Представники Українського культурного фонду завітали до УГСП аби навчити сковородинівців правильно писати грантові заявки

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > Представники Українського культурного фонду завітали до УГСП аби навчити сковородинівців правильно писати грантові заявки

У четвер, 14 березня 2024 року у конференц-залі імені Василя Сухомлинського мали нагоду зустрітися із представниками Українського культурного фонду (далі текстом – УКФ) в особі його виконавчого директора Владислава Берковського та провідного економіста Сергія Бірюкова. Серед іншого навчали сковородинівців правильно писати грантові проєктні заявки.

Як зазначив, на початку зустрічі, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур, її мета полягає в тому аби допомогти учасникам правильно орієнтуватися під час написання майбутніх проєктних заявок. Відмітивши позитивний досвід університету щодо отримання грантів від Українського культурного фонду, Віталій Вікторович підкреслив важливість збереження культурної спадщини та сприяння культурному розвитку в умовах війни:

Натомість Владислав Берковський, взявши слово, підкреслив, що цьогоріч УКФ розглядатиме різноманітні проєктні ініціативи. Принагідно він закликав усіх охочих до подачі заявок активно використовувати цю можливість та потурбуватися про те аби відмінно підготувати свої проєкти.

Дана зустріч була дуже цікавою та інформативною. Нижче, ми підібрали для вас основну інформацію, щоб, у разі подання заявок на грант ви могли це зробити правильно та уникнути основних помилок.

Український культурний фондце державна установа, створена у 2017 році, для розвитку національної культури в державі, а також її інтеграцію у світовий культурний простір. У свою чергу візія фонду на 2024-2027 рр. звучить так – культура та креативність для перемоги та відновлення ціннісного об’єднання українців та цілісного розвитку суспільства; сприяти відновленню сучасної екосистеми культури та креативності в Україні, яка підсилює творців сенсів, множить кроссекторальні партнерства на основі спільних цінностей.

 

Які пріоритетні напрямки діяльності УКФ на 2024 рік?

Культура без барʼєрів: сприяння дотриманню культурних прав, безбарʼєрного доступу до споживання і створення культурного продукту для всіх громадян, забезпечення рівних можливостей та ментальне відновлення через мистецтво для осіб, постраждалих від війни.

Збереження культурної спадщини: сприяння збереженню, відновленню, захисту та популяризації культурної спадщини, культурних цінностей та української мови в умовах війни.

Культурний та духовний підйом: підтримка культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на культурний спротив російській агресії та підняття бойового духу українців через актуальний інноваційний культурний продукт, сучасні цифрові технології, прикладні дослідження та навчальні ініціативи для розвитку митців та діячів культури, медіа та креативних індустрій.

Міжнародна промоція України: підтримка проєктів, спрямованих на висвітлення російської загарбницької війни в Україні, осмислення ролі України у забезпеченні безпеки Європи та світу від збройної агресії російської федерації.

Відновлення та розвиток: підтримка проєктів, спрямованих на відновлення діяльності митців та культурних інституцій в Україні.

Хто може бути заявником та які типи культурно-мистецьких проєктів існують?

Заявниками «на грант» можуть бути юридична особа всіх форм власності; фізична особа чи фізична особа-підприємець або ж органи місцевого самоврядування.

Серед типів проєктів:

Індивідуальний проєкт це культурно-мистецький проєкт, який реалізується за ініціативи та участі одного заявника. Тільки цей тип проєкту відкритий для подання заявок фізичними особами-підприємцями.

Проєкт національної співпраці – це культурно-мистецький проєкт, який передбачає партнерську реалізацію проєкту у двох або більше регіонах України мінімальне партнерство має включати заявника та одного партнера з різних регіонів України. Заявником і партнером цього типу проєкту не може бути фізична особа-підприємець.

Проєкт міжнародної співпраці – це культурно-мистецький проєкт, що передбачає реалізацію проєкту в Україні та/або за кордоном у партнерстві з іншими юридичними особами всіх форм власності (підприємствами, установами та організаціями). Заявник має бути резидентом України, а один з партнерів – нерезидентом. Заявником і партнером цього типу проєкту не може бути фізична особа-підприємець.

Стипендіальній проєкт – заявником можуть бути виключно фізичні особи-громадяни України, які досягли віку 18 років та проводять свою професійну діяльність у відповідних секторах культури й креативних індустрій та здійснюють свою діяльність на території України.

Що таке аплікаційний пакет та що до нього входить?

Аплікаційний пакет – це пакет документів, який складається з проєктної заявки, кошторису проєкту та інших документів, що передбачені Інструкцією для заявників відповідної конкурсної програми.

Аплікаційний пакет для подання на конкурсний відбір Фонду – це проєктна заявка + кошторис + витяг з ЄДР + обов’язкові додатки (визначені Інструкцією для заявників для кожного ЛОТу окремо).

Аплікаційний пакет подається тільки в електронній формі через офіційний сайт Українського культурного фонду. Поданий аплікаційний пакет підписується електронним цифровим підписом керівника організації заявника.

Які етапи конкурсного відбору?

  1. Технічний відбір проєктів щодо відповідності поданих на конкурс аплікаційних пакетів критеріям технічного відбору і проводиться працівниками УКФ. Аплікаційний пакет, що не відповідає хоча б одному із критеріїв технічного відбору, не допускається до другого етапу конкурсного відбору.
  2. Оцінювання аплікаційних пакетів експертами експертних рад УКФ.
  3. Погодження рішень експертних рад Дирекцією УКФ шляхом проведення переговорних процедур.
  4. Схвалення Наглядовою Радою погоджених Дирекцією УКФ рішень експертних рад щодо проєктів, вартість яких перевищує 150 мінімальних заробітних плат.
  5. Підписання грантової угоди.

Зазначимо, що всі документи подаються виключно в електронній формі через особистий кабінет на сайті УКФ.

Допустимі витрати:

  • витрати, які є необхідними для реалізації проєкту;
  • витрати, які відповідають принципам ефективного, цільового та раціонального використання державних коштів;
  • витрати, які фактично будуть понесені протягом періоду реалізації цього проєкту (період реалізації проєкту визначається як період з дати підписання Договору про надання гранту обома сторонами до дати передачі фінальної звітності (але не пізніше кінцевої дати реалізації проєкту, яка вказана в Договорі про надання гранту);
  • витрати, які будуть відображені в бухгалтерському обліку грантоотримувача (його партнерів) та мають бути підтверджені фактичною оплатою відповідно до виписок банку;
  • виплати передбачені кошторисом проєкту.

Недопустимі витрати:

  • Придбання товарів, виконання робіт, надання послуг, що не пов’язані з реалізацією проєкту;
  • Оплата посередницьких послуг;
  • Реалізація проєктів, метою яких є отримання прибутку, крім проєктів, пов’язаних із кіновиробництвом;
  • Оплата товарів, робіт і послуг, які були або будуть профінансовані коштом інших джерел, до або після підписання договору про надання гранту (подвійне фінансування);
  • Витрати на підготовку проєктної заявки для подання на конкурсну програму Фонду;
  • Витрати на утримання підприємств, установ, організацій, в тому числі тих, що є учасниками проєктів (крім витрат на послуги, пов’язані з безпосередньою реалізацією проєкту);

 

Сумарна питома вага витрат на оплату винагороди членам команди та авторської винагороди (гонорару) не членам команди не може перевищувати 50%  від загальної суми витрат за рахунок гранту.

Залучення/залученість особи, яка зазначена серед членів команди проєкту до виконання робіт в одному або декількох проєктах, реалізація яких здійснюється за підтримки УКФ, не може перевищувати 100% (у співвідношенні до зайнятості за основним місцем роботи або інших проєктах), а у грошовому еквіваленті не може перевищувати 50000,00 на місяць.

Порушення зазначеної умови є підставою для прийняття рішення дирекцією (наглядовою радою, якщо вартість проєкту перевищує 150 мінімальних заробітних плат, встановлених законом про державний бюджет України станом на 1 січня відповідного року) про зняття проєкту з конкурсного відбору.

Які основні обмеження встановлені щодо винагороди членам команди проєкту?

  1. До підстатті кошторису «Оплата праці штатних працівників організації-заявника» включається виплата лише у вигляді премії.
  2. До підстатті кошторису «За трудовими договорами» включається виплата заробітної плати, в тому числі премії за додаткове навантаження фізичної особи (члена команди), яка повністю залучена в реалізації проєкту та приймається в штат організації грантоотримувача на період реалізації проєкту за строковим трудовим договором.
  3. Гранична сума винагороди членам команди за договорами з ФОП та ЦПХ не може перевищувати 50 000,00 грн (п’ятдесяти тисяч гривень) за один місяць для однієї особи.
  4. Не дозволяється одночасне планування витрат на оплату винагороди членам команди (в тому числі за договором цивільноправового характеру) та оплату будь-яких інших послуг, які надаються ними, на підставі інших договорів.
  5. Не дозволяється без погодження з Фондом за рахунок коштів гранту збільшувати загальну суму по статті «Винагорода членів команди».

Обмеження на статті кошторису:

  • витрати на придбання обладнання, інструментів, інвентаря з терміном корисного використання до одного року здійснюється в межах до 20 000,00 грн (без ПДВ за одиницею);
  • витрати на придбання основних засобів з терміном корисного використання більше одного року допустимі в межах до 50 000,00 грн (без ПДВ за одиницю);
  • послуги на витрати, що пов’язані з харчуванням учасників: із розрахунку 300 грн без ПДВ на одну особу за одну добу, з обов’язковим наданням копій реєстраційних списків з підписами учасників.

Найпоширеніші помилки під час подання заявок:

Юридичні документи:

  1. Неповний витяг з ЄДРПОУ організації-заявника.
  2. Витяг з ЄДРПОУ організації-заявника сформований не у межах конкурсного відбору.
  3. Замість витягу з ЄДРПОУ додано виписку/документи з Опендадабот або YouControl.
  4. На момент подання заявки на конкурс організація-заявник перебуває у стані припинення, банкрутства, має відкриті виконавчі провадження (не стосується державних закладів).
  5. Відсутній витяг з ЄДРПОУ організації-партнера, витяг організації-партнера неповний, сформований не у межах конкурсу, організація-партнер перебуває у стані припинення, банкрутства чи має відкриті виконавчі провадження.
  6. Відсутній переклад установчих документів організації-партнера у міжнародному проєкті.
  7. Організація-партнера та організація-заявника зареєстровані в одному регіоні у національному проєкті.
  8. Заявки на стипендію. Подані не всі сторінки паспорта стипендіата на яких присутні відмітки.

Листи/протоколи про наміри співпраці:

  1. Відсутній лист/протокол про наміри співпраці.
  2. В листі про партнерство відсутня інформація про надання співфінансування (за умови обов’язкового співфінансування).
  3. Відсутній переклад листа/протоколу (міжнародний тип проєкту).
  4. Відсутній переклад листа про співфінансування (міжнародний тип проєкту).

Кошторис:

  1. Кошторис проєкту поданий не у формі, що затверджена УКФ.
  2. У кошторис незаповнена колонка «Обґрунтування витрат», не зазначені всі витрати у межах загальної запитуваної суми або включені недопустимі витрати.
  3. Запитувана сума від УКФ більша/менша граничної суми в межах ЛОТу.
  4. Сума проєкту у проєктній заявці відрізняється від суми, що зазначена в кошторисі.
  5. Відсутнє обов’язкове співфінансування або ж співфінансування менше ніж вказано в Інструкції до ЛОТу.
  6. Незаповнена дохідна частина кошторису, або ж відрізняються суми, подані у кошторисі витрат, дохідній частині та проєктній заявці.
  7. У проєктній заявці вказане співфінансування, проте не вказане у кошторисі.

Завершуючи зустріч Віталій Коцур зазначив, що в УГСП й надалі плануються подібні заходи. Планується, що вони матимуть ширший формат надаючи більше можливостей для співпраці та розвитку культурних проєктів.

Зустріч із представниками Українського культурного фонду стала важливим кроком для тих, хто прагне отримати підтримку для своїх культурних ініціатив. Зібрана інформація допоможе уникнути помилок та зробить процес написання грантових заявок ефективнішим та успішнішим.

 

АВТОР: СВІТЛАНА ГРЕСЬКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: СЕРГІЙ КОВАЛЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту