Головне за 2021 рік: новий ректор, угоди, нагороди, зустрічі, перемоги та ініціативи

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Головне за 2021 рік: новий ректор, угоди, нагороди, зустрічі, перемоги та ініціативи

Так вже повелося, що кожне 30 грудня у блогосфері нашої країни неофіційно проголошується днем підсумків року, що минає – кожен воліє у цей день розповісти у всесвітній павутині про всі свої перемоги і невдачі, підсумувати щось минуче та закласти публічні вектори нових перспектив. На порозі 2022 року ми теж пропонуємо вам пригадати хронологію подій, людей, явищ та здобутків, без яких би складно було уявити повноцінний поступ Університету Григорія Сковороди в Переяславі у 2021 році.

Новий ректор

У році що минає Університет Григорія Сковороди в Переяславі змінив ім’я свого очільника. 23 вересня 2021 року в альма-матер відбулися вибори ректора університету. Із 430 науково-педагогічних, педагогічних та виборних представників з числа студентів, адміністративного, інженерно-технічного та навчально-допоміжного персоналу, які мали право брати участь до голосування долучилося 409 осіб, що становить 95 % від загальної кількості виборців. За результатами таємного голосування за кандидата на посаду ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Коцура Віталія Вікторовича проголосувало 387 осіб, що складає 90% (з 430) виборців. 9 листопада у МОН підписали відповідний наказ про призначення Віталія Вікторовича ректором Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Усі деталі призначення зібрали тут.

Що по акредитаціях?

Протягом 2021-го року Національним агентством забезпечення якості вищої освіти проведено 14 акредитацій освітніх програм нашого університету. 6 освітньо-професійних програм першого (бакалаврського) рівня вищої освіти успішно акредитовано на п’ять років: «Публічне управління та адміністрування» (гарант професор Пархоменко-Куцевіл О.І.), «Германські мови та література (переклад включно), перша – англійська» (гарант доцент Скляренко О.Б.), «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)» (гарант доцент Дзюбенко О.В.), «Професійна освіта (Товарознавство)» (гарант кандидат педагогічних наук Ржевська Н.В.), «Професійна освіта (Документознавство)» (гарант доцент Ісайкіна О.Д.) та «Професійна освіта (Сфера обслуговування)» (гарант кандидат педагогічних наук Басюк Л.В.).

Також успішно акредитовано 3 освітньо-професійні програми другого (магістерського) рівня вищої освіти: «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)» (гарант професор Шапран Ю.П.), «Педагогіка вищої школи» (гарант професор Шапран О.І.) та «Професійна освіта (Товарознавство)» (гарант професор Доброскок І.І.). 3 освітньо-наукові програми другого (магістерського) рівня вищої освіти отримали умовну акредитацію терміном на один рік: «Професійна освіта (Документознавство)» (гарант доцент Зленко А.М.), «Професійна освіта (Товарознавство)» (гарант доктор педагогічних наук Онищенко Н.П.) та «Професійна освіта (Сфера обслуговування)» (гарант доктор педагогічних наук Кулик О.Д.).

Вагомим досягненням і результатом командної роботи є успішна акредитація терміном на п’ять років 2-х освітньо-наукових програм третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти (PhD): «Психологія» (гарант професор Калмикова Л.О.) та «Історія та археологія» (гарант професор Молоткіна В.К.).

Що по вступникам?

У 2021 році до університету було подано 4242 заяви на вступ до бакалаврату чи магістратури. Конкурс по університету становив 5,3 абітурієнта на місце і був більшим ніж минулоріч. Обсяг державного замовлення на підготовку фахівців з вищою освітою у 2021 році, становив 725 осіб. Усього на навчання зараховано 1723 особи, 688 осіб на державну форму та 1035 осіб – на контрактну. При зарахуванні на навчання в університет дотримано ліцензійні обсяги та квоти прийому пільговиків.

Що по рейтингах?

У 2021 році проводилася цілеспрямована робота з утвердження позицій університету на теренах міжнародного та вітчизняного освітнього простору. У web-рейтингу університетів світу (Ranking Web of Universities) університет займає 159 місце серед 314 українських закладів вищої освіти та 14 626 місце серед більше ніж 30 000 університетів світу. У 2021 році в академічному рейтингу «ТОП-200 Україна» за проєктом ЮНЕСКО, який формується за сукупністю показників діяльності, якості науково-педагогічного потенціалу, якості навчання та міжнародного визнання, серед двохсот кращих університетів України наш заклад вищої освіти посів 147 місце. У щорічному рейтингу українських ЗВО за показниками даних наукометричної бази «Scopus» Університет імені Григорія Сковороди в Переяславі займає 149 місце. Результативність діяльності колективу університету підтверджена визнанням на національному та міжнародному рівнях.

Що по нагородах?

Протягом року що минає Університет Григорія Сковороди в Переяславі здобув гран-прі: у номінації «Інновації у створенні й упровадженні системи дистанційного навчання в умовах сучасних викликів» 37-ї Міжнародної спеціалізованої виставки «Освіта та кар’єра – 2021»  (9-10 квітня 2021 року);  у номінації «Вища освіта України» на ХІІ Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти – 2021» (26-28 травня 2021 року ); у номінації «Лідер інновацій в освіті» на ХІІІ Міжнародній виставці «Інноватика в сучасній освіті» (20-22 жовтня 2021 року ); у номінації «Імплементація онлайн інструментів для ефективного впровадження змішаного навчання в закладах вищої освіти» 38-ї Міжнародної спеціалізованої виставки «Освіта та кар’єра – 2021» (12-13 листопада 2021 року).

Він мав золоті медалі: у номінації «STEM-освіта: сучасні формати й практичні рішення від дошкільника до компетентного учня і студента» на ХІІ Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти – 2021» (26-28 травня 2021 року ); у номінації «Інноваційна педагогічна діяльність в умовах цифровізації освіти» Міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті» (20-22 жовтня 2021 року).

Поза тим, науково-педагогічними працівниками отримано 6 почесних грамот та 58 сертифікатів Міжнародних освітянських виставок за проведення науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів, презентацій, майстер-класів, воркшопів, відкритих уроків, експертних дискусій, педагогічних коучингів, дискусійних панелей, тренінгів

Що по співпраці?

У ході проведення Х Всеукраїнського історико-культурологічного форуму «Сікорські читання», 20 жовтня, відбулася зустріч та спілкування в. о. ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доктора історичних наук, доцента Віталія Коцура та ректора Черкаського державного технологічного університету, доктора політичних наук, доцента Олега Григора. За його підсумками, керуючись прагненням до розвитку академічної мобільності здобувачів вищої освіти між обома закладами, у присутності проректорів УГСП та проректора з гуманітарно-виховних питань, доктора історичних наук, професора Валентина Лазуренка (Черкаський державний технологічний університет) та високоповажних гостей Форуму було укладено та підписано договір про організацію програм академічної мобільності здобувачів вищої освіти між обома закладами вищої освіти. Предметом Договору стало співробітництво сторін з метою організації програми академічної мобільності закладів вищої освіти, які навчаються на: першому (бакалаврському), другому (магістерському) та третьому (освітньо-науковому, PhD) рівнях вищої освіти.

28 жовтня, було зроблено ще один важливий крок на шляху до вдосконалення освітньо-наукового процесу в сковородинівському університеті – виконуючий обов’язки ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур та начальник Головного управлінням Пенсійного фонду України у Київській області Василь Фатхутдінов підписали угоду про співробітництво, яка покликана забезпечити чітку «дорожню карту» подальшої співпраці з Головним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області, що значно зміцнить наш потенціал для впровадження змін. Детальніше читайте тут.

Що по інфраструктурі?

У 2021 році проведено відкриті торги щодо проведення робіт з блискавкозахисту двох корпусів та двох гуртожитків, а також на проведення робіт з пожежної сигналізації у чотирьох будівлях та вогнезахисну обробку дерев’яних конструкцій даху навчальних корпусів №1 та №2. Частину робіт уже виконано – оброблено дерев’яні конструкції даху навчальних корпусів №1 та №2 та виконано роботи з блискавкозахисту. Нині завершуються роботи з монтажу пожежної сигналізаційної системи.

Станом на 1 листопада 2021 року наш заклад немає заборгованості перед працівниками по заробітній платі та боргів по енергоносіях і комунальних послугах. Як і у 2020 так і у 2021 році Університет Григорія Сковороди в Переяславі виплатив матеріальну допомогу при виході у чергову відпустку усім співробітникам. Виплати адміністративному персоналу, працівникам господарської частини та допоміжному персоналу проведено за рахунок власних надходжень.

Що по пандемії?

Влітку та восени Університет активно працював над тим, аби якнайскорше повертатися до звичного очного навчання. Спершу близько сімдесяти охочих викладачів та співробітників Університету Григорія Сковороди в Переяславі отримали дозу вакцини від COVID-19 – Pfizer-BioNTech або Corona Vac (на вибір вакцинованих). Щеплення були добровільним й до них нікого не примушували. 5 листопада 2021 року ще 60 осіб повторно або наново щепили вакцинами Pfizer та CoronaVac.

Що по можливостях?

З 15 вересня 2021 року Університет Григорія Сковороди в Переяславі став майданчиком для проведення іспиту, призначеного для громадян, яким потрібно підтверджувати рівень володіння державною мовою для виконання своїх службових обов’язків. Щопонеділка, щосереди і щоп’ятниці з 9:00 у 308 аудиторії І корпусу університету відповідні іспити безкоштовно проводять три кваліфіковані інструктори, викладачі нашого Університету Олександр ВасенкоАртем Щоголев і Борис ШевчукУсі деталі ми дбайливо зібрали тут.

З 1 вересня 2021 року Університет Григорія Сковороди в Переяславі отримав тестовий доступ до 12 баз даних повнотекстових електронних ресурсів EBSCO, які охоплюють широкий спектр академічних тем від бізнесу, гуманітарних наук, медицини та екології.

Також з 1 вересня 2021 року по 31 грудня 2021 року. Університет Григорія Сковороди в Переяславі отримав тестовий доступ до повнотекстових електронних ресурсів видавництва Bentham Science, а наприкінці жовтня Університету Григорія Сковороди в Переяславі було відкрито безкоштовний тестовий доступ до ресурсів компанії «NewsBank».

Що по гостях?

Рік що минає збагатив УГСП на численні зустрічі. Лише одне Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених УГСП з Відділом PR-технологій та зв’язків з громадськістю упродовж 2021 року провели низку заходів культурно-просвітницького, національнопатріотичного виховання , культурно-виховного, педагогічно-освітнього  та  наукового спрямування. «Платформа можливостей» порадувала прихильників формату онлайн зустріччю з народним депутатом України IX скликання Романом Лозинським (1 квітня 2021 року); розмовою з Романом Кравцем – журналістом «Української правди» (5 квітня 2021 року); «Розмовою про акторську професію та публічні виступи» з зіркою українського кінематографу Катериною Григоренко (7 квітня 2021 року); розмовою із засновником і керівником видання «Tokar.ua», впізнаваним ютуб-блогером, програмістом та адміністратором української Вікіпедії Назаром Токарем (9 квітня 2021 року); онлайн-зустріч з Річардом Герцом – консультантом ЮНІСЕФ з питань клімату, екс-консультантом з партнерств і залучення молоді для «U-Report Ukraine» (13 квітня 2021 року); онлайн-зустріч з доктором економічних наук, Генеральним директором групи компаній «Advanter Group», експертом зі стратегічного менеджменту, футурології, брендингу, реорганізації бізнесу, стратегічного маркетингу та маркетингових досліджень, викладачем Kyiv School of Economics Андрієм Длігачем (20 квітня 2021 року); онлайн-зустріч із літературним менеджером, літературним агентом Саші Буля та Ксенії Фукс, літературним редактором Остапом Микитюком (12 жовтня 2021 року); зустріч з секспросвітницею, авторкою тематичного інстаграм-блогу Вікторією Дубінець (26 жовтня 2021 року). Рік завершила онлайн-зустріч з українською журналісткою, ведучою «ТСН» та «Вражаючі історії ТСН» на телеканалі «1+1», волонтеркою, мандрівницею Соломією Вітвіцькою (18 листопада 2021 року). Що ж до «Клубу випускників університету» то він потішив онлайн-зустріччю з радіоведучим, автором проєкту «Люди справи» на «Радіо Марія» та бренд-войсом телеканалу «Київ», випускником університету Олександром Скрипченком (14 квітня 2021 року). «Відкритий університет» зустріч з українським журналістом, публіцистом, істориком, головним редактором інтернет-видання «Історична правда» та однойменного тележурналу, засновником Музею-архіву преси Вахтангом Кіпіані (7 жовтня 2021 року).

Що по особистісних перемогах та захистах?

Цієї осені оприлюднили результати національного конкурсу «Молодий вчений року» 2020-2021, який був організований Радою молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України. За інноваційні проєктні дослідження, які були проведені на базі Центру інноваційного навчання і трансферу технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі, кандидат педагогічних наук, старша викладачка кафедри професійної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі Наталія Ржевська отримала статус Лауреата та звання Молодого вченого року. Лауреатів затвердила конкурсна комісія Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України. Вітали тріумфаторку тут.

21 вересня 2021 року в університеті проходив гранд-фінал головного щорічного конкурсу краси серед здобувачок нашого закладу «Quenn Skovoroda University 2021». Королевою університету стала студентка IV курсу факультету фінансово-економічної і професійної освіти Мирослава Мельник.

Україна з історичним результатом виграла чемпіонат мира з боротьби U-23, спередивши Росію. Українки Анастасія Лавренчук (65 кг) та Анастасія Алієва (72 кг) та магістрантка випускового курсу факультету фізичної культури, спорту і здоров’я нашого Університету Аліна Акобія-Грушина (вагова категорія до 57 кг), вибороли «золото» чемпіонату світу з боротьби U-23. Усі деталі щодо того, що віднині Університет має власну чемпіонку світу з вільної боротьби зібрали тут.

 

 Сподіваємося, кожен з вас мав ту чи іншу причетність до перемог і звитяг УГСП у році що минає. Якщо ні, то Новий рік дається вам для того аби надолужити згаяне та вписати до історії нашого закладу свою успішну сторінку, яка направду прославить його та виведе на новий рівень. Не прогавте ці прекрасні та вікопомні миті. Врешті, все пізнається в порівнянні. Нагадати собі про те, яким був для университету попередній 2020 рік можна тут. Веселих свят!

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ PR-технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту