У п’ятницю на Переяславщині втретє відбудеться культурно-просвітницький захід відтворення етнографічного обряду «Зажинки»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > У п’ятницю на Переяславщині втретє відбудеться культурно-просвітницький захід відтворення етнографічного обряду «Зажинки»

У 2022 році на Переяславщині вже втретє поспіль проведуть традиційний для українських земель старовинний хліборобський обряд, присвячений початку жнив – зажинки або зажинання першого снопа. Цьогоріч він пройде у п’ятницю, 8 липня 2022 року, в селі Циблі та продовжиться в Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Подивитися й доєднатися до втілення давніх традицій зможуть усі охочі переяславці, на свято традиційно завітають відомі українці. 

Ініціює збереження та відтворення таких традицій Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» та Фонд Миколи Томенка «Рідна країна», підтримують Циблівська ОТГ, Управління туризму КОДА, Університет Григорія Сковороди в Переяславі та Національний університет біоресурсів і природокористування України,

Відтворення етнографічного обряду зажинків (виготовлення першого снопа) розпочнеться о 13:00 у с. Циблі Бориспільського р-ну Київської обл. Потім о 15:30 вже на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини пройде майстер клас із приготування вареників на пару та галушок.

Повідомляється, що ті хто не зможе взяти участі в дійстві наживо матиме змогу переглядати он-лайн трансляцію події – де її дивитися анонсують ближче до заходу.

«Наша головна ідея – відродити традицію, за якою не лише село, а й вся громада, вся країна турбується про врожай в Україні. Водночас, ми залучаємо до святкування зажинок шанованих і знаних людей, які пропагують національну культуру, представляють нашу державу в світі, щоб вони власним прикладом заохочували любити рідну країну – Україну!» зазначають організатори.

Захищаємо нашу українську землю та вболіваємо за рідну країну та її врожай!

Інформацію надано організаторами

Перейти до вмісту