Команда УГСП вирушила з робочим візитом до Туреччини: там під патронатом Стамбульського фонду науки і культури стартує новий проєкт «Ісламська цивілізація. Історія і культура»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Команда УГСП вирушила з робочим візитом до Туреччини: там під патронатом Стамбульського фонду науки і культури стартує новий проєкт «Ісламська цивілізація. Історія і культура»

Безумовно одним із надважливих аспектів саморозвитку особистості є систематичне пізнання нового. Відтак не дивно, що Університет Григорія Сковороди в Переяславі звертає особливу увагу на міжнародну академічну мобільність здобувачів та викладачів альма-матер. 

Цими днями під патронатом Стамбульського фонду науки і культури завдяки керівництву Університету Григорія  Сковороди в Переяславі та відділу міжнародних зв’язків університету стартував новий проєкт «Ісламська цивілізація. Історія і культура» зорієнтований на розширення академічної мобільності студентів та аспірантів альма-матер.

«Нами вже було  реалізовано багато спільних проєктів,  академічних мобільностей, молодіжних програм,  програм культурного обміну та опубліковано низку спільних праць. Результатом співпраці стало заснування Україно-Турецького центру імені Саїда Нурсі на базі нашого університету.  Студенти та аспіранти мають можливість досліджувати та писати наукові роботи по тематиці українсько-турецьких взаємовідносин, зокрема, були захищені дипломні проєкти по філософії Саїда Нурсі та Григорія Сковороди. Здобувачами третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти розробляється наукова проблематика українсько-турецьких відносин в контексті суспільно-політичних трансформацій 90-х років ХХ ст. – початку ХХІ ст. Протягом стамбульського етапу нашого проєкту планую провести лекцію «Соціокультурний вимір українсько-турецьких відносин на прикладі спорідненості філософських поглядів Григорія Сковороди та Саїда Нурсі». Учасники проєкту також підготували презентації щодо історії, культури та мистецтва  України. Впевнений, що реалізація даного проєкту лише поглибить співпрацю між нашими партнерськими закладами», – ділиться попередніми здобутками команди ректор університету Віталій Коцур, який очолив делегацію у складі: Наталія Редзюк,  аспірантка ІІІ року навчання, Сабріна Ревега,  студентка ІІ курсу факультету історичної і соціально-психологічної освіти, Тетяна Васянович, студентка ІІІ курсу факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва, Вікторія Лех, студентка ІІІ курсу факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва, Яна Спіжова, фахівець другої категорії відділу міжнародних зв’язків та Коркач Марія, фахівець ІІ категорії, відділу міжнародних звя’зків.

Учора, у перший повноцінний день свого візиту до Стамбула, наша делегація відвідала тамтешні пам’ятки архітектури, зокрема площу Беязит (тур. Beyazıt Meydanı) – тут розташовані головний вхід Стамбульського університету, мечеть Баязід і ворота Гранд-Базару.

Побачили й Ая-Софію в Константинополі – мечеть, яка є однією з найвеличніших архітектурних пам’яток візантійської архітектури, що збереглися донині; символ «золотої доби» Візантійської імперії та один із символів сучасного Стамбула. Вона розташована в історичному центрі міста Султанахмет. «Культура заходу і культура сходу об’єдналися в цій мечеті», – підмічають сковородинівці.

Ще наша делегація мала змогу побачити Блакитну мечеть, або мечеть Султанахмет – одну з найбільших і одну з найгарніших мечетей Стамбула. Вона вважається одним з найвидатніших шедеврів ісламської та світової архітектури. Дані історичні пам’ятки архітектури не лише приваблюють своєю історією і мають величезні культурні значення, але й дарують відчуття спокою та розміреності. Вони заслужено входять до списку обов’язкових місць для відвідування всіх, хто прагне зануритися в глибоку культурну спадщину світу та отримати незабутні враження від архітектурного дива Стамбула.

За повідомленням нашої делегації у Стамбулі проєкт «Ісламська цивілізація. Історія і культура» бере курс на вивчення сковородинівцями історії та культури Туреччини. Роблять це у стінах Стамбульського фонду науки і культури, де відсьогодні наші здобувачі мають можливість прослухати короткий курс лекцій, зокрема, про взаємозв’язки релігії, науки та освіти  від проф. Др. Ільхама Міраджа. Лектор наголосив, що взаємовідношення науки і культури є дуже важливим аспектом сучасного суспільства. Ці дві сфери взаємодіють і впливають одна на одну, доповнюючи та збагачуючи одна одну. Також вже вивчали мистецтво в Ісламських країнах та історію Стамбула від Др. Зафер Більге – він звернув увагу на те, що мистецтво в ісламських країнах, зокрема в Туреччині та безпосередньо у Стамбулі, має багато виражальних форм і пов’язане з ісламською культурою та релігією.

«Особливість мистецтва в цих регіонах відбувається в його унікальному стилі та багатому використанні декоративних елементів. Ключовими аспектами мистецтва в ісламських країнах та історії Стамбула, є: архітектура мечетей, мозаїки та розписи, каліграфія, ісламська кераміка та порцеляна», – переконаний лектор.

«Учасники проєкту «Ісламська цивілізація. Історія і культура» планують здійснити крок у культурному обміні, розвитку науки та досліджень, а також зміцненні академічних стосунків між Університетом Григорія Сковороди в Переяславі та Стамбульським фондом науки та культури. Такі ініціативи допоможуть збагатити наш культурний досвід, розширити знання та сприяти побудові толерантного розуміння світу», – ділиться з пресслужбою університету одна з учасниць делегації, викладачка університету Наталія Редзюк.

Протягом прийдешнього тижня сковородинівці націлені вивчати історію Турецької Республіки, інтелектуальну біографію Саїда Нурсі; філософію Турецької держави від Мустафи Тунджеля, а також матимуть нагоду дізнатися про роль сім’ї в Ісламській цивілізації від проф. Др. Сабрі. Поза тим студенти університету у складі делегації матимуть можливість вивчити мистецтво каліграфії від Західа Кочбая. Побажаймо їм успіхів та плідної праці!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту