Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > Протягом тижня в УГСП можна навчитися «Основам національного спротиву»: учора відбулося перше заняття курсу

В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі стартував курс за програмою затвердженою Вченою радою закладу під назвою «Основи національного спротиву». Таку нагоду надала 118-та окрема бригада Сил територіальної оборони України. Розповідаємо вам про всі плани та набутки.

Курси веде підполковник, начальник групи по роботі з добровольчими формуваннями 118-ї окремої бригади Сил територіальної оборони України Григорій Очеретянко. На початку першого заняття, що відбулося у конференц-залі імені Василя Сухомлинського, він коротко охарактеризував курс:

«Протягом цих занять ми, звісно ж, не зможемо проникнути у глибини і таємниці цих процесів, але наше завдання – познайомити вас з основами, дати напрямок, сформувати розуміння і важливість, спрямувати в бік матеріалів які б ви потім вивчали і розвивалися. Я думаю, що вам цей курс «зайде». Наш підрозділ порівняно нещодавно приїхав на Переяславщину, і не лише сюди. Скільки ми тут будемо наразі не зрозуміло, але користуйтесь цією нагодою і запрошуйте нас. З будь яких предметів будемо вам допомагати. Якщо вам сподобається цей курс і буде така потреба, то ми завжди можемо його поширити і поглибити на системній основі – згідно ваших інтересів і потреб. Себто ми привертаємо увагу, адже підготовка населення до національного спротиву – одна із функціональних задач Сил територіальної оборони».

На перше заняття завітав і ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур:

«Підготовка до національного спротиву є однією з функцій які покладаються на Добровольче формування Переяславської громади, що згуртувалося навколо університету у перші години повномасштабного вторгнення. Багато хлопців, пізніше, пішло воювати на передову. Практика 24 лютого 2022 року свідчить про те, що, з одного боку, у чоловіків була колосальна мотивація, а з іншого боку було дуже багато хаосу і непорозумінь, відсутності досвіду поводження зі зброєю, зокрема під час патрулювання міста і околиць. Тому, маючи таку можливість і нагоду, вирішили спробувати, позаяк, загалом, навчальній складовій, у тій чи іншій мірі, ми приділяємо належну увагу щонайменше від початку вторгнення. Такі курси будуть системними, поки маємо надійне партнерське плече яке може забезпечити фаховий бік такого навчання. Серед завдань УГСП нині – підготовка населення до національного спротиву, підготовка наших працівників і студентів. Через таку підготовку, свого часу, пройшов і я. Сподіваюсь, найближчим часом отримаємо для того відповідну навчальну зброю. Переконаний, вам тут буде цікаво. Програму затверджено Вченою радою університету, а тому по завершенню курсу ми вас сертифікуємо».

На першому занятті вивчали основи поводження зі зброєю на базі основного (наразі) автомата Збройних Сил України АК-74. Близько двох годин Григорій Анатолійович розповідав про те, як влаштований цей автомат та які технічні характеристики, властивості й можливості, класифікації він має. Говорили й про номенклатуру боєприпасів. По ходу розповіді-бесіди лектор-військовий одразу ж відповідав на уточнюючі питання присутніх. Розпочали з роз’яснення правил поведінки зі зброєю – сили, що може знищувати й нейтралізувати ворога.

Планується, що протягом тижня охочі викладачі та студенти, добровольці громади зможуть вивчити основи поводження зі зброєю й основи вогневої підготовки, основи тактичної медицини, основи тактики й топографії. Певну увагу, задля навчання основам розрізнення, приділять і мінно-вибуховій практиці. По завершенню курсу ті хто відвідав усі заняття курсу отримають сертифікати.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: ІРИНА СЕРЕДА

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту