Презентація «Щорічника ділового українця» та «Байок і трактатів» Савича болгарською: з УГСП стартував всеукраїнський марафон «Сковорода-300»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Презентація «Щорічника ділового українця» та «Байок і трактатів» Савича болгарською: з УГСП стартував всеукраїнський марафон «Сковорода-300»

Як ми вже розповіли у попередній публікації, у п’ятницю, 21 січня 2022 року, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбувся заснований ним Всеукраїнський історико-культурологічний форум до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Небесної сотні. Серед іншого, у рамках заходу презентували «Щорічник ділового українця. Григорій Сковорода» від Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» та переклад болгарською мовою праці «Байки і трактати» Григорія Сковороди від видавництва «КВЦ» (м. Софія, Болгарія). Таким чином зі стін УГСП «стартував» всеукраїнський марафон «Сковорода-300» – докладно переповідаємо як це було та про що говорили.

Коли, по опівдні, учасники Форуму перепочили після змістовної панельної дискусії, відкрили виставку «Україна незалежна. Україна соборна. 1917-1922 рр.» та відвідали музей університету, мистецькі аудиторії й виставку художніх робіт «Мистецький вернісаж», вони повернулися до конференц-залу імені В. Сухомлинського. Там розпочалася запланована у стінах Університету Григорія Сковороди в Переяславі ще місяць тому презентація  «Щорічника ділового українця. Григорій Сковорода». Спершу до учасників у онлайн-форматі звернувся виконавчий директор Стамбульського фонду науки і культури, почесний професор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Саїд Юдже, виступ якого люб’язно погодився перекласти доктор Ільхам Мірадж.

«Ми вітаємо вас зі Стамбула! У цей складний для України час Туреччина, як держава, завжди з вами. Турецький народ має дуже давні, історичні зв’язки з Україною і ми є братськими народами. Нині ми уважно слідкуємо за тим, що відбувається в Україні, переймаємося новинами щодо вас. Ми переживаємо і молимося за Вас, а наш президент висловлює чітку позицію і декларує підтримку Україні. Ми підтримуємо вашу позицію, зокрема й за науковими чи іншими можливими напрямами. Нині ми раді долучитися до цього важливого сковородинівського форуму. Григорій Сковорода є великим філософом, великим навчителем і постаттю, яка залишила велику духовну цінність для всього людства. Він є великим філософом та просвітником, вніс великий внесок в характер українства. Він прожив дуже складне життя, у якім було багато тягот – попри це, серце його завжди було м’яким. Він всіх підтримував та закликав до милосердя. Його життя є прикладом для нас, і, на наш погляд, має вивчатися. Багато років співпрацюючи з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі ми говоримо про те, що цей великий філософ є спорідненим з турецьким філософом Саїдом Нурсі. Закликаємо вивчати духовну спадщину наших філософів, брати уроки з їхнього життя і діяльності!» – зазначили турецькі партнери.

Наступним до слова, вже з нагоди презентації щорічника, запросили заступника Міністра освіти і науки з питань європейської інтеграції Олексія Шкуратова:

«Символічно, що цей марафон розпочинається саме у стінах Університету який носить ім’я Григорія Сковороди, і саме напередодні Дня Соборності. Такі люди як Григорій Савич були митцями, що несли народу бачення віри й філософії українців, її незалежності, соборності та неподільності. Тому хочу, аби цей марафон мав багато настільки ж гарних продовжень протягом цього року, як і його початок. Я виховувався на байках Савича, і хочу аби кожен з вас протягом життя ніс пам’ять про таких великих людей як він. Сподіваюсь, що день народження Сковороди ми будемо так само відзначати в Переяславі та його Університеті»

Позаяк до зібрання долучився й міський голова міста Переяслав Вячеслав Саулко надалі слово тримав він:

«Нині ми на порозі великого державного свята – Дня Соборності України. За останній час воно набуло куди більшої ваги, бо ми маємо приклади Героїв Небесної Сотні, які поклали свої життя за цю ж соборність вже в наш час, і ми є живими очевидцями цих подій. Пишаюсь, що ми згадуємо їх і відзначаємо цей день саме у стінах нашого прекрасного, найкращого Переяславського університету. Хочу подякувати усім хто тут присутній – студентам, науковцям, високоповажним гостям. Ви робите велику справу, увічнюєте історію нашого краю та країни. Сьогодні ми вшановуємо ім’я Григорія Сковороди. Кожен з нас відчуває велику гордість від того, що Савич мав причетність до історії нашого краю – творив, викладав, жив тут. Історія нашої незалежності та соборності як факту нашого єднання має багатовікову історію. Пам’ятаймо і думаймо про Україну, пишаймося національною символікою, любімо материнську і мелодійну українську мову. У вирі викликів сьогодення, пов’язаних з війною на Сході країни та окупацією Криму, ми боролися і продовжуємо боротися за соборність і незалежність. Чудово, що разом з нами російській агресії протистоїть уся світова спільнота. Єднаймося і взаємоповажаймо й взаєморозуміймо одне одного. Будьмо неперевершеними у своїх діях!».

Надалі модерування заходу взяв на себе ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доктор історичних наук, професор Віталій Коцур. Він нагадав присутнім про один із низки просвітницьких проєктів фонду «Рідна країна» поруч із «7 чудес України», аудіопроєктами та видавництвом книг, завдяки яким популяризується українська історія, культура і традиції, висвітлюється неусталений погляд на всім відомі історичні події. Мова про появу нового «Щорічника ділового українця», який у 2022 році присвячений постаті Григорія Сковороди. Серед інших до його розробки долучилися представники УГСП та НІЕЗ «Переяслав», про що далі розлого розповідав незмінний ініціатор видання, громадський діяч, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко:

«Я маю велику приємність нині презентувати це видання саме в цьому Університеті, бо він унікальний і єдиний в своєму роді та ще й носить ім’я Григорія Сковороди. Коли ми рік тому з паном Віталієм і паном Олексієм (директором НІЕЗ «Переяслав» Лукашевичем – прим.авт.) говорили про те, як ми цей марафон «Сковорода-300» зорганізуємо, то дійшли до висновку, що ми його стартуємо а там далі вже всі активно приєднаються. Як і обіцяли ще в грудні, уже вдруге презентуємо щорічник в місті і вперше – в УГСП. Григорій Савич не простий чоловік в тому сенсі, що складний за філософією та думанням. Ми задумали щорічник – до розробки активно долучилися переяславці. Ми знайшли цікаву форму донесення думок Сковороди, які, на наш погляд, були важливі у той час і мають таку ж вагу і цінність нині. Тут понад 400 зразків мудрої афористики, подекуди по дві цитати на день припадає. Багато відомих людей вже ним користується, зокрема й міністр освіти і науки – особисто йому його подарував» – зазначив Микола Володимирович та у цікавій й доступній формі розповів про те, яким чином він та його фонд, усі притомні і вагомі українці популяризують сковородинівську та шевченківську спадщини.

Томенко висловив слушні думки щодо Соборності, національних героїв, державної політики щодо історичної спадщини, «української справи», реалій та планів щодо українського освітнього й медійного процесів та, принагідно, пояснив певні аспекти роботи російської пропагандистської «путінської» машини.

На завершення виступу Микола Томенко передав певну кількість презентованих щоденників університету – надалі вони будуть поширені серед сковородинівців. Уже традиційно він обдарував бібліотеку Університету Григорія Сковороди в Переяславі новітньою літературою та аудіозаписами надбання української нації від себе особисто та фонду «Рідна країна».

Після того, як ректор університету-господаря Віталій Коцур стисло розповів про те, які ще сковородинівські традиції і проєкти має та надалі збирається впроваджувати наш заклад вищої освіти, а директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич поділився тим, з чим Заповідник підходить до відзначення 300-річчя Сковороди та прийдешнього 100-річчя з дня народження Михайла Сікорського, до слова було запрошено гостю з Болгарії – українську письменницю та перекладачку Анну Багряну. За підтримки Українського інституту книги у болгарському видавництві «КВЦ» наприкінці минулого року вийшла праця Григорія Сковороди «Байки і трактати» у перекладі Дімітра Хрістова та Маріана Петрова. Відтак гостя презентувала сковородинівцям і гостям заходу цю знакову працю:

«Мені приємно, що ця подія збіглася з моїм коротким тижневим приїздом в Україну і я мала честь бути сюди запрошеною – дякую Вам!

Я впевнена, що це лише початок нашої співпраці з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі, бо в ході нашого спілкування, під час відвідин виставок, народилося кілька цікавих ідей щодо міжнародної співпраці. Рада, що зможу бути вам корисна як письменниця, перекладачка та громадська діячка.

Нині маю дуже приємну місію вручити вам примірник анонсованої праці – вона видана в рамках програми «Перекладай Україну» Українського інституту книги. Цій програмі лише два роки, але вона дає можливість презентувати класичні та сучасні зразки нашої літератури у багатьох країнах світу. Хоч перекладають усіх, та все ж особлива увага приділяється ювілярам, яким у 2022 році є Сковорода. Підкреслю, що болгарські видавці мають чималий інтерес до перевидання українського, і це не єдина перевидана праця як Сковороди так і загалом. У цій праці представлено байки і трактати Савича – це, майже, академічне видання. Я приймала участь при його підготовці як консультантка, бо виникали певні складнощі – мова Сковороди ж відрізняється від сучасної. Бачила цю книгу на найвиднішому місці у найпопулярнішій і найбільшій мережі болгарських супермаркетів. Також вона є в найпоширеніших мережах болгарських он-лайн та офф-лайн книгарень, що, звісно ж, не може не тішити. Хоча, з іншого боку, поряд з цим активно працює російська пропаганда, а тому роботи там ще не початий край» – зазначила пані Анна. Також розповіла про подальші напрацювання з перекладу творів Лесі Українки в Болгарії, та, аби не бути голослівною, зачитала вершинний твір Сковороди «Всякому місту», що викликало щирий захват і бурхливі оплески присутніх у залі.

Виокремимо те, що віднині у місті буде два примірники видання Сковороди болгарською мовою – в УГСП та НІЕЗ «Переяслав». Їх передала Анна Багряна.

Пригадавши ще кілька історій поширення сковородинівської спадщини в світі присутні ще раз задекларували те, що Університет Григорія Сковороди в Переяславі був, є і лишається головним українським амбасадором з популяризації думок, сенсів та новітніх обрисів Григорія Савича в Україні та, принаймні, на теренах близького зарубіжжя.

Всеукраїнський марафон «Сковорода-300» стартував – він набирає обертів, і вже незабаром усім нам варто очікувати на цікаві звістки щодо нових заходів з цього «ювілейного» приводу. Мудрість Сковороди з нами!

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ PR-технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту