У вівторок в УГСП підсумували творчий конкурс «З Григорієм Сковородою крокуємо в майбутнє», презентували книгу Дарії Блохин та продовжили відзначати 301-річчя Савича: як це було

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У вівторок в УГСП підсумували творчий конкурс «З Григорієм Сковородою крокуємо в майбутнє», презентували книгу Дарії Блохин та продовжили відзначати 301-річчя Савича: як це було

У вівторок, 5 грудня 2023 року, у конференц-залі імені Василя Сухомлинського Університету Григорія Сковороди в Переяславі продовжили, заданий 29 листопада, курс на відзначення 301-ї річниці від дня народження видатного українського філософа, богослова, поета, музиканта, педагога Григорія Сковороди. Розповідаємо про те, що відбувалося у цей день.

Спершу прослухали виступ хорової капели факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі під орудою доктора педагогічних наук, професора, професора кафедри образотворчого мистецтва і методик навчання Анатолія Мартинюка, якого надалі, принагідно, з нагоди його нещодавнього 70-річчя, нагородили університетською відзнакою «Орден Григорія Сковороди». Музика Ігоря Гайденка. «Ой ти, пташко…» із сковородинівського циклу «Три наспіви». Також вперше виконали «Пісню про Переяслав» на вірші професора кафедри політології факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Володимира Вакулича (у ході свята йому передали диплом та цінний сковородинівський подарунок за ІІ місце у номінації «Громадянсько-патріотична поезія» у Всеукраїнському літературно-мистецькому фестивалі-конкурсі «Покровський Літfest» – прим.авт.) й музику Мирослава Волинського яку той написав на прохання ректора університету Віталія Коцура. Завершили виконанням композиції на вірші Івана Франка «Ой ти, дівчино, з горіха зерня» у музичному аранжуванні Анатолія Кос-Анатольського. Акомпонувала колективу концертмейстер Світлана Чорнобай.

Надалі ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур та керівниця Центру Сковородинознавства Наталія Юхименко підвели підсумки та нагородили переможців X Всеукраїнського творчого конкурсу «З Григорієм Сковородою крокуємо в майбутнє». У цей день учасники презентували присутнім свої роботи, які привели їх до перемоги.

У 2023 році в номінації «Краєзнавча Сковородіана» І місце розділили вчитель історії і географії КЗ «Сковородинівський ліцей» ім. Г.С. Сковороди Золочівської селищної ради Людмила Корінько й вчитель інформатики цього закладу Віталій Давиденко та їх учні – учениця 8 класу Вікторія Прасол та учень 6 класу Роман Давиденко. Як зазначила Наталія Юхименко, учні та педагоги зі Сковородинівки дуже хочуть включатися до більшої кількості заходів, які проводить Університет Григорія Сковороди в Переяславі, але поки що це не завжди виходить у зв’язку з проблемами яких додала війна – зокрема відключеннями світла. Наразі вони підготували відеоекскурсію шкільним музеєм Григорія Сковороди та відео про історію села Сковородинівка через його давню архітектуру, маєтки прізвища та імена. Їх, надалі, можна було переглянути у рамках урочистого зібрання.

У номінації «Власна інтерпретація творів Г. Сковороди» І місце розділили студентка ІІ курсу соціально-психологічного факультету Університету Григорія Сковороди в Переяславі (далі текстом – УГСП) Юлія Брик та студентка І курсу факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій УГСП Валентина Лясковська. Як здобувачі інтерпретували творчість Савича теж, надалі, можна було побачити у конференц-залі імені Василя Сухомлинського у форматі перегляду відеоробіт.

У номінації «Образ і постать Г. Сковороди в різножанровому мистецтві» І місце вибороли одразу три прекрасні дівчини: студентка IV курсу соціально-психологічного факультету УГСП Аліна Шахрайчук, студентка ІІ курсу соціально-психологічного факультету УГСП Іванна Ільчишина й учениця 8-Б класу Переяславської гімназії І-ІІ ступенів № 1 Переяславської міської ради Анастасія Тонконог. У цей день президію конференц-залу прикрашали художні роботи переможців – нестандартні та творчі портрети осучасненого, через призму художнього таланту, Савича.

У номінації «Літературні власні твори сковородинівської тематики, музичні композиції на вірші Г. Сковороди або на вірші про нього» перемогу виборола кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, завідувач бібліотеки Київського кооперативного інституту бізнесу і права Юлія Руденко. ІІ місце розділили учениця 8-Б класу Переяславської гімназії І-ІІ ступенів № 1 Переяславської міської ради Єлизавета Федорець й учениця 11-А класу КЗ КОР «Переяславський ліцей «Патріот» Таїсія Левченко. Згодом вони зачитали власні літературні шедеври, якими надихнулися саме досліджуючи постать Сковороди.

У номінації «Меморіальні музеї Г. Сковороди та їх роль у розвиткові сковородинознавства» перемогла учениця 6-Б класу Переяславської гімназії І-ІІ ступенів № 1 Переяславської міської ради Марія Радіоненко. ІІ місце розділили здобувачки освіти за професією «Кухар; кондитер», ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти» Марина Остапчук й Софія Шабатіна.

У номінації «Методичні плани вивчення творчості Григорія Сковороди у закладах освіти різного рівня, сценарії тематичних заходів» перемогла директорка Коврайського НВК імені Г. С. Сковороди Гельмязівської сільської ради Людмила Різник, ІІ місце розділили вчитель української мови та літератури Коврайського НВК імені Г. С. Сковороди Гельмязівської сільської ради Валентина Опалінська та її колега – вчитель зарубіжної літератури української мови та літератури Людмила Малимон.

Щедро на переможців цьогоріч було номінації «Наукові розвідки про життєвий шлях і творчу спадщину Г. Сковороди (презентації, доповіді, реферати, есеї)». І місце тут розділили першокурсниця соціально-психологічного факультету УГСП Дар’я Рудь й першокурсник факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Вадим Юрченко; ІІ місцепершокурсники факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій УГСП Дарія Сухотенко й Денис Дідківський та другокурсниця факультету технологічної і математичної освіти альма-матер Вікторія Омельяненко; III місце першокурсниця факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Людмила Пахаренко й другокурсники цього факультету УГСП Сергій Погорєлов й Назарій Яковлєв. Керівниця Центру Сковородинознавства відзначила силу наукових, творчих робіт та есеїв, які цьогоріч надійшли на адресу оргкомітету.

За особисті творчі досягнення, фахово-педагогічну майстерність у підготовці студентів до конкурсу подяками були нагороджені: кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П. Стогнія, Університет Григорія Сковороди в Переяславі, керівник студентів-переможців конкурсу Наталія Юхименко; кандидати філософських наук, доценти кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П. Стогнія Університету Григорія Сковороди в Переяславі, керівниці студентів-переможців конкурсу Лариса Харченко та Олена Кравченко; кандидат історичних наук, доцент кафедри загальної історії, правознавства і методик навчання, заступник завідувача кафедри з виробничих питань, Університет Григорія Сковороди в Переяславі, керівник студентів – переможців конкурсу Олеся Ткаченко; заступник завідувача кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти з наукової роботи, кандидат філософських наук, доцент, керівник студентів-переможців конкурсу Тамара Андреєва; кандидат історичних наук, доцент кафедри загальної історії, правознавства і методик навчання, керівник студентів – переможців конкурсу Тетяна Соловйова; вчитель історії і географії КЗ «Сковородинівський ліцей» ім. Г.С. Сковороди Золочівської селищної ради керівник конкурсу Людмила Корінько й вчитель інформатики цієї школи, керівник конкурсу Віталій Давиденко; викладач історії та громадянської освіти ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти» керівник конкурсу Аліна Степаненко; вчитель історії та правознавства Переяславської гімназії І-ІІ ступенів № 1 Переяславської міської ради, керівник конкурсу Валентина Лук’яненко та вчитель української мови і літератури цього закладу, керівник конкурсу Юлія Легін та її колега, вчитель образотворчого мистецтва, керівник конкурсу Ірина Кагарлицька, а також вчитель української мови та літератури КЗ КОР «Переяславський ліцей «Патріот», керівник конкурсу Людмила Кабаняча.

Виконанням музичних шедеврів Едуардо ді Капуа «O sole mio» та народної пісні «Місяць на небі» переможців привітали студент ІІ курсу магістратури «Музичне мистецтво», солісти хорової капели Університету Григорія Сковороди в Переяславі Володимир Шашков та Дионисій Лизогуб.

У другій частині зустрічі презентувала свою книгу «Ноосферний Сковорода поза простором і часом. Вибрані праці. Том ХІ» докторка філософії та педагогіки, професорка, дійсний академік Міжнародної академії  богословських наук, почесна академкиня Академії наук Вищої школи України, членкиня-кореспондентка Української вільної академії у США, президентка Німецько-українського наукового об’єднання імені Ю. Бойка-Блохина, засновниця родинного Музею-Архіву та президентка Наукового центру імені академіка, доктора Юрія Бойка-Блохина в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі,  лауреатка Премії Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду Т.Шевченка, відмінниця освіти України Дарина Блохин. Дослідниця приєдналася до зустрічі дистанційно та, привітавши його учасників, зазначила, що у радянські часи творчість Сковороди висвітлювалась радянськими вченими на замовлення партійних потреб, щоб зробити його атеїстом та матеріалістом.

«Такі горе-дослідники писали багато праць з метою приниження вартості доробку представника української культури, роблячи акцент більше на зовнішню сторону його особистості, замовчуючи його великий талант. Вони не хотіли вникнути в суть і причини  його мандрівного життя, його відходу від суспільно-політичних справ,  виступи проти тогочасної  московської релігії, хоча Сковорода своєю позицією підкреслював відхід від ганебних справ російського царизму, який пригноблював український народ, його культуру, історію, релігію, волю. Це було насильницьке укорінення російської культури, зміна соціального життя на гірше, позбавлення волі і введення російського кріпацтва, і цим порушено правові засади українського волелюбства, введених ще гетьманом Іваном Мазепою. Людина була болісно вражена у самісіньке серце, наступила апатія, зневіра, розчарування, і вона прагнула відгородитися від несправедливості, від зовнішнього світу», – підкреслила Дарина Бойко-Блохин додавши, що в часи нашої боротьби  проти загарбників-московитів, які не могли  знищити ідеї нашого любомудра і повагу до славного філософа-богослова, борються із його спадщиною, знищили музеї, пам’ятники Г. Сковороді: у Харкові, у  Сковородинівці, в Києві  та інших містах.

«Вони сіють пропаганду про Сковороду  в західному світі, видають  книжки російською мовою з брехливими даними про те, що Григорій Сковорода був російським філософом, а Київ був столицею Росії; а ще, що він був атеїст, матеріаліст та інше. У Мюнхені я випадково відвідала, в минулому році, захід, присвячений 300-літтю Г. Сковороди, де презентувалася книга авторки про Сковороду, і на першій сторінці від авторки дізналася, що Сковорода – це російський філософ, а доповідач-німець твердив, що Київ був столицею Москви. Звісно, моя реакція була різкою у виступі проти цієї пропаганди. Я запросила шановне товариство, приходити до нас і дізнаватися правду про нашу історію та діячів науки і культури. Наше НУНО, щорічно проводить «Сковородинівські читання», куди приходять і німці, які знають правду і  про інших вчених та історію  України», – серед іншого, додала дослідниця.


Сковорода вчить нас бачити красу в простоті, шукати мудрість у повсякденних речах та пізнавати себе через самопізнання. Його філософія віддзеркалює важливість гармонії між тілом, розумом і душею, спонукаючи до пошуку істини та внутрішньої гармонії. Відтак, УГСП бере курс та вже напрацьовує багато ідей, які актуалізуватимуть спадщину та творчість нашого «Савича» у 2024 році. Згодом неодмінно розповімо про них на шпальтах інформаційних ресурсів нашого закладу.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: СЕРГІЙ КОВАЛЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту