Відтепер – статус міжнародної: конференція «Основні напрями розвитку наукових досліджень молодих учених» відзначила ювілей

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Відтепер – статус міжнародної: конференція «Основні напрями розвитку наукових досліджень молодих учених» відзначила ювілей

Коли у 2011 році вперше проходила Всеукраїнська науково-практична конференція молодих учених, аспірантів та студентів «Основні напрями розвитку наукових досліджень молодих учених», складно було уявити, що навіть за 10 років, долаючи карантинні обмеження, уже нові покоління нт-овці будуть продовжувати цю прекрасну традицію. Нині ж ми гордо констатуємо, що у 2021 році он-лайн зібрання, яке датувалося 18 травня й проходило з допомогою платформи Microsoft Teams, не лише відбулося в ювілейний раз, а й набуло статусу міжнародного, згуртувавши навколо себе молодих науковців та викладачів університету, гостей з інших закладів освіти і закордону.

Як уже повелося, пленарне засідання відкрила відповідальний секретар організаційного комітету конференції, багаторічна очільниця Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету та людина, завдяки якій ця конференція з року в рік не втрачає своєї актуальності й, від семестру до семестру, об’єднує молодих учених, аспірантів та студентів з усіх куточків України, Оксана Луцик. Поза тим бажання привітати учасників конференції висловив заступник голови організаційного комітету конференції, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності університету Василь Дудар:

«Здається, лише нещодавно, у листопаді, була IX така конференція – час швидко летить. Наші молоді науковці, здобувачі, аспіранти продукують якісь нові ідеї, нову інформацію, якою вони готові поділитися. Дуже важливо, що географія конференції щоразу збільшується, та й попри те, що викладачі також долучаються до цього заходу конференція проходить не формально, а збирає таку широку аудиторію. Можливо, у майбутньому, коли буде знято пандемійні обмеження, ми нарешті проведемо конференцію офлайн, аби всі могли приїхати у Переяслав, познайомитися з нашим чудовим містом і університетом. Тому що онлайн – це добре, але ми хотіли би бачити усіх вас нашими гостями, і ми завжди раді вітати вас у нашому університеті. Учасникам конференції я хочу побажати менше хвилювань, адже ніхто краще ніж ви не знає вашого дослідження. Успіху у представленні, всього найкращого і, звичайно, здоров’я».

Кандидат географічних наук, доцентка кафедри географії, екології та методики викладання Людмила Воловик також долучилася до вітальних слів:

«Дуже приємно, що сьогодні до конференції приєдналися і наші зарубіжні партнери, і наші студенти, і здобувачі вищої освіти та наші колеги з інших ЗВО України. Бажаю плідної праці великій науковій спільноті, яка зібралася нині на цій конференції. Зичу, щоб ви і надалі ділилися своїми науковими здобутками у подальших таких конференціях, щоб наукова діяльність була вам у радість і приносила задоволення. Щиро бажаю успіхів усім учасникам нашої конференції».

У свою чергу, доктор історичних наук, кандидат політичних наук, доцент, декан факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій Віталій Коцур відмітив:

«Звичайно, хотілося би бачити усіх вас наживо, але складається така ситуація, що мусимо проводити конференцію онлайн. Чесно кажучи, ми вже скучили за офлайн-форматом, тому що це дає можливість більш тісного спілкування для обміну досвідом та знаннями. Але, тим не менш, я з гордістю можу сказати, що це вже Х ювілейна конференція, і я був, коли усе це започатковувалося, коли Наукове товариство проводило першу свою конференцію. І от – пройдено такий великий шлях, і це дійсно досягнення. Я бачу, що з кожним роком рівень таких заходів зростає, долучаються нові науковці, молоді вчені, аспіранти, докторанти. Велика заслуга організаційного комітету за проведення у такий складний час конференцій для молоді, адже молодь – це наше майбутнє. Зичу всім успіху, здоров’я, наснаги, бажаю гарно представити свої доповіді на конференції і всього найкращого».

Приємно відмітити, що до конференції в режимі онлайн долучився закордонний гість із Польщі, доцент Інституту політичних та адміністративних наук у педагогічному університеті Кракова, багаторічний друг молодих сковородинівських науковців, доктор наук Матеуш Камьонка:

«Дуже дякую за запрошення. Ми вже дуже хочемо приїхати в Україну, побачити вас і взагалі країну, тому що і я, і студенти уже дуже скучили. У нас зараз проходить багато онлайн конференцій, і у цьому є свої плюси. Але в наших наукових колах важливе спілкування, як то кажуть у англомовних країнах, «face to face». Цього всім і бажаю. Приємно пригадати, що до вас я приїжджав як аспірант, зараз я уже доцент, доктор наук. Аби завершити свої слова гарною новиною, хочу сказати вам, що у нас уже почали вакцинувати студентів, а викладачі вже повністю провакциновані. Так що зовсім скоро вже буде можливість нам приїжджати до вас, а вам – до нас. Дуже вам дякую! Успіхів студентам, які будуть презентувати наш педагогічний університет у Кракові».

Надалі Оксана Луцик нагадала про те, що конференція відтепер має статус міжнародної, адже участь в ній беруть студенти із Польщі та Франції. Серед українських міст географія конференції охопила Глухів, Київ, Вінницю, Одесу та інші міста. Тішить і те, що серед учасників є доктори, кандидати наук. Себто, це не тільки студентська конференція, як багато хто вважає, – це конференція молодих науковців.

Після церемонії відкриття робота конференції розгорнулася у кількох секціях та, як і годиться для таких зібрань, одразу ж перейшла до предметно-наукової площини. На секції історико-політичних наук учасники обговорили діяльність видання «Українська правда» на тлі «Помаранчевої революції», соціально-правовий статус спецпоселенців Донбасу у перші післявоєнні роки, а також рух «Black Lives Matter» та його вплив на американську політику.

Наукові праці, які захищали учасники секції природничо-економічних наук, стосувались фітобіотного різноманіття в агроекосистемах центральної України (на прикладі ПП «Соснова»), впливу пандемії коронавірусної інфекції на стан готельно-ресторанної і туристичної справи в Україні, економічної залежності Республіки Туркменістан від імпорту природного газу іншими країнами. Говорили і про те, як виглядає абсолютно випадкова цифра.

У той час, коли учасники секції психолого-педагогічних наук досліджували питання психологічних особливостей прояву агресивної поведінки підлітків, застосування музичної терапії для підлітків як метод боротьби з агресією та депресією та проблеми інклюзивної освіти в Україні, секція філологічних наук відзначилася тим, що у ході її роботи поважне товариство філологів та філологинь розглянуло трансформацію форми і значення фразеологічних одиниць та формування культури усного математичного мовлення в учнів.

По завершенню пленарного засідання кандидат філологічних наук, доцентка кафедри української лінгвістики і методики навчання Людмила Довбня висловила свої враження від цього заходу:

«Я неймовірно люблю ці наші конференції, і ви це знаєте. Для мене це завжди свято – бачити молодих, розумних, талановитих студентів, і не тільки студентів. Неймовірно приємно, що сьогоднішня Х ювілейна конференція змінила свій статус, що тепер вона міжнародна, що ми все-таки піднялися на цей рівень – за це величезна наша вдячність її організаторам. Спасибі тим, хто на чолі цього всього, тому що ми лише долучаємося, і, звичайно, усім доповідачам велика дяка, бо без вас нічого не було б. Спасибі молоді за те, що креативні, розумні, за те, що прагнете, і всім, хто долучився».

«Хочу висловити вдячність своїм колегам, Науковому товариству університету, Відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю, науково-педагогічним працівникам, членам організаційного комітету, кожному доповідачу. Сподіваємося, ХІ конференція пройде у офлайн режимі. Будемо раді вас усіх бачити у стінах нашого університету» – підсумувала роботу зібрання модераторка конференції Оксана Луцик.

Ювілейна Х Міжнародна науково-практична конференція молодих учених, аспірантів та студентів «Основні напрями розвитку наукових досліджень молодих учених», без сумніву, пройшла вдало – учасники обмінялись досвідом, дізнались багато нових захоплюючих фактів, познайомились з цікавими людьми і гарно провели час.

Щиро дякуємо усім, хто був причетним до цього заходу. Бажаємо всім учасникам конференції нових звершень, творчих пошуків та втілення усіх ваших ідей і задумів. Зустрінемося на ХІ конференції!

Перейти до вмісту