«Той, чия совість як чистий кришталь»: представники УГСП завітали на презентацію унікальної книги дослідників Володимира і Світлани Петровських про Григорія Сковороду

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Той, чия совість як чистий кришталь»: представники УГСП завітали на презентацію унікальної книги дослідників Володимира і Світлани Петровських про Григорія Сковороду

21 лютого 2024 року, у затишному пресцентрі КМДА, за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, презентували  унікальний проєкт, книгу дослідників Володимира і Світлани Петровських «Григорій Сковорода. Той, чия совість як чистий кришталь». Пошанувати вихід новодруку, що став підсумковим найбільш повним виданням статей подружжя, приурочених до 300-річчя Григорія Сковороди, серед інших поважних гостей, завітала й команда Університету Григорія Сковороди: ректор Віталій Коцур, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар, директор бібліотеки Ольга Шкира та керівниця навчально-наукового центру сковородинознавства Наталія Юхименко.

Як стало відомо у ході презентації, шлях книги розпочався ще у 2016 році з відвідування подружжям Петровських садиби у Сковородинівці, де Григорій Савич провів останні дні та години свого земного життя. Згодом відвідали Чорнухинський літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди, Меморіальний музей Г.С. Сковороди та центр сковородинознавства, що діє при Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, працювали з першоджерелами.

«Усі ці «гачки» чіпляли наші душі та підводили до необхідності розповісти про великого Вчителя, просвітителя, філософа, 300-річний ювілей якого Україна відзначала понад рік тому. І чим більше ми знайомилися з життям та творчістю Григорія Савича, тим більше розуміли, що йому, попри зміну кількох епох, якимось чином вдалося залишитися актуальним, сучасним та близьким для нових поколінь. Тож не дивно, що в кожній новій генерації знаходяться люди, які з різних причин вважають Сковороду «за свого», люблять його як друга і шанують як Вчителя», – зазначають автори.

Провідною ідеєю презентації видання, до якого долучилася команда УГСП, стало обговорення актуальності, європейськості та людиновимірності філософії Сковороди. Серед іншого, й переяславські сковородинівці поділилися своїми досягненнями в дослідженні творчої спадщини Савича. Ректор Віталій Коцур висловив переконання, що філософія Сковороди глибоко вплетена в ідеї та погляди університету, зауваживши:

«Філософія нашого університету та наші ідеї нерозривно пов’язані із філософією Сковороди. Це передусім проявляється у нашій любові до ближнього та студентоцентризмі, коли ми не лише чуємо і бачимо, але й розуміємо потреби сучасної молоді. Адже іноді молодь може пропонувати більш актуальні та прогресивні ідеї, ніж вчені та професори. Таким чином, слід завжди прислухатися до їхніх поглядів та враховувати їхню перспективу», – зауважив Віталій Вікторович підкресливши, що наш університет досліджує та втілює філософію Сковороди на науковому та бібліографічному рівнях, а також активно проводить заходи у цьому напрямку.

Слід зауважити, що в процесі підготовки видання, ще у жовтні 2022 року, подружжя Петровських приїздило до університету – більше розповідали про це тут.

«Чи можна сказати, що цією книгою для нас поставлена крапка в темі життя та творчості Григорія Савича Сковороди? Безумовно, ні, бо тема славетного українського філософа та його внеску в українську історію дійсно є невичерпною», – додає наостанок подружжя.

Принагідно, сковородинівці запросили авторський колектив до презентації в Переяславі. Планується, що вона відбудеться зовсім незабаром.Поки ж директорці бібліотеки Ользі Шкирі автори люб’язно передали примірник презентованої книги «Григорій Сковорода. Той, чия совість як чистий кришталь» яка, вже відсьогодні, розширить бібліотечний фонд університету.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту