У вівторок в УГСП говоритимуть про «Скарби шведських архівів»: однойменне видання презентує його упорядниця Марина Траттнер

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > У вівторок в УГСП говоритимуть про «Скарби шведських архівів»: однойменне видання презентує його упорядниця Марина Траттнер

У вівторок, 28 березня об 11:00 у конференц-залі імені Василя Сухомлинського у змішаному форматі  (наживо та на платформі «Zoom») відбудеться презентація книги «Скарби шведських архівів». Планується, що захід збере провідних істориків та краєзнавців, науковців та інтелектуалів нашого краю, а зі Швеції до нього у онлайн-форматі долучиться упорядниця видання Марина Траттнер.

Приєднатися онлайн у Zoom за посиланням.

Книга «Скарби шведських архівів. Документи з історії України» народжувалась на очах відвідувачів сторінки, українки, яка живе у Швеції. Її поява стала можливою, найперше, через презентацію у соціальних мережах факту існування великого обсягу матеріалів з української історії, що здійснила пані Марина. Не будучи історикинею, дослідниця змогла осягнути важливість відцифрованих матеріалів у шведських архівах для України. Було цікаво спостерігати, із яким захопленням аудиторія соцмереж зустріла цю інформацію, як новини про це поширювала українська преса. Ми зрозуміли, що на тлі зростаючого інтересу українців до власної історії подібні знахідки мають бути загальнодоступними.

Пізніше до роботи над виявленими документами долучилась плеяда українських науковців. Їхня підтримка та фахові знання надали можливість повноцінного опрацювання джерел. А взаємна співпраця втілилась у цю книгу.

«Концепція цього видання – демонстрація багатого та різнопланового матеріалу з історії України, що зберігається в архівах Швеції. Основна частина матеріалів містить інформацію, яка пов’язана із українськими гетьманами, – Богданом Хмельницьким, Іваном Мазепою та Пилипом Орликом. А ці постаті завжди, під «опікою» цензури чи то імперії, чи то країни совєтів, мали однобічне висвітлення. Тож видання покликано оновити зацікавлення дослідників та поціновувачів історії і вчергове звернутись до дослідження шведських архівів. У додатку подано наукові описи печаток, проставлених біля підписів Юрія Немирича, Івана Ковалевського та Івана Федоровича під відомим «Українсько-шведським договором 1657 р.». Їх ретельний аналіз призвів до неочікуваних висновків і порушив нові питання перед дослідниками. До книги додається карта України, датована 1613 р. – про неї також будемо говорити у ході зустрічі», – анонсує упорядниця.

Кілька примірників видання планують передати у книгозбірню Університету Григорія Сковороди в Переяславі та дослідникам НІЕЗ «Переяслав».

Зголошуйтесь до зустрічі аби у колі однодумців обговорити важливість співпраці з європейськими архівами, обмінятися досвідом пошуків джерел, пов‘язаних з історією України. Побачимось!

 

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту