Керівниця навчально-наукового центру Сковородинознавства УГСП Наталія Юхименко провела гостьову лекцію для студентів Ужгородського національного університету: розповідала про особистісне становлення, дух незламності і свободи Савича

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Керівниця навчально-наукового центру Сковородинознавства УГСП Наталія Юхименко провела гостьову лекцію для студентів Ужгородського національного університету: розповідала про особистісне становлення, дух незламності і свободи Савича

16 квітня 2024 року, за запрошенням кафедри філософії Ужгородського національного університету, керівниця навчально-наукового центру Сковородинознавства Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доцентка кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія соціально-психологічного факультету Наталія Юхименко провела гостьову лекцію «Особистісне становлення Григорія Сковороди: дух незламності і свободи». Подія відбулась у онлайн-форматі на платформі «Google Meet» та викликала великий інтерес студентів філософів й здобувачів факультету туризму та міжнародних комунікацій.

У ході лекції Наталія Федорівна звернула увагу на актуальність дослідження питань особистості у соціокультурному контексті, особливо у контексті функціонування й становлення нових цивілізацій. Наталія Федорівна відзначила, що філософська спадщина Григорія Сковороди спонукає нас до вічних загальнолюдських цінностей та дарує поради щодо самовизначення та гідного життя. Його твори відкривають шлях до самопізнання та самовдосконалення, а його життєва історія, особливо перебування на Переяславщині, стала ключовим етапом у його особистісному розвитку.

«Саме на Переяславщині Григорій Сковорода розпочав свою викладацьку діяльність, вчителював, а завершивши її вже на Слобожанщині, свідомо обрав життя старчика, мандрівного філософа, який ніс живе слово істини туди, де воно було конче необхідним. У далекому ХVІІІ столітті Григорій Савич приводить нас до людської сутності й специфіки людяності, яке знаходить у преображенні й порівнює людину з машиною, до вічних загальнолюдських цінностей, дає поради й настанови як ідентифікувати у собі людину, як її усвідомити і як прожити гідне людини життя», – зазначає Наталія Юхименко.

Також Юхименко наголосила на тому, що коврайський період став визначальним у переосмисленні Сковородою власного життя. За словами найближчого друга філософа Михайла Ковалинського ці роздуми над сенсом життя, призначенням людини й пошуком істини, Григорій Сковорода зображає пером у творах простих, але сильних. У Ковраї Григорій Савич напише більшість своїх пісень, які пізніше увійдуть до збірки «Сад божественних пісень».

На завершення лекції відбулась жвава дискусія, під час якої студенти висловили свої погляди та питання з приводу означеної лекторкою теми. Наталія Юхименка висловила вдячність завідувачу кафедри доктору філософських наук, професору Василю Левкуличу та професорсько-викладацькому складу кафедри філософії Ужгородського національного університету за сприяння у проведенні заходу та висловила бажання подальшої співпраці у розширенні обізнаності про спадщину Григорія Сковороди.

«Захід став важливим просвітницьким маркером не тільки для студентів спеціальності «Філософія», але і всіх охочих долучитися до спадщини видатного українського філософа. Він сприяв розширенню проблематики спадщини Григорія Сковороди та її актуальності для сучасної України», –  підкреслюють ужгородські колеги.

Нагадаємо, на початку весни в УГСП стартував одинадцятий Всеукраїнський конкурс «З Григорієм Сковородою крокуємо в майбутнє» – тут розповідаємо як стати учасником легендарного інтелектуально-творчого змагання альма-матер.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту