Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Маніфест сильних»: випускник УГСП Олександр Чайка став головним героєм соціального ролика на підтримку важкопоранених українських військових

Днями відбулася прем’єра соціального відеоролика «Маніфест сильних» на підтримку важкопоранених українських військових, який розповідає про життєві труднощі головного героя після ампутації. Головним героєм сюжету є випускник Університету Григорія Сковороди в Переяславі, військовий Олександр Чайка, про участь якого у виднограї гурту «Kozak System» ми розповідали вам нещодавно.

Відомо, що відеоролик створено за кошти благодійників. Завдяки гарній фізичній підготовці та підтримці близьких він досить швидко прийшов у форму після протезування та, маючи високофункціональний протез, повернувся до своєї професії. Сашко відкрив власну школу гімнастики для дітей, де сам викладає по 6 годин на день, а ще одружився та вперше став батьком. Але навіть досягнувши успіху, важка травма дається взнаки. Окрім фантомного болю та несприйняття власного каліцтва, герой постійно відчуває, ніби опинився поза контекстом соціального життя.

«Наш короткий метр – це, свого роду, маніфест кожного, хто пройшов через важку травму на війні та опинився у прірві неприйняття себе, неготовності соціуму до людей з каліцтвами, але обрав діяти та жити далі. Головний герой – Олександр Чайка – втратив ліву ногу через мінно-вибухову травму навесні 2022 року під Попасною. Його історія – одна серед десятків тисяч інших історій українських захисників, які втратили кінцівки у боях за нашу свободу та зараз потребують протезування та реабілітації!», – говорять творці фільму.

«Ми захотіли створити фільм, де кожен зміг би «пройти» шляхом героя та зрозуміти його переживання. Його труднощі та нікому непомітну боротьбу побачать інші люди. Вони будуть почуті», – додає режисер фільму Денис Стегній.

Переглянути короткий метр «Маніфест Сильних» можна тут:

Також варто додати, що 21 березня у столиці відбулася панельна дискусія на тему адаптації українських ветеранів до соціального життя та можливостей для їхнього працевлаштування. Серед іншого йшлося про гірку тенденцію, коли замість того, щоб відчувати подяку держави за захист, військові з інвалідністю часто почуваються морально пригніченими та знеціненими. На цьому етапі багато з них зневірюються та втрачають сенс життя.

Проблеми, на яких варто сфокусуватися, були винесені з дискусійної панелі на обговорення з представниками провідних українських компаній. Основні тези:

Головне завдання, яке стоїть перед нашим суспільством та українськими компаніями, — повернути ветеранам втрачені через війну професійні можливості.

Адаптація потрібна не лише ветеранам, але й соціуму, зокрема, компаніям на ринку праці в Україні.

Людина після травми часто втрачає багато своїх фізичних можливостей. Тому на більшість вакансій, які підходять для здорової людини, ветерани з ампутаціями не можуть подаватися.

Багато військових у цивільному житті обіймали високі посади, мали певний рівень прибутку та певні зобов’язання, наприклад, з утримання сім’ї. На емоційному рівні складно усвідомлювати, що з інвалідністю вийти на той самий рівень прибутку фактично неможливо. Тому завдання не просто забезпечити роботу ветерану, а й повернути йому втрачені можливості. Тут в пригоді стануть освітні курси для перекваліфікації.

Для всіх без винятку колишніх військовослужбовців дуже важливо, аби робота не була формальністю, як, наприклад, передбачені законодавством квоти для людей з інвалідністю. Вони хочуть бути справді корисними!

Більшість людей у війську — це люди з регіонів. Тому вкрай важливо доносити інклюзивну політику до регіональних бізнесів та підприємств.

Багато українських компаній дуже хочуть повернути своїх мобілізованих працівників. І коли вони матимуть більше позитивного досвіду, зацікавленість зросте ще більше.

Задонатити на протезування важкопоранених українських бійців: https://send.monobank.ua/jar/8kJrhDEnQK.

Також важливо додати, що з приводу вакансій для ветеранів ви можете звернутися на гарячу лінію Veteran Hub. Психологічна допомога та реабілітація ветеранів відбувається у TMS HUB. Також має місце грантове онлайн навчання для ветеранів від KAMA: foundation; спеціалізовані навчальні програми, курси адаптації, стажування в UNIT.City; фізична підтримка ветеранів з інвалідністю у вейксерф школі City Swell (безоплатно за попереднім записом), а знижки на мовні курси для військових ЗСУ надає Перший Кембриджський Центр.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту