Психосоціальна підтримка громадян у партнерстві психологів УГСП та фахівців центру зайнятості

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Психосоціальна підтримка громадян у партнерстві психологів УГСП та фахівців центру зайнятості

Університет Григорія Сковороди в Переяславі має давню і плідну історію співпраці з представниками Київської обласної служби зайнятості. Її результати справді вагомі, а численні спільні заходи завжди мали соціально значущу роль як для громад Київщини, так і України загалом. Приміром, надзвичайну продуктивність завжди мали зустрічі ректора університету Віталія Коцура та директора Київського обласного центру зайнятості Дениса Дармостука. Результатами партнерства є ряд втілених у життя проєктів гуманітарного спрямування, які зміцнили партнерство і спільні прагнення підтримати громадян України, що зазнали наслідків воєнних подій в державі.

З перших днів повномасштабного вторгнення сковородинівські волонтери допомагали усіма існуючими засобами тим, хто змушений був залишити свої домівки та шукати прихистку в інших регіонах. Переяславщина сердечно зустріла переселенців. Прагнення допомогти стало мотивом для організації пунктів з надання гуманітарної і психологічної допомоги. Щоденно для людей, що потребують  допомоги відкриті двері як Університету Григорія Сковороди в Переяславі, так і Переяславського управління Бориспільської філії КОЦЗ. Зокрема, на території Переяславського центру зайнятості психологиня університету Тетяна Кузьменко долучилася до організації психологічних груп підтримки жителів різних регіонів України, що змушені були шукати прихисток у нашій громаді.

У 2022 році стартувала та набирає обертів Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи Першої леді Олени Зеленської.  Основним меседжем програми «Ти як?» є думка про те, що ментальне здоров’я – це непомітний, але водночас головний двигун людини, що дозволяє не лише повноцінно жити, а й ефективно функціонувати у суспільстві, тому дбати про своє ментальне здоров’я – така ж базова необхідність кожної людини, як і дбати про здоров’я фізичне. Ментальне та фізичне здоров’я – нерозривне ціле.

Одним з основних завдань Всеукраїнської програми  є сприяння формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я, дати розуміння та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан. Ця ідея стала відправною під час організації Тетяною Кузьменко  циклу психологічних тренінгів для клієнтів та соціальних партнерів Переяславського центру зайнятості де учасники мають змогу отримати дієві інструменти емоційної саморегуляції та підвищувати рівень резильєнтності як такої особистісної характеристики, що  лежить в основі здатності долати стреси та важкі періоди конструктивним шляхом.

Також психологиня УГСП долучилася до Всеукраїнської інформаційної кампанії «Робота для ВПО: ти потрібен», мета якої – посилити комунікацію між усіма органами влади, які опікуються ВПО, сприяти ефективній інтеграції переселенців у суспільне життя громад, а також стимулювати їх до пошуку роботи. Зокрема, нещодавно у Переяславському управлінні Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості було проведено круглий стіл за участі роботодавців, фізичних осіб – підприємців та соціальних партнерів. Під час заходу начальник Переяславського управління Любов Красова презентувала послуги служби зайнятості, ознайомила присутніх з актуальними вакансіями на ринку праці, професійно-кваліфікаційним складом безробітних та активними програмами зайнятості. Детально ознайомила з порядком залучення працездатних осіб до суспільно-корисних робіт в умовах воєнного стану, порядком надання роботодавцям компенсації за працевлаштування зареєстрованих безробітних, порядком надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО, порядком отримання ваучера, порядком надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу в тому числі учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей та інше.

Ми і надалі будемо слідкувати та спільними проєктами партнерів і висвітлювати їх у нашому інформаційному просторі.

 

Інформацію надано службою психолого-медико-педагогічної консультації УГСП

Перейти до вмісту