Магістрант університету, лейтенант Валерій Мартишко поповнив книжкову скарбницю закладу непересічним виданням – історією українського козацтва у 5175 фотосвітлинах

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Магістрант університету, лейтенант Валерій Мартишко поповнив книжкову скарбницю закладу непересічним виданням – історією українського козацтва у 5175 фотосвітлинах

Наприкінці січня до рідного Університету Григорія Сковороди в Переяславі завітав магістрант-психолог, заступник з морально-психологічного забезпечення командира 137 батальйону, 114 бригади територіальної оборони Збройних сил України, фермер, волонтер, поет, автор і виконавець романсів Валерій Мартишко. Разом з капеланом 137 батальйону, протоієреєм Євгенієм він поспілкувався з ректором університету Віталієм Коцуром та передав книгозбірні закладу непересічне видання з особистої колекції – ілюстровану історію українського козацтва у 5175 фотосвітлинах «Україна – козацька держава = Ucraina – Terra Cosacorum».

«Завдяки світлу науки ворог не матиме підтримки у нашій державі» – написав студент у дарчому підписі до книги презентованої з нагоди Дня Соборності України.

У книзі представлена історія і культура українського козацтва у фотосвітлинах з оригіналів документів, мап, стародруків, рукописів, клейнодів, зброї та одягу, з творів графіки, живопису, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва, історичних ландшафтів, з пам’яток архітектури та інших українських козацьких старожитностей. Книга містить й історичні нариси про різноманітні аспекти історії козацької України, життєписи її визначних діячів.

«До видання увійшло 5175 фотосвітлин, із них 535 фотоілюстрацій портретів гетьманів, кошових отаманів, козацької старшини та їхніх родин, 167 портретів історичних осіб козацької доби, церковних і культурно-освітніх діячів, письменників і вченим, воєвод і князів, імператорів і королів, понад 100 оригінальних портретів кобзарів і лірників. Практично всі портрети сфотографовані із стародавнього першоджерела. Сфотографовано і описано 453 одиниці холодної, вогнепальної зброї та військового спорядження, до видання увійшли практично всі 42 клейноди – булави, пірначі та келепи гетьманів і козацької старшини, що зберігаються в музеях України і за кордоном. Зібрана майже вся колекція народних картин «Козак Мамай» – 105 полотен і малюнків. 41 одиниця народних музичних інструментів- кобза, бандура, торбан і ліра. Сфотографовані і описані 187 стародруків і рукописів. Описано понад 380 одиниць золотарства та 50 виробів церковного шитва, із них 105 виробів – це вклади гетьманів, старшини та козаків до православних храмів і монастирів. Сфотографовано 160 православних храмів і 28 монастирів, побудованих, в добу козацького правління і завдяки ктиторству гетьманів і козацької старшини. Зафотофіксовано понад 100 козацьких могил та місць колишніх поховань» описують понад десятикілограмове видання його упорядники.

Поза тим, Валерій Іванович презентував до книжкової скарбниці закладу й видання одного із найвідоміших митців у галузі українського народного пісенного мистецтва, зокрема, автентичної української народної пісні, її дослідника, хранителя і невтомного пропагандиста Василя Триліса «Пісні над Тікичем». Цей збірник містить присвячені фольклору нариси, роздуми, спогади та лекції автора (2000-2022 рр.), що публікувалися в Інтернеті або використовувались як посібні матеріали для студентів мистецької Академі ім. М. Бойчука в Києві. До збірника включено також найкращі пісні (з текстами й нотами), від технічно найпростіших до найскладніших, які автор пережив i переспівав з «Чумаками», «Рідною піснею» та багатьма іншими друзями. Видання цієї книги, свого часу, профінансував наш випускник. Підкреслює що вона для тих, хто хоче зрозуміти якою насправді є українська пісня.

Позаяк справжньою родзинкою, яка додала культурологічного змісту та музичних фарб відзначенню 300-річчя великого філософа Григорія Сковороди в УГСП стала святкова концертна програма від тридцятиголосого хорового колективу закладу студентів та викладачів кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання, до зустрічі було запрошено його художнього  керівника і диригента, професора Анатолія Мартинюка. Митцю передали ще один примірник видання Триліса, окремі твори з якого, імовірно, вже найближчим часом поповнять репертуар хору.

Дякуємо Валерію Івановичу за його небайдужу позицію, за підтримку, роботу над саморозвитком та розвитком нашої країни. Саме ви наближаєте спочатку нашу перемогу, нову епоху успішного майбутнього України!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту