Ректорат від 07.10.2019: про наукові дослідження і розробки на 2020 рік, працевлаштування випускників, акредитацію та підготовку до форуму «Освіта для миру»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректорат від 07.10.2019: про наукові дослідження і розробки на 2020 рік, працевлаштування випускників, акредитацію та підготовку до форуму «Освіта для миру»

У понеділок, 7 жовтня 2019 року о 10:00, в залі засідань ректорату (№ 106) розпочалося чергове засідання ректорату. На порядок денний постали важливі питання життєдіяльності університету, зокрема участі у конкурсному відборі проєктів наукових досліджень і розробок на 2020 рік, системи забезпечення працевлаштування випускників, графік акредитації освітніх програм, благоустрій закріплених територій та VIII Українсько-польський / Польсько-український науковий форум «Освіта для миру».

У ході розгляду першого питання кандидат філософських наук, доцент, проректор університету з наукової роботи Сергій Рик розповів про забезпечення участі у конкурсному відборі проєктів наукових досліджень і розробок на 2020 рік. Згідно з наказом №1234 від 24.09.2019 р. «Про проведення конкурсного відбору проектів наукових досліджень і розробок», університет має подати проєкти, які мають особливо важливе значення для підвищення обороноздатності та національної безпеки держави, а також мають прикладні результати подвійного використання, конкурентоспроможності на світовому ринку. Сукупна планова вартість проектів на рік не повинна перевищувати трьох обсягів коштів, що є залишаються вакантними у 2019 році. Мінімальна вартість на рік дослідження та/або розробки, які плануються, становить 300 тис. гривень, максимальна вартість – 1 500 тис. гривень. До участі у конкурсі не допускаються проекти, у яких зазначений тип наукової роботи не відповідає його змісту та результатам, мета та завдання проекту мають суто методичну спрямованість, відсутній або необґрунтований розрахунок вартості дослідження та/або розробки. З деталями конкурсного відбору Ви можете ознайомитись у Наказі.

Обговорення створення системи забезпечення працевлаштування випускників відбулося у рамках другого питання порядку денного засідання. Кандидат педагогічних наук, доцент, перший проректор університету Валерій Хомич звернув увагу присутніх на те, що якісні показники роботи закладу вищої освіти будуть визначатися за такими критеріями: кількість здобувачів вищої освіти; рівень працевлаштування випускників; результати наукової роботи; залучення коштів на наукову роботу; рівень інтернаціоналізації університету. Ці показники будуть визначати фонд загального фінансування ЗВО. Виходячи із цього, університет повинен розробити систему працевлаштування наших випускників. Потрібно налагодити чіткий облік цієї роботи. Було наголошено на тому, що Відділ освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності, який опікується системою, більш широко має долучитись до цієї роботи. Необхідно розробити систему сприяння працевлаштуванню, куди входить: систематичне вивчення, аналіз і прогнозування ринку праці; постійне ознайомлення студентів старших курсів університету з сучасним ринком праці та вимогами роботодавців до молодих спеціалістів при працевлаштуванні; ведення якісної і кількісної статистики працевлаштування випускників університету; пошуки впровадження нових форм співпраці з роботодавцями; налагодження зворотніх зв’язків з роботодавцями, а також проведення відповідних тренінгів, лекцій, майстер-класів з питань пошуку роботи і ведення підприємницької діяльності. Це питання є надзвичайно актуальним, адже від відсотка працевлаштованих, в перспективі, буде оцінюватися якість роботи університету.

Із виконанням графіку акредитації освітніх програм присутніх ознайомила кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи, заступник декана соціоісторичного факультету з виховної роботи Олена Усик. Вона повідомила, що на сайті НАЗЯВО оприлюднено графік доступу до електронних кабінетів та подання електронних заяв про акредитацію закладами вищої освіти у 2019-2020 навчальному році. Відповідно, деканам факультетів та відповідним робочим групам необхідно оптимізувати процес щодо забезпечення  попереднього формування відомостей про самооцінювання освітніх програм. Визначено терміни підготовки та подачі до Центру забезпечення якості освіти відомостей про самооцінювання для акредитації освітньо-професійної програми «Середня освіта (Біологія і здоров’я людини)» другого (магістерського) рівня – 21 жовтня 2019 р; освітньо-наукових програм «Середня освіта (Образотворче мистецтво)», «Середня освіта (Музичне мистецтво)», «Соціальна робота» другого (магістерського) рівня – 20 грудня 2019 р.; освітньо-професійних програм «Професійна освіта (Видавничо-поліграфічна справа)», «Професійна освіта (Харчові технології)», «Середня освіта (Географія)», «Середня освіта (Математика)» першого (бакалаврського) рівня – 17 січня 2020 р. Наразі, з 4 жовтня по 28 жовтня з кожною робочою групою проводитимуться методичні консультації щодо підготовки матеріалів про самооцінювання для акредитації освітніх програм відповідно до затвердженого графіку.

Кандидат педагогічних наук, доцент, проректор університету з науково-педагогічної роботи Валерій Троценко доповів про благоустрій закріплених територій і наголосив на тому, що восени особливо важливо підтримувати порядок на території університету.

Не обійшлося і без запитання про підготовку до VIII Українсько-польського / Польсько-українського наукового форуму «Освіта для миру». Доктор історичних наук, професор, академік, ректор університету Віктор Коцур зазначив, що проведення Форуму в Переяславі є дуже корисним для нашого університету. Адже для підготовки до нього було зроблено дуже багато цікавих та хороших справ, які будуть корисними в подальшому для проведення навчального, виховного процесу, поліпшення умов праці викладачів і студентів та благоустрою університету. Це було зроблено, насамперед, для себе, адже це виклики часу, коли студентам уже не цікаво, щоб лектор читав свій матеріал із пожовклих листків. Пари повинні бути сучасними та цікавими. По закінченню ректорату розпочалося засідання оргкомітету Форуму.

Наостанок хочеться побажати, щоб осіння прохолода була всього лише погодою і не залишала холодного сліду на душі! Навчальний рік продовжується, тож продуктивної Вам праці та наснаги у всіх починаннях!

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Аліна Нестерук” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”16163″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”АВТОР” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

Перейти до вмісту