«Стукайте у всі двері, хай вам і доведеться попрацювати безоплатно»: нотатки спілкування з телеведучою Катериною Соляр в рамках «Платформи можливостей»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > «Стукайте у всі двері, хай вам і доведеться попрацювати безоплатно»: нотатки спілкування з телеведучою Катериною Соляр в рамках «Платформи можливостей»

Незмінно кожного навчального року в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, починаючи, щонайменше, з 2019 року, відбуваються «зіркові зустрічі» в рамках формату «Платформа можливостей». Він ставить на меті познайомити студентів та викладачів університету з успішними роботодавцями, лідерами ринку, впливовими громадськими організаціями та ініціативами, представниками неформальної освіти, молодіжними лідерами. І навіть в умовах воєнного часу в УГСП знаходяться можливості не зраджувати цій традиції.

У другій половині дня, 2 жовтня 2023 року, у 114 аудиторії університету відбулася перша, у новому сезоні, зустріч в цьому форматі. Гостею стала українська журналістка, теле- та радіоведуча, відеоблогерка та справжній символ незламності українського народу Катерина Соляр. Задля того аби поспілкуватись з журналісткою ще за добрих півгодини до анонсованого початку у залі зібралося близько сотні людей. Ближче до старту розмови аудиторія, без перебільшень, вже не вміщала усіх охочих.

Про те, наскільки сковородинівці чекали на приїзд Катерини може свідчити, хоча б те, що вже сама її поява в залі викликала не бачену вже тривалий час зливу оплесків. Навряд чи ми зможемо переповісти абсолютно усе про що понад півтори години розповідала  гостя – для цього, вже за деякий час, ми оприлюднимо на youtube-каналі університету повне відео розмови. Поки ж зупинимося на найцікавіших, на наш погляд, тезах проговорених Соляр у ході спілкування.

Як телеведуча прийшла до того, чим займається?

«Мій шлях розпочався 10 років тому. До цього я вважала, що я і журналістика –  речі геть несумісні. Опинившись в Києві зрозуміла, що, певно, маю робити щось більше ніж просто сидіти в офісі, приносити каву і друкувати документи. Займавшись документознавством, архівознавством та тим, що писала купу документів в певний момент прийшло розуміння, що хочу бачити очі на проти себе. На той момент мені здалось, що журналістика найліпший та найшвидший шлях, який полягав в тому, аби піти на курси журналістики або майстерності телеведучої, які дали мені знання та цікаві знайомства. Таким чином я опинилась спершу на радіо а потім на телебаченні».

Як журналістка зустріла 24 лютого 2022 року?

«Традиційно кожного дня я прокидаюсь о 5:40 і цей день не став виключенням. Так склалося, що з нашої компанії я прокинулася першою і о 7:00 вже була на роботі – готова виходити в ефір. 24 лютого це було просто три-чотири години прямого ефіру, де ми читали новини та намагалися передати якісь перші емоції. Якби ви запитали, то я не пам’ятаю чітко перший день війни та враження від нього. Таке відчуття, що це просто стерлося з моєї пам’яті, але впевнена, що ми маємо продовжувати жити та долати  клятого ворога в інформаційному просторі включно»

Що відчула Катерина, коли вперше різко висловилась в ефірі?

«Перший місяць війни ми взагалі не чули слова «Нацрада», адже, як мені здається, вона теж не розуміла, що відбувається та як себе поводити в тій чи іншій ситуації, особливо в час повномасштабного вторгнення.  Коли я приїхала до Львова, то перед першим виходом в ефір я зателефонувала директору за порадою щодо того, як себе поводити. Він відповів, мовляв «Пам’ятаєш свої емоції в проєкті «Підгорає»? Я хочу так само, тільки в прямому ефірі».  Зрозуміла, що, як то кажуть, «дані карти в руки» і зараз в принципі можна говорити, що хочеш.  Сидівши в перший день війни в ефірі я не могла підібрати слів щодо того, як назвати путіна. Мені редактор у вухо говорив ті лайливі слова якими я можу його назвати, але для мене то було шоком, адже я в прямому ефірі не могла собі цього дозволити. Коли в ефір зайшли Артем Овдієнко і Олексій Печій, які після слова «путін» вжили ті слова які я посоромилася сказати, я зрозуміла, що так справді можна. Перший місяць війни я працювала без вихідних, тому що в мене була така велика кількість емоцій, які я могла виплеснути лише в телевізорі – поговоривши з людьми»

Як відновлюється Катерина Соляр ?

«Мені дуже повезло, адже я займаюсь тим, що люблю. Але скажу чесно, що  робота в медіа – це постійний стрес. Що стосується відновлення, то я людина, якій потрібно, незалежно від повномасштабного вторгнення чи від того, як я люблю свою роботу, раз на три місяця виїхати кудись за межі міста, в якому знаходжусь. Після роботи я дуже багато мовчу, адже багато часу проводжу в розмовах. У вихідний в мене день без спілкування, я вмикаю серіал і цілий день взагалі нічого не роблю. Тому, автомобіль, подорожі та багато мовчання – секрет мого відновлення»

 Яким буде ефір в День Перемоги ?

«Усі ми з нетерпінням чекаємо цей день. З моїм колегою Артемом Овдієнком ми домовилися, що будемо вдвох в ефірі. Він пообіцяв, що надягне пачку балерини, а я буду співати, адже дуже це люблю хоч і не вмію. І мені дуже шкода тих, хто буде це чути, але, я думаю, що всім буде не до мене. Не знаю яким точно він буде, адже ми навіть зараз  забороняємо собі про це думати і мріяти, тому що боїмося зурочити, перегоріти»

Як часто телеведуча відвідує заклади освіти та університети з відкритими зустрічами ?

«Скажу чесно, такий досвід в мене вперше, адже в мене дуже насичений графік, я майже 24/7 в ефірі. Сьогодні в мене пів вихідного дня, другу половину  якого я вирішила приділити вам та відвідати Університет Григорія Сковороди в Переяславі. Насправді, я не часто ходжу на інтерв’ю чи подібні зустрічі, адже для мене це теж робота»

Якою буде українська політика після війни на думку Соляр?

«Я думаю, що у будь-якому випадку наступні вибори будуть максимально з участю тих, хто обороняв Україну. Приблизно як і після Революції Гідності. У політичному просторі, за логікою попередніх досвідів, буде багато тих, хто воював, був на передовій, і буде багато тих, хто зараз викладає максимально багато фотографій про те, які вони «молодці», як вони «класно працюють». Тут питання до того, щоб ми стали свідомішими у цей самий момент, і аби нарешті навчилися читати передвибочі програми, читати передісторію тієї чи іншої людини, яка хоче прийти до влади. Мені здається, що ми будемо більш мілітаризованою країною і це непогано. Тому всі зараз дивляться на тих, хто у війську, і всі максимально, хто хоче будувати собі майбутнє у цій країні, також ідуть у військо».

«Не важливо, яку освіту ви здобуваєте, головне ким ви хочете стати в своєму житті, адже ваше прагнення, амбіції, вони першочергові. Тільки ви вирішуєте чи потрібна вам журналістика, тому що це та сфера де ти 24/7 на зв’язку, тебе у будь-який момент можуть попросити вийти у прямий ефір. Якщо ви розумієте, що не можете без неї жити, якщо ви не можете не висловлювати свою думку з того чи іншого приводу, якщо ви розумієте, що вам є що сказати от тоді це ваше. Стукайте у всі двері, вам доведеться попрацювати безоплатно або ж за дуже малі гроші для того щоб здобути досвід роботи. В свою чергу, я готова жертвувати своїм життям заради того, щоб бути з вами тут і зараз», – побажала наостанок зустрічі усім її учасникам спілкування Катерина Соляр. Після цього усі охочі отримали ексклюзивну нагоду зробити спільне фото з відомою телеведучою, обійняти її, поспілкуватися неформально. Наостанок Соляр лишила автограф на вже легендарних дверях офісу Наукового товариства університету та дала обіцянку, з часом, неодмінно повернутися до Переяслава бодай на екскурсії.

Зустріч було організовано Відділом інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю та Науковим товариством студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету. Захід було втілено в межах проєкту #МолодьТУТ програми USAID «Мріємо та діємо», IREX in Ukraine й ГО «Молодіжна Платформа».

АВТОР: СВІТЛАНА ГРЕСЬКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту