На базі УГСП відбувся педагогічний івент «Освіта переможців: пріоритети та практичні кроки»: нотатки події

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > На базі УГСП відбувся педагогічний івент «Освіта переможців: пріоритети та практичні кроки»: нотатки події

У середу, 3 квітня 2024 року, на базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбувся педагогічний івент «Освіта переможців: пріоритети та практичні кроки». Подію організовано Київською обласною державною адміністрацією та Департаментом освіти і науки КОДА для директорів закладів загальної середньої освіти територіальних громад Броварського та Бориспільського районів.

Як повідомляє сайт Конгресу, метою заходу стало обговорення актуальних питань, які стосуються реалізації концептуальних ідей і пріоритетних завдань сучасної державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти та визначення регіональних векторів розвитку закладів освіти.

Участь у педагогічному івенті взяли понад 200 учасників, зокрема представники Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Київської обласної ради, Київської обласної державної адміністрації, Головного управління Національної поліції в Київській області, державних і наукових закладів та установ, громадських організацій, керівники місцевих органів управління освітою Броварського та Бориспільського районів.

У фокусі обговорення були найбільш актуальні питання діяльності та реформування галузі освіти в умовах сьогодення з урахуванням регіональних аспектів, зокрема:

  • моделювання мережі старшої профільної школи;
  • цифрова трансформація освітньої системи;
  • використання штучного інтелекту для спрощення виконання адміністративних обов’язків та організації освітнього процесу;
  • запровадження в освітнє середовище міжнародної  проєктної діяльності та інновацій;
  • створення Центрів національно-патріотичного виховання дітей та молоді;
  • застосування нових підходів до вивчення предмета «Захист України»; 
  • удосконалення системи організації харчування в закладах освіти;
  • створення безпечного освітнього середовища в умовах воєнних загроз; 
  • підтримка здобувачів освіти у навчанні, професійному виборі та кар’єрному зростанні;
  • реалізація програм сприяння дорослому населенню, зокрема учасникам війни, у перекваліфікації та навчанні упродовж життя

Перед початком заходу ректор університету Віталій Коцур, проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар та проректорка з міжнародних зв’язків та проектної діяльності Оксана Ковтун провели оглядову екскурсію сковородинівською альма-матер для гостей зібрання, зокрема голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, заступниці голови Київської обласної державної адміністрації Жанни Осипенко та голові постійної комісії з питань освіти, науки, культури, духовності та релігії Київської обласної ради, ректорці Білоцерківського національного аграрного університету Олена Шуст. Відвідали  капличку Кирила і Мефодія, укриття й мистецькі локації закладу.

На початку заходу модератор Олександр Молоткін закликав всіх присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять загиблих в російсько-українській війні. Зустріч відкрила заступниця голови Київської обласної державної адміністрації Жанна Осипенко, яка привітала учасників івенту та наголосила на важливості спільної роботи для забезпечення якісної освіти для молодого покоління, особливо в умовах війни та геополітичних змін. Жанна Жоржівна закликала до діалогу та співпраці для досягнення цієї мети.

Надалі пролунало вітальне слово від ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталія Коцура. У своїй промові він зауважив, що за два роки від початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України освітні заклади стали для українців не лише місцями здобуття знань, а й «пунктами незламності», де можна отримати не лише гуманітарну допомогу, а й психологічну підтримку.

«В умовах повномасштабної війни, ви, шановні колеги-освітяни є тими, хто витримав виклики цього часу і, фактично, втримав освітню галузь в умовах війни. У більшості випадків на долю таких закладів як Університет Григорія Сковороди в Переяславі випала ще й волонтерська місія. Як тут так і на базі інших закладів освіти розгорталися потужні волонтерські центри допомоги внутрішньо переміщеним особам, Збройним Силам України й іншим силовим структурам. Два роки тому заклади освіти усіх рівнів повинні були терміново змінювати підходи до навчання, трансформуватися відповідно до ситуації в країні, але ні в якому разі не припиняти освітній процес. Ми поставили собі за мету, наскільки це можливо, не припиняти навчання, і, водночас, створити максимально безпечні та комфортні умови для студентів та науково-педагогічних працівників. І нам це вдалося. 2022-2024 роки для керівників закладів освіти є надскладними, та все ж вони роблять нас сильнішими, впевненішими, мобільнішими. Вони вчать нас критично мислити в екстрених ситуаціях та оперативно приймати важливі рішення. Сьогоднішній івент повинен стати традиційним заходом, де освітяни усіх рівнів й надалі будуть обмінюватися власним досвідом, думками та кращими практиками задля розвитку освіти Київщини, зокрема, та України в цілому», – зазначив ректор УГСП.

Своєю чергою голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак подякував всім присутнім за їхню працю та внесок у збереження освітньої системи під час складних часів війни та пандемії. Народний депутат України акцентував увагу присутніх на необхідності продовження реформ у сфері освіти, зокрема, впровадження Нової української школи та трансформації мережі закладів освіти.

«Ми проводимо реформи на всіх рівнях і хочемо, щоб ви брали в них участь, нам потрібен зворотній зв’язок. Я щасливий, що в нас відбувається діалог та вдячний за запрошення», – підкреслив парламентарій.

Голова постійної комісії з питань освіти, науки, культури, духовності та релігії Київської обласної ради, ректор Білоцерківського національного аграрного університету, доктор економічних наук, професорка Олена Шуст, яка наступною мала слово у ході зібрання, наголосила на важливості громадського обговорення реформ, які стоять перед Україною та закликала всіх присутніх активно долучатися до цього процесу. Натомість очільник Переяславської громади Вячеслав Саулко висловив вдячність освітянам за їхню віддану працю у складні для країни часи та відзначив важливу роль освіти в перемозі українського народу.

Після вітальних слів розпочався блок доповідей. Найперше, думками щодо «Моделювання мережі старшої профільної школи» поділився експерт проєкту DECIDE, ГО «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» – DOCCU Павло Остапенко. Розповів про важливість моделювання мережі ЗПСО, а також її алгоритми.

У свою чергу заступник голови Київської обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Андрій Братусь виголосив доповідь на тему «Цифрова трансформація освіти». Тут йшлося про важливість використання та ключові моменти е-освіти. Серед іншого Андрій Васильович зазначив, що за сприяння Київської обласної обладміністрації та підтримки Фундації Олени Зеленської й благодійних адміністрацій вчителі й учні отримали 8764 ноутбуки та 107 комплектів мультимедійного і комп’ютерного обладнання.

Захід тривав, а засновник High Tech Business School Максим Безуглий звернув увагу на використання штучного інтелекту для спрощення виконання адміністративних обов’язків та організації освітнього процесу в закладах освіти.

Фахівець-аналітик з дослідження товарного ринку Леся Щукіна розглянула «Особливості організації процесу закупівлі продуктів харчування в умовах воєнного стану через Прозорро Маркет».

Директор Київського обласного центру зайнятості Денис Дармостук розповів про реалізацію активних програм сприяння зайнятості, зокрема, видачу та використання ваучерів для перекваліфікації педагогів і військовослужбовців.

Головний спеціаліст управління освіти виконавчого комітету Обухівської міської ради Людмила Глушко розглянула питання створення Центрів національно-патріотичного виховання та нові підходи до організації вивчення предмета «Захист України».

Своєю чергою начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Київській області Олена Косенко, та інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Київській області Департаменту Кіберполіції  Національної поліції України Василь Романенко представили доповідь «Досвід реалізації проєкту «Безпечний освітній простір». Заступниця голови Київської обласної державної адміністрації Жанна Осипенко розповіла про «Регіональні вектори реформування системи освіти».

Було чим поділитися і представникам Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Проректор з міжнародної та проєктної діяльності, кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Ковтун представила доповідь на тему «Міжнародна і проєктна діяльність як необхідна складова освітнього середовища». Розповіла про програму Європейського Союзу у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та спорту Еразмус+, проєкти та ключові напрями діяльності інституції. Проректор з наукової та інноваційної діяльності, кандидат історичних наук, доцент Василь Дудар у своїй промові звернув увагу на важливості інновацій у процесі цифрової освіти в Україні, а керівниця відділу профорієнтації та працевлаштування Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доктор філософії Ольга Костюкевич представила пріоритетні напрямки та стратегії підтримки здобувачів (вищої) освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі у навчанні та кар’єрному зростанні. Ольга Миколаївна відзначила важливість розробки програм та ініціатив, спрямованих на підготовку студентів до викликів сучасного ринку праці та підтримку їх у процесі кар’єрного зростання.

Наостанок усі присутні експерти висловили свою готовність до подальших діалогів та співпраці для покращення освітньої системи в Україні. Безумовно, у цей день всі учасники події мали чудову нагоду розширити свої творчі здібності відвідавши мистецькі локації факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології УГСП. Різноманітні воркшопи, майстер-класи та  творчі брейн-ринги дозволили кожному знайти щось цікаве для себе та поглибити свої знання у сфері мистецтва.

Педагогічний івент «Освіта переможців: пріоритети та практичні кроки» став важливою платформою для співпраці та спільної роботи між представниками освітнього середовища, що сприятиме подальшому розвитку освіти в Україні. Завдяки активним дискусіям та обміну думками учасники отримали нові ідеї та інсайти, які сприятимуть подальшому розвитку освіти в регіоні.

АВТОР: СВІТЛАНА ГРЕСЬКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: ІРИНА СЕРЕДА

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту