Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Військовий Антон Бондаренко завітав до УГСП й розповів про своє дослідження культу вовка у військових традиціях України

У минулу п’ятницю, 15 березня 2024 року, в залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях» Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбулася презентація наукової монографії «Культ вовка у військових традиціях Давньої України», науковця, захисника, учасника російсько-української війни Антона Бондаренко. Ця праця це найбільше дослідження про існування таких військових традицій саме на території України. Захід відбувся в межах ініціативи Центру ветеранського розвитку.

Антон Бондаренко – український письменник, кандидат історичних наук, учасник Революції Гідності, доброволець, брав участь у бойових діях на сході України у 2014 – 2015 роках. Після початку повномасштабної агресії РФ проти України виконував бойові завдання у Київській, Донецькій, Запорізькій областях. Побратимам він відомий під позивним «Меч». Літературний псевдонім автора – Мечислав Рисич. У 2019 – 2022 роках працював над дисертації на здобуття ступеня доктора історичних наук по темі «Тотемні військові традиції народів Центральної та Східної Європи».

У монографії досліджується культ вовка у військових традиціях на території українських земель. Розкривається зародження та розвиток тотемізму у військових станах різних етнічних груп, що населяли територію сучасної України: індоєвропейських етносів (кіммерійців, скіфів, сарматів, гетодаків, східних кельтів, давніх слов’ян, готів, скандинавів, балтів), народів алтайської (авари, хозари, кипчаки, монголи) та уральської (угри) мовних сімей. У монографії розглядається подальший розвиток тотемних військових традицій у період Київської Русі, архаїчні елементи культу вовка у звичаях українського козацтва, їх поступова дегероїзація та занепад. Особлива увага приділяється виникненню культу воїна-звіра в давніх слов’ян, можливі впливи на неї від військових традицій сусідніх етносів. У виданні описуються тотемно-міфологічна та практична бойова складові культу вовка у древніх народів.

З першої хвилини презентації слухачі затамувавши подих слухали звитяжну промову воїна-захисника, історика-науковця про генетичний потенціал українців, про історичне формування наших мужніх, сміливих воїнів, героїчних полководців, яке бере свій початок ще з етнічних груп, що є основою нашої нації.

Антон Бондаренко силою своєї думки, емоційно переніс присутніх у часи міфічних, сакральних бойових дій та звичаїв Сарматів, Скіфії та Київської Русі. Пояснив походження військового тотемізму та давніх традицій лицарів Війська Запоріжського, гайдамаків, що збереглися і набули актуальності сьогодні.

Цікавим у виступі науковця-воїна були приклади з історії, коли під час військових конфліктів саме вовки співпрацювали із людьми. Це була міжвидова співпраця, яка залишила свій слід у колективному несвідомому українців, яким притаманна відчайдушність, відвага, побратимство вовків. Також Антон Бондаренко розповів, про співпрацю з вовками аби вони допомагали захищати посіви від знищення іншими тваринами, про козаків-характерників, які, за легендами, могли перетворюватися у вовків, про Івана Сірка, який, власне, своє прізвисько отримав на честь вовка. Наразі наші славетні воїни, вивчаючи та сповідуючи споконвічний світогляд українців використовують символ вовка-перевертня, як символ Сил спеціальних операцій. Інші бойові підрозділи також використовують у своїх назвах і діях цю шляхетну тотемну тварину.

Принагідно, до презентації долучився побратим Антона Бондаренка, ідеолог «Центурії», вже відомий сковородинівцям за рядом зустрічей в закладі Сергій Червінський. Приміром, минулого літа він розповідав про культ меча від Скіфії до Русі.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: СЕРГІЙ КОВАЛЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту