Співали, обговорювали постать Сковороди і планували нові проєкти: як пройшла онлайн зустріч з Едуардом Приступою (Ділею)

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Співали, обговорювали постать Сковороди і планували нові проєкти: як пройшла онлайн зустріч з Едуардом Приступою (Ділею)

Наближається довгоочікувана для кожного свідомого українця дата – 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Безперечно, в УГСП до цієї події готуються уже досить давно. Зокрема, однією з родзинок всеукраїнського марафону «Сковорода 300» стало проведення в онлайн форматі творчої зустрічі «Світогляд Сковороди і сучасність: Мистецтво та технології».

Віртуальним гостем нашого університету став генеральний директор, співзасновник та композитор ІТ стартап проєкту (мобільного додатку) «Аудіоказки Українською» з найбільшою колекцією аудіоказок українською, співак, один з найкращих кінокомпозиторів країни, мультиінструменталіст, викладач музики, продюсер, учасник гуртів ТНМК, НеДіля, АСТАРТА та інших, один з найкращих мелодистів України, що має власну музично-терапевтичну методику навчання дітей та альтернативу школу музики, Едуард Приступа (Діля).

Першим учасників заходу привітав ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур: «Ми живемо у непростий рік – рік випробувань, рік, який, я впевнений, має завершитися нашою перемогою. Але варто сказати, що боротьба нині ведеться не тільки на фронті, де відбуваються бойові дії, – вона ведеться і на ідеологічному фронті. Тут питання Григорія Сковороди, його спадщини, його творчості і всебічності повинні розглядатися не тільки з точки зору академічної науки, а і з інших сторін. Тож надзвичайно приємно, що зацікавленість Сковородою у сучасних митців, діячів культури і мистецтва надають Савичу нових сенсів, роблять його, по суті, модним. Це дуже важливо зараз, тому що насправді нам є багато чому повчитися у Григорія Савича. Читаючи його твори, ми дійсно розуміємо, що ця постать цілісно й комплексно відображає українську сутність. По-перше, це любов до землі, любов до ближнього. По-друге, незламність і, по-третє, новаторські підходи. Зокрема, у нього це були саме педагогічні новаторські підходи, за які він дуже часто платився. Ці всі моменти відображають, що сутність українців, які зараз борються проти російського агресора».

«Зараз ведуться обстріли не тільки критичної інфраструктури – були удари і по Харківському національному педагогічному університету імені Г. С. Сковороди, і по Національному літературно-меморіальному музею Григорія Сковороди. Тобто вся історія, вся сутність українського народу і української нації спочатку переписувалася, нахабно кралася, держава-агресорка видавала наших філософів, поетів, письменників за своїх. Тому до цих питань ми повинні кожного дня повертатися», – вважає Віталій Вікторович.

А на завершення ректор додав:

«Оскільки це рік Сковороди, ми нині проводимо ряд заходів, які стосуються саме відзначення цієї пам’ятної дати. У нас виникла думка, що останній тиждень до дня народження Савича ми маємо присвятити зустрічам зі знаковими людьми, які вивчають Сковороду, знають його і можуть поділитися своєю думкою з нашими студентами, викладачами, аспірантами і сучасною молоддю. Тому ми щиро вдячні, що ви сьогодні долучилися до нас».

Надалі одна з організаторок заходу, керівниця відділу інформаційних технологій і зв’язків з громадськістю УГСП Оксана Луцик окреслила тематику заходу і представила ще кількох гостей зустрічі: представницю ГО «Гордість нації» Олену Новікову, керівницю Центру Сковородинознавства УГСП Наталію Юхименко. Долучилися також представники ДПУ «Міжнародний дитячий центр “Артек”», студенти і аспіранти УГСП, викладачі кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія УГСП. А, виходячи з повідомлень у чаті, можна побачити, що на зустрічі були присутні гості з різних ЗВО, шкіл і громадських організацій Стамбулу, Києва, Дніпра, Полтави, Житомира, Батурина, Глухова, Тернополя та багатьох інших міст.

Захід модерувала старша менеджерка із зв’язків з громадськістю «Huawei Ukraine» Аліна Севастюк. Вона відмітила, що сьогодні, у цифровому світі слово Сковороди, його творчість і багатогранність натури можуть абсолютно по-новому зазвучати завдяки технологіям. Після цього пані Аліна представила головного гостя цього заходу – пана Едуарда.

«У кожній культурі, кожній нації має бути свій супергерой, своя суперлюдина. У нас це Григорія Сковорода – ми маємо не тільки цим пишатися, а й розповідати про його творчість, про його філософські здобутки в усіх можливих напрямках. Це мають бути різні аудіо-оповідання, пісні на слова Сковороди, адже деякі його твори дуже гарно лягають на мелодії. Таке враження, ніби в них закладена мелодійність. Для мене, як для музиканта, якщо у віршах є мелодійність, це означає, що вони – більш ніж вершина. Тому що не всякий вірш можна заспівати або покласти на мелодію – це дуже цінно», – ділиться своїми думками Едуард Приступа.

Гість заходу також поділився, що уже має кілька цікавих ідей щодо творів Сковороди, які планує втілити: «Мені здається, що ми маємо передавати його здобутки, його слово через різні технології. Наприклад, уже зараз виникла ідея озвучити і помістити в наш додаток його байки. У нас були деякі суперечки щодо того, що для дитячого контенту це може бути занадто складно, але я думаю, що це нині на часі. Дітки є різні і слухають вони це зазвичай з дорослими, тому це можна реалізувати».

«Якось я почав перечитувати твори, надихнувся і в мене народилися декілька пісень на його тексти. Я вирішив їх занотувати і випустити музичний альбом, який буде називатися дуже просто – «Сковорода». Я на свій розсуд зроблю музику, мелодії, оберу тексти, але там також будуть елементи популяризації і виходу на цифрові платформи. Одна справа, коли це на папері в бібліотеці … , а коли це буде в цифровому просторі – на Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music, – одразу збільшиться коло аудиторії. Одну пісню можуть почути одразу мільйони людей у будь-якій країні, і тисячі українців зможуть щось для себе самоідентифікувати через, здавалося б, звичайну пісню», – ділиться пан Едуард.

Розповів він і про своє особисте ставлення до Савича: «Для мене це велика людина, я радий, що читав його в юності і читаю зараз. Кожного разу, коли я звертаюся до творів Сковороди, я знаходжу для себе абсолютно щось нове. Для мене це величезна цінність, тому що коли ти не хочеш переглядати фільм чи перечитувати книгу, вона теж певної якості, але це трохи не те. Я вважаю, що якість перевіряється роками, як, наприклад, академічна музика на кшталт Моцарта, Бетховена, Баха. Так само і Сковорода – пройшло вже 300 років від дня його народження, але ми продовжуємо нести це. Тому ми маємо це захистити, розширити, розповсюдити і зробити так, щоб Сковорода був ще одним елементом, який гуртує українців».

Говорили у ході заходу і про те, як можна залучати молодь до вивчення й популяризації постаті Сковороди. Також пані Аліна розповіла гостям зустрічі про перший yкраїномовний застосунок Digital inclusion. Його було створено як рішення для альтернативної і додаткової комунікації, коли вербальна комунікація неможлива, зокрема, для дітей з аутизмом та людей після інсульту та травм, а також для розвитку мовлення й творчого мислення.

Слово надали і Олені Новіковій. Вона подякувала пану Едуарду, за справу, яку він робить, а також організаторам цього заходу за таку цікаву розмову. Пані Олена також поділилася досить несподіваним фактом – якось вона вирішила поцікавитися, як росіяни ставляться до Сковороди. Виявилось, що вони вважають його своїм філософом і митцем.

Оскільки Едуард Діля під час заходу виконав кілька неймовірних композицій, радимо вам переглянути відеозапис, який ми для вас підготували:

Недаремно модераторка заходу, зважаючи на чималу кількість проголошених ідей, назвала цю розмову імпульсом для майбутніх проєктів. Усі бажаючі мали змогу не лише поділитися своїми враженнями від зустрічі, а й озвучити плани, які неодмінно будуть реалізовані найближчим часом.

АВТОР: АЛІНА НЕСТЕРУК

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту