«Кожен день з Григорієм Сковородою і для України!»: сьогодні у Переяславі презентували український щорічник присвячений Савичу

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Кожен день з Григорієм Сковородою і для України!»: сьогодні у Переяславі презентували український щорічник присвячений Савичу

Сьогодні, 19 грудня, у меморіальному музеї Г.С. Сковороди НІЕЗ «Переяслав» відбулася презентація «Українського щорічника-2022», присвяченого постаті видатного філософа і просвітителя Григорія Сковороди, чиє 300-ліття світ відзначатиме у прийдешньому році. Інформацію зібрану у щоденнику упорядкували кандидат філософських наук, доцент, провідний науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав» Віта Бова та директорка фонду «Рідна країна» Валентина Томенко, науковим консультантом виступив доктор політичних наук Микола Томенко. Серед інших у підготовці видання брали участь науково-педагогічні працівники та здобувачі Університету Григорія Сковороди – поза численними сковородинівськими згадками з історії нашого закладу лише творчих художніх робіт сковородинівців на сторінках щорічника понад півсотні.

Презентувати щорічник у Переяславі зібралося поважне товариство: ініціатор цього проєкту та засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур, генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич, народна депутатка України та здобувачка Університету Григорія Сковороди в Переяславі Яна Зінкевич та багато інших. Аудиторію заходу складали численні переяславці, впізнавані на теренах міста та країни краєзнавці і філософи.

«У 2022 році 300-річний ювілей Видатного Українця з ініціативи «ЮНЕСКО» відзначатиме увесь світ. Ми ж нині презентусмо нове спеціальне видання та серії, започаткованої 2011 року, – «Український щорiчник: Григорій Сковорода», присвячене постаті найвідомішого украïнського філософа.

Григорій Савич або, як вiн сам себе представляв, Григорій Варсава Сковорода був наділений багатьма талантами, – поет, філософ, викладач-новатор, музикант, співак і поліглот. Він залишив нам з Вами у спадок власні теорії «філософії серця» і «сродної праці».

I все життя був відданий Українi. Не спокусився придворним життям і його привілеями, навіть померти волів у рідній землі. Його принцип: «Коли не можу нічим любій Вітчизні прислужитися, в усякому разі з усієї сили намагатимуся нікому ні в чому не шкодити», – варто взяти на озброєння і сучасникам.

У своїй діяльності Фонд «Рідна краïна» неодноразово звертався до постаті філософа: це і допомога музеям Сковороди, і знайомство мешканців Харкова та Полтави з мюзиклом Григорій Сковорода», і долучення до видання збiрки спогадів Степана Нехорошева про Коврайський період життя Григорія Савича.

У планах Фонду – зйомки нового циклу фільмів «7 чудес України: малi батькiвщини великих українців», де Україна Григорія Сковороди посяде чiльне місце. А поки що запрошуємо насолодитися і озброттися мудрою спадщиною генія якого свiт так і не спіймав!» – презентував щорічник ініціатор цього проєкту, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко.

Згадок та світлин Університету Григорія Сковороди, міста та його музейної спадщини тут справді багато. Приміром, 14 лютого (3 лютого за старим стилем у 2006 р.) тим, хто матиме такий щорічник, запропоновано дізнатися, що у цей день при нашому закладі відкрився Центр Сковородинознавства, а 7 травня (26 квітня за с. ст., 1989 р.) про те, що саме в цю дату на базі Університету було вперше проведено «Сковородинівські читання». У свою чергу, 10  травня (29 квітня за с. ст., 2017 р.) щорічник акцентує увагу українців на тому, що у рамках проекту «Сковородіана» працівниками бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі підготовлено біобібліографічний покажчик «Григорій Сковорода (1722-1794)».

 «Яку сторінку щорічника не відкрий зверху ви неодмінно знайдете афоризм, цитату чи витяг з твору Григорія Савича, збоку неодмінно є певна світлина, щось із експозиції музеїв чи творча робота присвячена Сковороді. Приємно, що на сторінках можна знайти чимало робіт учасників щорічного загальноуніверситетського конкурсу «З Григорієм Сковородою крокуємо в майбутнє». Знизу є дата за старим або новим стилем, яка переповідає життєпис Сковороди, важливі дати з його життя та творчості, дати пошанування та сковородинівські ініціативи, зокрема музеїв та університету Переяслава»  ділиться з нами концепцією видання його упорядниця Віта Бова.

З усього видається, що презентований щоденник ділового українця варто вести вже тому, аби не лише глибше пізнати не лише життєпис Савича, а й історію нашої альма-матер та впевнитись у тому, наскільки талановитими є здобувачі нашого закладу.

«Видання таких щорічників стає яскравим прикладом усвідомлення того, що українська нація формувалася на глибоких фундаментальних людиновимірних цінностях, адже Григорій Сковорода є філософом світового рівня. Продукуючи такі видання ми зміцюємо українську держасність підсилюючи її потужне історичне минуле і глибокий філософський зміст, що особливо актуально в умовах протидії російській гібридній агресії і пропаганді» – переконаний ректор нашого університету Віталій Коцур.

Варто зазначити, що в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі вже готуються до відзначення 300-ліття від дня народження Григорія Сковороди в Переяславі та, спільно з «Рідною країною» та НІЕЗ «Переяслав» готують цілу серію заходів, серед яких низка форумів та конференцій, конкурсів, проєктів та пленерів, видання посібників та створення порталу. Сьогодні стало відомо, що їх презентують у ході чергового спільного заходу ініціаторів на базі нашого Університету у День Соборності України, 22 січня.

Більш ніж переконані, що знайомство із життям і творчістю мандрівного філософа буде корисним для всіх, а ознайомлення із 366 цитатами афористики Сковороди допоможе як можновладцям, так і пересічним громадянам. Відтак, наполегливо закликаємо вас підтримати видання та увійти в прийдешній 2022 рік саме зі сковородинівським щорічником.

Нагадаємо, що «Український щорічник» для щоденного патріотизму є одним із низки просвітницьких проектів фонду «Рідна країна» і Громадського руху «Рідна країна» поруч із «7 чудес України», аудіопроєктами та видавництвом книг. У такий спосіб автори проєктів у популярній формі розповідають про українську історію, культуру і традиції, висвітлюючи й інший, неусталений погляд на всім відомі історичні події.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ PR-технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту