Відбулося щорічне засідання наглядової ради в Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Заслуховували та аналізували діяльність навчального закладу за рік роботи під час воєнного стану

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Відбулося щорічне засідання наглядової ради в Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Заслуховували та аналізували діяльність навчального закладу за рік роботи під час воєнного стану

У четвер, 20 квітня 2023 року,  у конференц-залі імені В.О. Сухомлинського відбулося засідання наглядової ради Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Задля безпеки учасників та з огляду на ситуацію в країні, захід відбувся у змішаному форматі – передбачало як очну, так і дистанційну участь.

Наглядова рада УГСП – консультативно-дорадчий орган, який сприяє розв’язанню перспективних завдань розвитку університету, залученню фінансових ресурсів для забезпечення його діяльності з основних напрямів розвитку і здійснення контролю за їх використанням, ефективній взаємодії ЗВО з державними органами та органами місцевого самоврядування, науковою громадськістю, суспільно-політичними організаціями та суб’єктами господарської діяльності в інтересах розвитку та підвищення якості освітньої діяльності і конкурентоспроможності закладу вищої освіти, здійснює громадський контроль за його діяльністю тощо.  Також, відповідно до ст. 37 Закону України «Про вищу освіту» Наглядова рада закладу вищої освіти  здійснює нагляд за управлінням майном закладу вищої освіти, додержанням мети його створення.

До складу Наглядової ради УГСП, затвердженого наказом МОН України від 01.02.2022р. №84 входять: Кремень Василь Григорович – голова Наглядової ради (президент НАПН України); Топузов Олег Михайлович – заступник голови Наглядової ради (віце-президент НАПН України, директор Інституту педагогіки НАПН України); Юрковська Олена Юріївна – секретар Наглядової ради (Герой України, багаторазова чемпіонка Паралімпійських ігор); Матіос Марія Василівна – членкиня Наглядової ради (письменниця, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка); Рафальський Олег Олексійович – член Наглядової ради (віце-президент НАН України, директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України); Реєнт Олександр Петрович – член Наглядової ради (заступник директора з наукової роботи  Інституту історії України НАН України) й Саулко Вячеслав Володимирович – член Наглядової ради (міський голова м. Переяслав).

Засідання наглядової ради відбувалося під головуванням Василя Кременя, який під час привітального слова ознайомив присутніх із порядком денним та регламентом роботи.

Ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур під час вітального слова коротко розповів про діяльність закладу протягом минулого року та про труднощі, які виникали в освітньому процесі під час воєнного стану:

«Цей рік був дуже складним. Усі заклади освіти, без винятку, намагалися вижити і паралельно надавати якісні освітні послуги здобувачам освіти. Без перебільшення можу сказати, що наш колектив університету не лише впорався із поставленими цілями, а й іноді перевершував свої можливості. Ми ставили перед собою багато планів на 2022 рік і, майже, всі реалізували, завдячуючи професійній, наполегливій праці колективу навчального закладу. Основні напрями роботи Університету Григорія Сковороди в Переяславі – це, в першу чергу, якісна і доступна освіта, безпека для працівників закладу та студентів,  співпраця з бізнесом задля чіткого розуміння підготовки фахових кадрів та міжнародна співпраця. Наразі, на стадії завершення, коригування Стратегії розвитку Університету, де будуть чітко визначені основні напрями життєдіяльності нашої альма-матер, а також шляхи виконання поставлених цілей та завдань. Та все ж є дві аксіоми, які незмінні – це «університет для студента» і «університет має бути самоокупним» коротко і про головне розповів присутнім Віталій Вікторович, після чого усі присутні мали нагоду переглянути тематичне відео про те чим жив заклад в умовах воєнного стану.

Після виступу ректора присутні приступили до питань порядку денного. Про перспективи містоутворюючого Університету Григорія Сковороди в Переяславі доповідав проректор з наукової та інноваційної діяльності Василь Дудар. Проректор звернув увагу присутніх на концепції післявоєнному розвитку університету, а це удосконалення якості освіти, максимально можлива фінансова автономія, розвиток університетської науки й міжнародна академічна співпраця, Окрім цього наголосив, що університет є важливим інститутом регіонального розвитку.

«Ми, наразі, активно налагоджуємо співпрацю з місцевим самоврядуванням, що включає в себе розробку спільних проєктів і програм, двостороння інформаційна підтримка і консультації, спільні наукові дослідження і розробки, проведення спільних заходів і конференцій тощо», – серед іншого зазначив проректор.

Одним із головних показників стабільної діяльності університету є його фінансово-економічна життєдіяльність, особливо під час воєнного стану, про яку доповідала головний бухгалтер Олена Йосипенко. У своєму виступі зупинилася на порівнянні бюджетних асигнуваннях 2021-2023 років, зазначивши, що у відсотковому відношенні вони значно зменшилися. Прозвітувалася керівниця й про витрати зі спеціального фонду:

«Завдяки зусиллям академічної спільноти усе заплановане вдалося реалізувати. Попри складну ситуацію, ми проводили поточні ремонти, купували нову техніку, а заробітні плати та стипендії виплачувалися вчасно та в повному обсязі. Станом на початок 2023 року Університет Григорія Сковороди в Переяславі немає заборгованостей ні перед державою ні перед працівниками, ба більше, ми маємо профіцит за результатами фінансово-господарської діяльності», – підсумувала свою доповідь головний бухгалтер.

Одним із важливих питань порядку денного засідання було організація освітнього процесу та стратегія розвитку університету. Про ці важливі складові розвитку навчального закладу поділився проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник, зазначивши, що нині заклад є не лише осередком освіти і науки, але й  платформою комунікації, центром підтримки, професійного розвитку, інтелектуального, культурного та всебічного зростання особистості:

«В УГСП реалізується низка проєктів, де кожен може знайти себе: волонтерський корпус, «Відкритий університет», «Платформа можливостей», «Клуб випускників університету», курси з вивчення мов, спортивні секції, мистецькі студії тощо. До освітнього процесу ми залучаємо науковців-практиків, які є експертами у тій чи іншій галузі. На базі університету проходять різноманітні майстер-класи, тренінги, гостьові лекції. Здобувачі освіти мають доступ до масових курсів онлайн освіти. Велика увага  приділяється й модернізації освітніх програм, їх практичній спрямованості, розвитку soft skills, навичок роботи з дедлайнами та комунікативних умінь», –підкреслив Вячеслав Володимирович.

Члени наглядової ради були вражені ще одним напрямом діяльності УГСП, а саме міжнародною діяльністю. У цьому напрямі університет веде активну роботу, в якій залучені й викладачі і студенти. Проректорка з міжнародної та проєктної діяльності Оксана Ковтун у своєму виступі зазначила:

«Наразі, одним із важливих напрямів діяльності українських закладів вищої освіти є співпраця з міжнародними колегами. Університет Григорія Сковороди в Переяславі активно налагоджує зв’язки не лише з європейськими вишами (Німеччина, Польща, Чехія), а й зі такими країнами, як Китай, Туреччина та США. Робота ведеться не лише в напрямі обміну досвідом науковців, проведенням спільних заходів для популяризації соціокультурної спадщини країн-партнерів, мова йде також про можливість навчання здобувачів освіти нашого університету за кордоном. Варто зауважити, що це працює й у зворотному порядку, адже минулого року 26 китайських студентів вступило до Університету Григорія Сковороди в Переяславі», зазначила у своєму виступі Оксана Анатоліївна.

Щодо проєктної діяльності з залученням грантових коштів, у 2022-2023 роках було подано 14 проєктних заявок за напрямом Жан Моне програми ЄС Еразмус+, проєктна заявка за напрямом КА2. CBHE програми ЄС Еразмус+, проєктна заявка на конкурс УКФ за напрямом «Культура. Регіони», проєктна заявка на організацію академічної мобільності за напрямом КА1. програми ЄС Еразмус+ спільно з Університетом Т.Г. Масарика та реалізується декілька програм академічної мобільності у співпраці з Університетом Масарика (Чехія), Університетом Адама Міцкевича (Польща), Університетом Західної Богемії в Пльзені (Чехія) та Hochschule Magdeburg-Stendal (Німеччина), програми «Студентська академічна мобільність (САМ) Україна», «Mobile Art EDU CAMP».

Загалом, наглядова рада Університету Григорія Сковороди в Переяславі схвалила та належно оцінила роботу закладу за 2022 рік, зауваживши, що молода команда, на чолі з ректором Віталієм Коцуром, є новаторами,  що ефективно долають труднощі, не втрачаючи, а примножуючи набутий спадок.

 «Безперечно, нині Університет Григорія Сковороди в Переяславі може слугувати прикладом навіть багатьом столичним закладам вищої освіти, які «почили на лаврах» і лінуються крокувати вперед», – завершив засідання голова наглядової ради Василь Кремінь.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту