Дудар – проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Університету Григорія Сковороди в Переяславі) відбувалися творчі зустрічі.

Було що обговорити й представникам структурних підрозділів закладів: у читальній залі імені Григорія Сковороди ділилися досвідом фахівці двох закладів вищої освіти зі спеціальностей 032 Історія та археологія й 014 Середня освіта (Історія) (Юлія Подрєз – директор Навчально-наукового інституту історії, права та міжнародних відносин СумДПУ імені А. С. Макаренка, Віктор Коцур – голова вченої ради, академік НАПН України, професор кафедри історії і культури України Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Борис Дем’яненко – декан факультету історичної і соціально-психологічної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі); в аудиторії № 106 – 014 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) й 014 Середня освіта (Географія) (Людмила Міронець – декан природничо-географічного факультету СумДПУ імені А. С. Макаренка, Вячеслав Редзюк – декан факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Надія Коцур – завідувачка кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Юрій Шапран – завідувач кафедри біології, методології і методики навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Людмила Воловик – завідувачка кафедри географії, екології і методики навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі та Юрій Козубенко – керівник навчально-наукового відділу Університету Григорія Сковороди в Переяславі); а аудиторії № 114 – 011 Освітні, педагогічні науки й 053 Психологія (Марина Бойченко – завідувачка кафедри педагогіки Навчально-наукового інституту педагогіки і психології СумДПУ імені А. С. Макаренка, Ірина Чистякова – завідувачка відділу аспірантури та докторантури, доцент кафедри педагогіки СумДПУ імені А. С. Макаренка, Антон Вертель – заступник директора з наукової роботи  Навчально-наукового інституту педагогіки і психології СумДПУ імені А. С. Макаренка, Оксана Боряк – завідувачка кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Навчально-наукового інституту педагогіки і психології СумДПУ імені А. С. Макаренка, Ольга Шапран – завідувачка кафедри загальної педагогіки і педагогіки вищої школи Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Галина Хомич – завідувачка кафедри психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі та Вікторія Вінс – завідувачка кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі).

Натомість в аудиторії № 102 спільні грані шукали представники спеціальностей 051 Економіка, 073 Менеджмент та 281 Публічне управління і адміністрування (Віталій Омельяненко – керівник Навчально-наукового центру проєктних технологій, доцент кафедри бізнес-економіки  та адміністрування фізико-математичного факультету СумДПУ імені А. С. Макаренка, Неля Дегтярьова – завідувачка кафедри інформатики фізико-математичного факультету СумДПУ імені А. С. Макаренка, Світлана Кучеренко – декан факультету фінансово-економічної і професійної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі та Олександр Васенко – заступник завідувача кафедри цифрових технологій навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі); в аудиторії № 313 – 014 Середня освіта (Фізична культура) й 017 Фізична культура  і спорт (Діана Бермудес – завідувачка кафедри теорії та методики спорту Навчально-наукового інституту фізичної культури СумДПУ імені А. С. Макаренка, Петро Рибалко – доцент кафедри теорії та методики фізичної культури Навчально-наукового інституту фізичної культури СумДПУ імені А. С. Макаренка, Віктор Куйбіда – декан факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Наталія Пангелова – завідувачка кафедри теорії та методики фізичного виховання та спорту Університету Григорія Сковороди в Переяславі й Петро Коханець – заступник декана факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі), а в читальній залі імені Сигізмунда ІІІ – 014 Середня освіта (Англійська мова і література), 014 Середня освіта (Німецька мова і література) й 014 Середня освіта (Українська мова і література) (Олена Семеног – завідувачка кафедри української мови і літератури факультету іноземної та слов’янської філології СумДПУ імені А. С. Макаренка, Ганна Подосиннікова – в.о. завідувачки кафедри англійської філології та лінгводидактики факультету іноземної та слов’янської філології СумДПУ імені А. С. Макаренка, Оксана Тютюнник – декан факультету української та іноземної філології Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Юлія Бродюк – завідувачка кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі й Любов Летюча – заступниця завідувача кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі).

Наостанок висловлюємо сподівання, що домовленості, досягнуті в УГСП, стануть не просто стартом, а надпотужним каталізатором подальшої розбудови потенціалу у сфері вищої освіти, її реформування на основі провідних практик та досвіду партнерських університетів, які гуртуються задля щасливого майбутнього української освіти і науки.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту