Урочисте спільне засідання Вченої ради та ректорату підсумувало науковий рік та нагородило кращих – як це було та що ще вирішували

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Урочисте спільне засідання Вченої ради та ректорату підсумувало науковий рік та нагородило кращих – як це було та що ще вирішували

Сьогодні, 21 травня 2021 року в залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях» відбулося спільне засідання Вченої ради та ректорату університету присвячене Дню науки. Підсумовували наукову діяльність університету за 2020 рік, говорили про здобутки і перспективи науково-дослідної роботи студентів університету, відзначали викладачів та здобувачів університету за їх наукові досягнення, затверджували положення, що регламентують процедуру виборів ректора університету та вирішували низку інших нагальних питань. Чи не вперше за тривалий час, зважаючи на урочистість нагоди, засідання відбувалося очно – учасники дотримувалися усіх протиепідемічних вимог.

Найперше, як це й пасує такому заходу й святковому приводу, який буває лише раз на рік, з вступним вітальним словом до всіх присутніх звернувся доктор історичних наук, професор, ректор університету Віктор Коцур зазначивши, що День науки є не просто професійним святом – це час своєрідного підведення підсумків, оцінки власних досягнень й окреслення перспектив подальшого розвитку. Це період утвердження у правильності обраного шляху чи, можливо, його перегляд і коригування напряму розвитку. Віктор Петрович наголосив на важливості наукової діяльності в університетській освіті, підсумував результати наукової діяльності закладу за минулий рік, побажав всім натхненної праці, яка робить суспільство кращим, світлих ідей, що втілюються у ґрунтовних дослідженнях і приносять користь людству, наполегливості у втіленні задумів, для яких пріоритетом є звеличення сковородинівського університету та молодої української держави.

Проте перед тим, як перейти до святкових підсумків та приємних нагороджень на порядок денний засідання постала низка робочих питань. Як це не зрідка буває під час засідань Вченої ради, завідувачка кафедри документознавства, Вчений секретар університету, кандидат історичних наук, доцент Алла Зленко винесла на розгляд кадрові питання, спричинені тим, що на розгляд членів Вченої ради університету надійшло дві заяви від здобувачів вченого звання «доцент»: заява кандидата історичних наук Коцур Лесі Михайлівни з проханням розглянути на засіданні Вченої ради питання щодо присвоєння їй вченого звання доцента кафедри політології та заява кандидата педагогічних наук Перхайло Нелі Антонівни з проханням розглянути питання щодо присвоєння їй вченого звання доцента кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи. Враховуючи потребу таємного голосування, обрали лічильну комісію у складі декана технологічної і математичної освіти, доктора історичних наук, професора Олексія Гончаренка, завідувачки кафедри професійної освіти, доктора педагогічних наук, професора Ірини Доброскок та професорки кафедри загальної педагогіки і педагогіки вищої школи, кандидата педагогічних наук, завідувачки відділу аспірантури та докторантури університету Антоніни Розсохи. Забігаючи наперед, таємне голосування, результати якого було оприлюднено наприкінці засідання, одноголосно схвалило обидві кандидатури претенденток на вчене звання.

За тим перейшли до затвердження положень, що регламентують процедуру виборів ректора університету, про які йшлося у виступі кандидата педагогічних наук, доцента, проректора з навчально-методичної роботи Вячеслава Різника. Найперше, він нагадав про те, що 15 квітня 2021 року Міністерство освіти і науки України оголосило конкурс на зміщення посади ректора  ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» (Наказ №154-К). Відтак, було підготовлено відповідний Наказ по університету від 21.04.2021 року №88 «Про організацію та проведення виборів», яким було визначено склад організаційного комітету з підготовки та проведення виборів та виборчої комісії, а відповідно до пункту 4 наказу було обумовлено вимогу до організаційного комітету щодо розробки та подання на затвердження Вченої ради університету проєктів 7 положень, які, власне, і мала розглянути та затвердити Вчена рада.

Поза тим, Вячеслав Володимирович зазначив, що усі документи відображені на сайті університету у рубриці «Публічна інформація» під вкладкою «Вибори ректора-2021», де можна знайти безпосередні накази, склад організаційного комітету, виборчої комісії, протоколи засідань та Календарний план організаційних заходів з підготовки і проведення виборів ректора.

Власне, самі проєкти положень попередньо були оприлюдненими у рубриці «Громадське обговорення», де всі охочі могли надати до них відгуки чи пропозиції. Зокрема, мова йде про проєкт Положення про порядок проведення виборів ректора університету; проєкт Положення про організаційний комітет із проведення виборів ректора університету; проєкт Положення про виборчу комісію з проведення виборів ректора університету; проєкт Положення про порядок обрання представників трудового колективу, які мають право брати участь у виборах, але не віднесені до категорії наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників та проєкт Положення про порядок обрання представників студентів для участі у виборах ректора університету, а також порядок організації роботи спостерігачів на виборах ректора університету і проєкт Положення про порядок акредитації представників засобів масової інформації.

Наостанок виступу, проректор додав, що проєкти положень враховують вимоги законодавства, зокрема статті 42 Закону України «Про вищу освіту», Постанови Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2014 р. № 726 «Деякі питання реалізації статті 42 Закону України «Про вищу освіту» із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 633 від 19.08.2015, № 212 від 21.03.2016, № 1005 від 28.11.2018, № 360 від 13.05.2020, а також враховують Методичні рекомендації щодо особливостей виборчої системи та порядку обрання керівника закладу вищої освіти, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2014 р. № 726. Їх обговорювали на другому засіданні оргкомітету, де вони були  одноголосно погоджені усіма його членами (протокол від 05.05.2021 №2), а також представниками студентського самоврядування та профспілки. Відтак, Вячеслав Різник звернувся до учасників засідання з проханням підтримати проєкти положень та затвердити їх. Рішення було прийнято одноголосно.

На додаток до цього, як голова організаційного комітету з виборів ректора, Вячеслав Різник повідомив про те, що організаційним комітетом було отримано витяги з протоколів засідань Вчених рад факультетів, які, після відповідних голосувань, рекомендували кандидатуру на посаду ректора ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» у особі доктора історичних наук, професора, дійсного члена (академіка) НАПН України Коцура Віктора Петровича. Потім, на підставі вищесказаного, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри цифрових технологій навчання Валерій Хомич вніс на розгляд членів Вченої ради пропозицію рекомендувати на цю посаду Коцура Віктора Петровича Вченою радою університету, адже його саме його кандидатуру рекомендували усі вчені ради факультетів. Пропозицію було підтримано абсолютною більшість голосів.

Коли ж нарешті перейшли до святкової частини зібрання, керівником навчально-наукового відділу, кандидатом історичних наук, доцентом Юрієм Козубенком було презентовано узагальнені результати публікаційної активності науково-педагогічних працівників за 2019-2020 рр., зокрема в базах даних Scopus та Web of Science. Юрій Леонідович презентував сторінку нашого університету в реферативній базі даних Scopus та місце в рейтингу ЗВО за показниками бази даних SciVerse Scopus, де ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди» посів 149 місце з h-індексом 8.У ході доповіді було оголошено рейтинг наукової діяльності кафедр, а також озвучено результати діяльності спеціалізованих вчених рад. Особливу увагу було звернено на наукові збірники університету, серед яких «Психолінгвістика», що входить до переліку наукових фахових видань України категорії «А», наукометричних баз даних Scopus та Web of Science, отримала другий квартиль – Q2, що є надзвичайно високим показником якості збірника. Наостанок доповідач презентував результати участі здобувачів у Всеукраїнських конкурсах студентських робіт.

Резюмуючи виступ, який, до слова, було онаочнено презентаційними матеріалами ректор університету Віктор Коцур окреслив основні наукові завдання на прийдешній навчальний рік, закцентувавши увагу на підвищенні публікаційної активності сковородинівських науковців, входженню університетських збірників до міжнародних науково-метричних баз та попросив долучитися до цієї роботи усю науково-педагогічну спільноту нашого закладу.

Науково-дослідну роботу студентів університету у розрізі здобутків і перспектив підсумовувала голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету Оксана Луцик. За рік що минув молоді сковородинівські науковці і справді мають чим прозвітувати – за їх плечима проведення низки зустрічей у форматі партнерських проєктів «Відкритий університет», «Платформа можливостей» та «Клуб випускників університету», серія кінопоказів у форматі «Нічна бібліотека», проведення вже традиційних курсів «Основи написання наукових досліджень», які традиційно передують проведенню Всеукраїнських науково-практичних конференцій молодих учених, аспірантів та студентів «Основні напрями розвитку наукових досліджень молодих учених», які, за звітній період, відбувалися тричі та, відбувшись днями у ювілейний, десятий, раз навіть набули статусу міжнародної конференції. Поза тим, Оксана Олександрівна підкреслила слова попереднього доповідача щодо того, що молода наука в університеті активно розвивається та має здобутки за рахунок участі наших здобувачів у низці всеукраїнських та міжнародних наукових конференцій в інших ЗВО, олімпіадах та конкурсах наукових робіт, де лише протягом весни що минає вони додали до «скарбнички успіхів університету» численні переможні та призові місця, тим самим принісши добру славу рідній альма-матер. Здобутків могло би бути набагато більше аби не пандемія коронавірусу, яка й досі наполегливо шириться світом – запевнила Оксана Олександрівна, та вітаючи всіх з нагоди Дня науки, побажала аби ситуація в світі створила більше приводів для зустрічей наживо, та подарувала багато нагод та можливостей для нових проектів та перемог.

По завершенню звітних доповідей перейшли до довгоочікуваного відзначення викладачів та здобувачів університету за їх наукові досягнення протягом року, які відбувалися відповідно до наказів №106 «Про відзначення кафедр університету за наукові досягнення у 2020 році» від 13.05.2021 р. та №107 «Про нагородження викладачів та студентів університету у зв’язку з відзначенням Дня науки – 2021» від 13.05.2021 р.

Серед інших почесними грамотами ректорату та профкому університету були нагороджені кафедри, які за рейтинговою оцінкою посіли призові місця: І місце кафедру історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін (завідувач кафедри – доктор історичних наук, професор В.К. Молоткіна); ІІ місце кафедру професійної освіти (завідувач кафедри – доктор педагогічних наук, професор І. І. Доброскок) та ІІІ місце – кафедру документознавства та методики навчання (завідувач кафедри – кандидат історичних наук, доцент А.М. Зленко).

«За перемогу в ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей» було нагороджено: Скибу Олексія Володимировича – студента факультету фінансово-економічної і професійної освіти (І місце «Професійна освіта», Українська інженерно-педагогічна академія); Бовшика Вадима Олександровича – студента факультету фізичної культури, спорту і здоров’я (ІІ місце «Фізична культура і спорт», Національний університет фізичного виховання і спорту); Іваннікову Ірину Олександрівну – студентку факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій (ІІ місце «Політологія», Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини); Мележик Світлану Григорівну – студентку факультету історичної і соціально-психологічної освіти (ІІ місце «Історія і археологія», ДВНЗ  «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»); Посполіта Віталія Валентиновича – студента факультету фінансово-економічної і професійної освіти (ІІ місце «Управління у сфері економічної конкуренції», Полтавська державна аграрна академія); Супрунову Марію Петрівну – студентку факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій (ІІ місце «Методика навчання біології», Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини); Бондаренко Ганну Василівну – студентку факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій (ІІІ місце «Біологія», Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди); Кучеренка Олега Миколайовича – студента факультету фінансово-економічної і професійної освіти (ІІІ місце «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті», Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького); Мінич Марію Леонідівну – студентку факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій (ІІІ місце «Географія» Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка); Нікітчук Наталію Павлівну – студентку факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій (ІІІ місце «Методика навчання природничо-математичних дисциплін «Методика навчання географії»» Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини); Прокіпчука Дмитра Сергійовича – студента факультету технологічної і математичної освіти (ІІІ місце «Технологічна освіта», Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка) та Усенка Артема Романовича – студента факультету фінансово-економічної і професійної освіти (ІІІ місце «Фінанси і кредит», Тернопільський національний економічний університет).

Подяки від ректорату і профкому університету за підготовку вищенагороджених студентів-переможців були вручені: Басюк Любові Вікторівні – кандидату педагогічних наук, старшому викладачеві кафедри професійної освіти; Пангеловій Наталії Євгенівні – доктору наук з фізичного виховання та спорту, професору, завідувачці кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту; Коцур Лесі Михайлівні – кандидату історичних наук, доценту кафедри політології; Молоткіній Валентині Костянтинівні – доктору історичних наук, професору, завідувачці кафедри історії та культури України; Мармуль Ларисі Олександрівні – доктору економічних наук, професору кафедри економіки та кафедри фінансів, обліку і оподаткування; Довгополій Людмилі Іванівні – кандидату педагогічних наук, доценту кафедри біології, методології та методики навчання; Костику Євгенію Петровичу – кандидату історичних наук, доценту кафедри економіки; Воловик Людмилі Михайлівні – кандидату географічних наук, доценту, завідувачці кафедри географії, екології та методики навчання; Ковальській Катерині Володимирівні – кандидату історичних наук, доценту кафедри географії, екології та методики навчання; Герасимчуку Віктору Петровичу – кандидату педагогічних наук, старшому викладачеві кафедри теорії і методики технологічної освіти та комп’ютерної графіки та Тропіній Валентині Борисівні – доктору економічних наук, професору кафедри фінансів, обліку і оподаткування.

Протягом року сковородинівці підкорювали різні наукові заходи, а відтак за перемогу у Всеукраїнському біологічному форумі учнівської та студентської молоді «Дотик природи 2020» грамотою ректорату і профкому університету нагородили студентку фукультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій (ІІ місце «Екологія та проблеми довкілля», Еколого-натуралістичний центр учнівської молоді) Наталію Заболотню, а подякою за її підготовку кандидата біологічних наук, доцентку кафедри біології, методології та методики навчання Олену Дзюбенко. За перемогу в ІІ турі, Всеукраїнського творчого конкурсу студентської молоді «Здорова дитина – здорова нація» нагородили – студента факультету фізичної культури, спорту і здоров’я (ІІІ місце, Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка) Олександра Криволапа, а подякою за його підготовку – кандидата педагогічних наук, доцента кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту Наталію Базилевич.

Нагородження тривало, а подяки від ректорату і профкому університету за організацію та проведення на високому рівні ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Історія і археологія» були вручені: Дем’яненку Борису Леонідовичу – доктору політичних наук, професору кафедри політології, декану факультету історичної і соціально-психологічної освіти; Молоткіній Валентині Костянтинівні – доктору історичних наук, професору, завідувачці кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін; Гончаренку Олексію Миколайовичу – доктору історичних наук, професору кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін, декану факультету технологічної і математичної освіти; Хмельницькій Людмилі Василівні – кандидату історичних наук, доценту кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін та Луцик Оксані Олександрівні – голові Наукового товариства студентів, докторантів і молодих вчених університету.

За високі досягнення в науковій роботі та захисті докторських дисертацій з-поміж науково-педагогічних працівників подяки було вручено: Калмикову Георгію Валентиновичу – доктору психологічних наук, професору кафедри психології; Коцуру Віталію Вікторовичу – доктору історичних наук, професору кафедри публічного управління та адміністрування, декану факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій та Онищенко Наталії Петрівні – доктору педагогічних наук, доценту кафедри загальної педагогіки і педагогіки вищої школи.

Співробітникам наукової бібліотеки за вагомий внесок в організацію інформаційно-бібліографічної роботи теж було вручено подяки: Обертій Ніні Павлівні – завідувачці відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення та Пєшковій Оксані Леонідівні – головному бібліотекарю відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення.

За сумлінну працю і високий професіоналізм, ініціативу та вагомий внесок у сфері освіти та науки подяки дісталися: Різнику Вячеславу Володимировичу – проректору з навчально-методичної роботи,  кандидату педагогічних наук, доценту кафедри професійної освіти; Ковтун Оксані Анатоліївні – проректору з міжнародних зв’язків та проектної діяльності, кандидату педагогічних наук, доценту кафедри педагогіки, теорії і методики початкової освіти; Ігнатенко Наталії Вікторівні – декану факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва, кандидату педагогічних наук, професору кафедри педагогіки, теорії і методики початкової освіти; Кучеренко Світлані Юріївні – декану факультету фінансово-економічної і професійної освіти, кандидату економічних наук, доценту кафедри економіки; Свириденко Оксані Михайлівні – декану факультету української та іноземної філології, доктору філологічних наук, професору кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання; Куйбіді Віктору Віталійовичу – декану факультету фізичної культури, спорту і здоров’я, доктору історичних наук, професору кафедри біології, методології і методики навчання; Коцур Надії Іванівні – доктору історичних наук, професору, голові науково-методичної ради, завідувачці кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології; Доброскок Ірині Іванівні – доктору педагогічних наук, професору, завідувачці кафедри професійної освіти; Калмиковій Ларисі Олександрівні – доктору психологічних наук, професору, завідувачці кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти; Харченко Наталії Валентинівні – завідувачці лабораторії «Психолінгвістика розвитку дитини», доктору психологічних наук, професору кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти; Молоткіній Валентині Костянтинівні – доктору історичних наук, професору, завідувачці кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін, голові спеціалізованої вченої ради Д 27.053.01; Шапран Ользі Іллівні – доктору педагогічних наук, професору, завідувачці кафедри загальної педагогіки і педагогіки вищої школи, голові спеціалізованої вченої ради Д 27.053.03; Ткач Тамарі Володимирівні – доктору психологічних наук, професору кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти, голові спеціалізованої вченої ради Д 27.053.04; Полисаєву Олександру Павловичу – доктору філософських наук, професору кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П. Стогнія, голові спеціалізованої вченої ради К 27.053.05; Усик Олені Федорівні – керівнику навчально-наукового центру забезпечення якості освіти, кандидату педагогічних наук, доценту кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи; Носаченку Володимиру Миколайовичу – методисту І категорії навчально-наукового центру забезпечення якості освіти, кандидату педагогічних наук, доценту кафедри географії, екології і методики навчання; Опольській Алевтині Володимирівні – методисту вищої категорії навчально-наукового центру забезпечення якості освіти, кандидату педагогічних наук, старшому викладачу кафедри професійної освіти; Якубі Василю Володимировичу – провідному фахівцю навчально-наукового центру забезпечення якості освіти, кандидату історичних наук, доценту кафедри цифрових технологій навчання; Деречі Аллі Анатоліївні – методисту І категорії навчально-наукового центру забезпечення якості освіти, старшому викладачу кафедри психології; Розсосі Антоніні Павлівні – завідувачці відділу аспірантури та докторантури, кандидату педагогічних наук, професору кафедри загальної педагогіки і педагогіки вищої школи; Бережній Людмилі Валентинівні – провідному фахівцю відділу аспірантури та докторантури, старшому викладачу кафедри загальної педагогіки і педагогіки вищої школи; Зозулі Ірині Миколаївні – фахівцю відділу аспірантури та докторантури, викладачу кафедри психології; Крикун Валентині Сергіївні – начальнику відділу міжнародних зв’язків, викладачу кафедри педагогіки, теорії і методики початкової освіти; Козубенку Юрію Леонідовичу – керівнику навчально-наукового відділу, кандидату історичних наук, старшому викладачу кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології; Дзюбенко Олені Володимирівні – провідному фахівцю навчально-наукового відділу кандидату біологічних наук, доценту кафедри біології, методології та методики навчання; Ващенку Сергію Володимировичу – фахівцю І категорії навчально-наукового відділу; Зубко Олені Олексіївні – фахівцю ІІ категорії навчально-наукового відділу та Бик Світлані Ростиславівні – фахівцю навчально-наукового відділу.

Не пішли із зібрання без відзнак і члени Наукового товариства університету. За плідну науково-дослідну роботу та активну участь у роботі товариства грамотами ректорату і профкому університету було нагороджено: Супрунову Марію Петрівну – студентку ІV курсу, голову Наукового товариства факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій; Осадчука Вадима Івановича – студента ІІ курсу, голову Наукового товариства факультету історичної та соціально-психологічної освіти; Мацьовку Романа Олександровича – студента ІІ курсу, голову Наукового товариства факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва; Рафальську Вікторію Григорівну – студентку ІV курсу, голову Наукового товариства факультету технологічної і математичної освіти; Кирилюк Ірину Олександрівну – студентку ІІІ курсу, голову Наукового товариства факультету української та іноземної філології; Шевченка Віталія Віталійовича – магістранта І року навчання, голову Наукового товариства факультету фізичної культури, спорту і здоров’я; Усенка Артема Романовича – студента ІV курсу, голову Наукового товариства факультету фінансово-економічної та професійної освіти; Нестерук Аліну Валентинівну – студентку ІV курсу факультету української та іноземної філології, заступницю голови Наукового товариства університету з інформаційного забезпечення; Чубик Ольгу Юхимівну – студентку ІV курсу факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій, адміністратора інформаційних ресурсів Наукового товариства університету та Сидорчук Іванну Юріївну – студентку ІІІ курсу факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій, секретаря Наукового товариства університету.

Нагородження відбувалися відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України №18 від 18.02.2021 р. «Про підсумки наукової і науково-технічної діяльності за 2020 рік» та Колективного договору від 22.11.2019 р. й додатку № 3 про систему відзначень у сфері науково-дослідної роботи професорсько-викладацького і студентського складу ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», наказу №226 від 27.10.2020 р. «Про підведення підсумків наукової та науково-педагогічної діяльності університету за 2020 рік та формування плану науково-дослідних робіт на 2021 рік», а також наказу ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» №243 від 24.11.2020 р. «Про проведення ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020/2021 н.р.».

Наостанок, у блоці обговорення «Різне» голова навчально-методичної ради університету, доктор педагогічних наук, професор Ольга Шапран винесла на затвердження членами Вченої ради університету теми монографій, посібників та збірників наукових статей, які плануються до виходу найближчим часом. Керівниця навчально-наукового центру забезпечення якості освіти університету, кандидат педагогічних наук, доцент Олена Усик нагадала про необхідність подання проєктів освітніх програм на прийдешній навчальний рік, відповідно до нових вимог. Кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник акцентував увагу присутніх на наказі №108 від 17.05.2021 р. «Про надання платних послуг у сфері освітньої діяльності», про зміст якого ми докладно розповідаємо у цій публікації нашого сайту, а також наголосив на необхідності затвердження проєкту стратегії розвитку фізичного виховання та спорту серед студентської молоді ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» на період до 2025 року,   який нині в розділі «Громадське обговорення» сайту нашого університету. У його розробці приймали участь представники адміністрації університету, НПП факультету фізичної культури спорту і здоров’я та його декан, доктор історичних наук, професор Віктор Куйбіда. Стратегія розроблена з метою забезпечення учасників освітнього процесу нашого університету оздоровчою руховою активністю, фізичним вихованням і спортом та їх всебічного гармонійного розвитку та підтримки здоров’я. Нею передбачається створення в Університеті двох систем – фізичного виховання та спорту. Повідомляється, що ці системи є автономними, рівними за пріоритетністю та взаємодоповнюючими. Реалізація напрямку фізичного виховання забезпечується через кафедри, що відповідають за фізичне виховання, а напряму спорту може бути забезпечена через створення та діяльність центрів студентського спорту, спортивних клубів, секцій та інших структурних підрозділів.

Відомо, що основою цієї Стратегії стали рекомендації щодо стратегічного розвитку фізичного виховання та спорту серед студентської молоді на період до 2025 року, затверджених наказом МОН України від 15.02.2021 р. Також у ній враховано напрацювання та практичний досвід діяльності в галузі фізичної культури i спорту Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти i науки України.

Стратегію розвитку фізичного виховання та спорту серед студентської молоді ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» на період до 2025 року було підтримано одноголосно.

Насамкінець, підсумовуючи цей, насамперед, святковий захід, хочеться висловити переконання, що кожна зернинка наукової ідеї, посіяна нашими студентами та їх науковими керівниками у родючий ґрунт експериментів, дослідів та досвіду проростає квіткою нового знання з міцним корінням істини, тим самим збагачуючи науковий сад нашого університету. З нагоди Дня науки зичимо усім науково-педагогічним працівникам нашого університету, усім молодим науковцям та дослідникам міцного здоров’я, невтомності у новаторському пошуку, втілення інноваційних проектів задля прогресу та розвитку!

Перейти до вмісту