«Духовний провідник українського народу»: нотатки розмови про постать Тараса Шевченка в УГСП напередодні 210-х роковин від дня його народження

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Духовний провідник українського народу»: нотатки розмови про постать Тараса Шевченка в УГСП напередодні 210-х роковин від дня його народження

2024 рік – це рік відзначення 210-х роковин від дня народження, однієї з найвидатніших постатей українського народу Тараса Григоровича Шевченка. «Духовний провідник українського народу», –  саме під такою назвою у четвер, 7 березня, в стінах бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі вчергове відбувся захід у форматі творчого проєкту «Університетські зустрічі», що зібрав різновікову аудиторію однодумців: науковців, студентів, школярів, культурно-інтелектуальну еліту та жителів міста.

Збиратися напередодні Шевченківських днів з метою пошанування Кобзаря, як поета, прозаїка, художника, майстра офорту і графіки, ілюстратора, мандрівника, археолога, просвітянина, політичного і громадського діяча вже стало доброю традицією. Затишне атмосферне середовище  читальної зали налаштувало  учасників заходу на вільне спілкування, розкриття  нових і нових граней образу Тараса Шевченка.

 На початку заходу з промовами виступили ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур та очільник міста Вячеслав Саулко.

«Для мене Шевченко вперше заграв новини фарбами, коли його уривок із поеми «Кавказ» під час Революції Гідності прочитав Герой Небесної Сотні Сергій Нігоян. У той час це справді посіяло надію на зміни в нашій державі. Не можу не згадати й захід який ми, свого часу, проводили «Тарасову ніч», – коли відомі митці усю ніч перечитували «Кобзар» в рамках цього заходу. Бачу тут свідоме покоління українців яке тоді ще було дітьми, а нині є нашими студентами. Загалом, нині рядки Шевченка звучать абсолютно по іншому, ми їх переосмислюємо. І такі наші щорічні зустрічі мають величезну вагу», зазначив у вітальному слові ректор Віталій Коцур.

«З великою приємністю прийняв ваше запрошення, маю щиру радість бути сьогодні тут. Як ніколи сьогодні усвідомлюємо, наскільки вагомою та важливою є нині постать великого Тараса Шевченка для України, для світу, для нашої громади зокрема історія якої пов’язана з цим іменем. Ми не завжди, в ранні шкільні роки, не усвідомлюємо тої величі постаті Шевченка. Пригадую, як у шкільні роки, на обласному конкурсі, читав «Наймичку». Я завжди найбільше любив саме цього поета. Російська держава проявляла своє хиже обличчя ще за часів його життя – він писав про це, застерігав нас. Можливо, не зовсім почули та до кінця зрозуміли. Складно уявити Україну без Шевченка, кожне слово якого, навіть через століття, це дороговказ як рухатися усім нам. Як міський голова, попри певний супротив, який бачу, я ставлю собі за завдання зберегти, приножити та возвеличити нашу історичну спадщину, яку змальовував Тарас Григорович. Робимо певні кроки в цьому нарямку, будуємо плани. Вдячний усім, хто сьогодні тут», такими були слова мера Вячеслава Саулка.

Надалі у діалогічному спілкуванні роздумами поділились науковці УГСП. Ганна Токмань, докторка педагогічних наук, філологиня та громадська діячка, розкрила тему про суперечливість образу Переяслава в поезії Т. Шевченка:

«Тарас Шевченко, крім всього іншого, у своїй поезії, це ще й щира і повна історична правда. Іноді він говорив її дуже жорстко. Яким був образ Переяслава у поезії Шевченка? Суперечливим, замилованим, залюбленим, захопленим і, водночас, гнівним, розпачливим, засуджуючим – це два обличчя Переяслава в поезії Шевченка, а я досліджую це питання», – зазначила Ганна Леонідівна та навела деякі приклади.

Мистецтвознавець Анатолій Мартинюк, доктор педагогічних наук, хормейстер,  презентував і майстерно охарактеризував грані музичної Шевченкіани як феномену української культури. У свою чергу, Тетяна Мольдерф, докторка філософії, викладачка співу, представила задум створення  хрестоматії «Поезія Шевченка в українській музичній культурі». Роман Мотузок, член Національної спілки художників України, старший викладач, розповів про присутність шевченківської тематики у своїй творчості та власну рецепцію образності портретів Тараса Шевченка та Михайла Сікорського. Ольга Кряжич, членкиня Національної Спілки письменників України, кандидатка технічних наук, під враженням від заходу пообіцяла придбати для бібліотеки унікальне видання «Музична Шевченкіана українських композиторів».

Обов’язковим елементом формату заходу є презентація художніх творів місцевих митців. Цьогоріч цю місію виконувала  випускниця УГСП Людмила Башук, художниця, кандидатка психологічних наук, керівниця Студії живопису та арт-терапії «MALEN» при творчій  спілці майстрів Переяславщини «Мистецтво життя», яка презентувала авторську колекцію картин та  художні твори  учнів її студії.

«Моя подорож у світ художнього творення розпочалася більше 15 років тому. Гени художнього таланту мого діда передалися і мені, і я завжди відчувала велику пристрасть до мистецтва. Моя виставка «Психологічний ландшафт душі Шевченка» не випадково відбувається в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі. Це місце, з яким мене пов’язують найтепліші спогади, оскільки саме тут я отримала свою освіту з психології, а мій науковий керівник дисертації також є професором цього закладу – Галина Хомич. Ця виставка – це також моя спроба розкрити тему психологічного ландшафту душі Тараса Шевченка. Мене надихнула творчість Ольги Шкири – поетеси та директорки бібліотеки, яка дала мені книгу Шевченка «Три літа». Більшість моїх картин написані за мотивами творів великого поета. Для мене цей проєкт став не лише художнім викликом, але й своєрідною подорожжю в глибину поетичного світу Шевченка. Мої учні з Студії живопису та арт-терапії при спілці майстрів «Мистецтво життя» також долучились до цього проєкту з великим натхненням і підтримкою. Вони створили свої твори, які віддзеркалюють їхні власні відчуття та погляди на психологічний портрет Шевченка», – розповіла у своєму виступі художниця.

Родзинкою спілкування у вільному просторі були виступи переможців літературно-мистецького фестивалю-конкурсу «Переяславська осінь Кобзаря – 2023» учня 3 класу Переяславської початкової школи Мирона Шевченка, який зачитав поезію «І мертвим, і живим» та  вихованок Переяславської мистецької школи імені Павла Сениці сестер Марини та Маргарити Бродових. Їх представив начальник відділу культури і туризму Переяславської міської ради Валентин Шуткевич. Принагідно він розповів про конкурси, фестивалі, виставки та інші заходи, приурочені постаті Шевченка

З інформаційним повідомленням про проєкт пішохідної екскурсії «Нові Шевченкові місця на Переяславщині» виступив голова Громадської ініціативи «Корінь нації» краєзнавець Микола Богатир.

У заключному слові до присутніх  звернулась директорка бібліотеки Ольга Шкира, підкресливши важливість збереження пам’яті про Шевченка  в сьогоденні і подякувала учасникам заходу та незмінному ведучому Олександру Молоткіну.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: СЕРГІЙ КОВАЛЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту