«Пластичну форму вираження душі» студентів педагогічного факультету експонували в НАПН України

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Пластичну форму вираження душі» студентів педагогічного факультету експонували в НАПН України

Свобода творчості і справжня майстерність приходять на основі точного знання. Такою точною наукою в образотворчому мистецтві є композиція. Століттями художники шукали найбільш виразні композиційні схеми і дійшли висновку, що найбільш важливі в сюжеті елементи зображення розміщуються не хаотично, а утворюють прості геометричні фігури (трикутник, піраміду, круг, овал, квадрат, прямокутник).

У образотворчому мистецтві композиція – це побудова художнього твору, зумовлена його змістом, характером і призначенням, необхідністю передати основний задум, ідею твору найбільш ясно і переконливо. Головне в композиції – створення художнього образу. Картини, написані у різні епохи, абсолютно різних стилях – вони вражають нашу уяву і надовго запам’ятовуються багато в чому завдяки чіткій композиційній побудові.

Творчі роботи студентів педагогічного факультету з композиції та прикладної графіки було представлено у виставковій залі Національної академії педагогічних наук України (м. Київ), де відвідувачі мали змогу познайомитися з цікавою інтерпретацією орнаментальних композицій. Під керівництвом викладача кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання вишу Олени Шпитальової, у своїх динамічних та статичних графічних композиціях студенти поєднували форму і простір, колорит і ритм з живою різноманітністю і витриманістю східного орнаменту (роботи студентів III курсу Аліни Бабкової та Ірини Шелест).

Процес художнього пізнання особистості майбутнього педагога-художника здійснюється за умов цілеспрямованого накопичення досвіду, якісний рівень якого зумовлюється образотворчою діяльністю з композиції. Роботи студентів 4 курсу Катерини Вересенко, Андрія Ходька, Віталіни Гаврилюк, Катерини Недбайло демонструють креативне мислення та належний рівень творчих умінь, вміле поєднання лінії, плями, кольору у створенні орнаментальних композицій в різних графічних техніках.

Перейти до вмісту