Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > У Переяславі відкрили оновлений Молодіжний центр «Зустріч»: ідея його новітнього переосмислення зародилася в УГСП

15 березня 2024 року у Переяславі, після пів року активних ремонтних робіт, презентували оновлене приміщення Молодіжного центру «Зустріч» – фантастичного місця рівних можливостей, навчання і розвитку молоді нашої громади, зокрема сковородинівців. Серед інших поважних гостей на відкриття завітала й команда Університету Григорія Сковороди в Переяславі у складі ректора Віталія Коцура, проректора Вячеслава Різника, численних викладачів та студентів закладу. На основі публікацій видань Proslav, Переяслав City та Інформатор переповідаємо про те, як це було.

На початку заходу присутні пригадали історію створення молодіжного центру «Зустріч» у 1986 році Миколою Андрієнком, який з 1982-го до 1994-го був головним архітектором Переяслава. «Можливо, наш молодіжний центр є найстаршим в Україні», – слушно зауважив з цього приводу керівник Молодіжного центру «Зустріч» Андрій Іващенко, адже будівля була задумана і творилася як народний центр культури «Зустріч» ще з 1979 року. Принагідно, подивились архівні фото та відео з будівництва.

Розбудова молодіжного центру «Зустріч» як ініціатива у міській громаді діє з 2021 року. Розпочалася вона з того, що команда активних студентів та викладачів Університету Григорія Сковороди в Переяславі виграла грант у межах цієї програми. Свій проєкт успішно реалізовували крок за кроком. Історію цього процесу присутнім нагадав випускник університету, представник Київського обласного молодіжного центру Владислав Міранович.

«Молодіжний центр «Зустріч» – невід’ємна частина історії нашого міста. Її важливо знати, як і, загалом історію нашої Батьківщини. Зважаючи на ту кількість молоді, яка є в місті і яку притягує до нього наша альма-матер поява такого закладу в нашій громаді та її продовження в університеті є дуже органічним. УГСП не відокремлює себе від міста, його історії та сучасності. Готові підживлювати його життя креативними ідеями наших студентів та випускників, які приїздять, закохуються в це місто, лишаються в ньому жити», – зазначив у привітальному слові ректор університету Віталій Коцур та, серед іншого, подякував IREX за підтримку таких ініціатив, згадавши окремі з них.

Варто зауважити, що до цього знакового дня команда Молодіжного центру та його однодумців поетапно рухалася майже три роки. Йшлося насамперед про відродження і розвиток як ідеї «Зустрічі», так і її новітнього наповнення смислами – створити для активних людей громади місце, де вони могли б навчатися, розвиватися, творити. Зрештою, реалізовувати тут свої таланти та мрії, а головне – це місце може бути стартом для їхніх подальших дій.

Слід констатувати, що все справді вдалося. Ще при вході у молодіжний центр можна побачити нову вивіску з назвою, а з порогу – значні зміни, над якими довго працювали. Охайне фоє має нові вішалки, а поряд – м’які пуфики. Також відразу кидається в очі ще одна вивіска всередині, яку оформили на стіні. Всередині зробили все переважно у білих, сірих та помаранчевих тонах.

Головний хол розділили на дві частини, перегородивши прозорою стінкою з прохідними дверима: одна з кріслами-мішками, столиками, настільним тенісом та іншими іграми та розвагами – для відпочинку, ігор та спілкування, інша з новими робочими поверхнями, кріслами та ноутбуками – коворкінг. Також є зона, де можна випити чаю та поїсти, адже в центрі тепер є кавомашина, кулер і навіть холодильник.

Слід зауважили, що заклад оновили в рамках проєкту «Молодь ТУТ» програми «Мріємо та діємо», який впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX. Загальна вартість ремонту молодіжного центру – 2 мільйони гривень. Окремо 700 тисяч гривень витратили на меблі. Близько 60 тисяч виділяли із міського бюджету на послуги розробки проєкту та будівельного нагляду, все решта – грантові кошти. Також у 2023-му грантодавці надали близько мільйона гривень на програмну діяльність центру протягом цього року.

Як розповідають у Молодіжному просторі, основні напрямки його роботи – навчання молоді, організація дозвілля, проведення тренінгів та культурних заходів. Важливо й те, що молодіжний центр є доступним для кожного – у ньому обладнали інклюзивний санвузол і комфортний заїзд із пандусом. Під час відкриття безбар’єрний доступ особисто затестували люди на візках.

«У центрі дуже просторо і зручно, а головне – у приміщення можна потрапити без проблем, – поділилася враженнями переяславка Аліна Адаменко, – Тішить, що і для людей з інвалідністю облаштування продумали до найменших деталей. Я приємно вражена і дуже вдячна всім причетним до створення такого чудового осередку для молоді – хай він буде прикладом для інших».

Поза сковородинівцями серед гостей відкриття була директорка Представництва Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) Мехрі Дракман:

«Сьогодні ми відкриваємо відремонтований молодіжний центр «Зустріч». З 2021 року ми разом з громадою, молоддю та партнерами пройшли шлях від дизайну до втілення. Робота центру вражає, адже тут проведено більше 400 заходів, до яких залучили 7 тисяч молоді. Ваші результати дуже надихають, і ми в IREX пишаємося тим, що співпрацюємо з вами. Нам важливо бачити, як в такий тяжкий для України час застосовують інноваційні напрямки роботи з молоддю».

Разом з тим гостями відкриття були заступниця директорки програми «Мріємо та діємо» Юлія Ткачук, менеджерка напрямку «Молодіжні центри» програми «Мріємо та діємо» Тетяна Несват, програмна координаторка  Анастасія Криницька, представники КОВА та Київського обласного молодіжного центру. Також на заході були присутні міський голова Вячеслав Саулко, багато дітей, молоді, представників різних організацій та місцевого самоврядування.

Засновник молодіжного центру, керівник соціально-гуманітарного відділу нашого університету Андрій Іващенко зазначив, що центр починається з доступності. Розповідає, що, приміром, аби стіни вбиральні відповідали нормам, потрібно було повністю демонтувати стіну, обережно демонтувати з неї мармур, адже це доволі дорогоцінний матеріал, потім змурувати стіну по-новому і скласти її знову». Іващенко додав, що все, що є у центрі, утилітарне, і його можна трансформувати:

«Ви можете знімати тут подкасти, організувати фотостудію, працювати над своїми проєктами, є все для того, аби зробити відеоконференцію, а в смартфоні провести психологічну консультацію. Також це може бути конференц-зала або зала для тренінгів і навіть локація для чайної церемонії», – додав Іващенко та зазначив, що родзинкою центру є його наскрізність, а в майбутньому тут з’явиться літня тераса.

Горді вітати команду Молодіжного центру «Зустріч», який наново постає для молоді громади як місце, де вона зможе проводити зустрічі, брати участь у психологічних і профорієнтаційних консультаціях, спілкуватися в зоні коворкінгу, працювати або робити домашні завдання, грати в «мафію», настільний футбол або теніс і не тільки. Горді загалом констатувати, що ця прекрасна назва – «Зустріч» – у громадське середовище Переяслава офіційно повернулася. І не лише назва, а відроджена в трансформованому вигляді ідея простору, де попри назву «молодіжка», є місцем доступним, цікавим і наповненим можливостями для кожного.

Запрошуємо вас приходити в «Зустріч» у зручний для кожного час. Центр працюватиме без обідньої перерви з понеділка по суботу – з 09:00 до 19:00.

Молодіжний центр «Зустріч» плануватиме свою роботу і завчасно оприлюднюватиме всі заходи на своїй facebook-сторінці. Наразі у ньому відкрита вакансія адміністратора – можливо пройшовши співбесіду ним/нею може стати хтось зі сковородинівців.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту