На базі УГСП вперше відбувся кількаденний семінар тренерів Національної федерації кікбоксингу України WAKO: якими навичками оволоділи учасники та що далі

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > На базі УГСП вперше відбувся кількаденний семінар тренерів Національної федерації кікбоксингу України WAKO: якими навичками оволоділи учасники та що далі

Як вже повідомляла пресслужба університету, наприкінці січня до УГСП завітала президентка Національної федерації кікбоксингу України WAKO Ольга Павленко та виконавча директорка Національної федерації кікбоксингу України WAKO Ірина Губарєва. У ході робочої зустрічі з ректором університету Віталієм Коцуром та його командою обговорювали перспективи втілення пілотного проєкту – спільного семінару тренерів Національної федерації кікбоксингу України WAKO.

Сплинуло трішки більше ніж місяць, і от учора в конференц-залі імені Василя Сухомлинського за участі ректора університету Віталія Коцура підвели підсумки семінару, нагородили сертифікатами державного зразка 56 його учасників з більшості куточків України. Тепер вони матимуть можливість отримати вищу категорію в закладах мережі державних ДЮСШ й отримуватимуть ліцензію Національної федерації кікбоксингу України на право бути тренером WAKO.

За повідомленням організаторів, кількаденна програма онлайн-курсів була змішаною і передбачала 75 навчальних годин (2,5 кредити ЄКТС), які, серед інших, охоплювала фізіологічні й біохімічні аспекти функційної активності у спорті (клітинно-біохімічні аспекти щоденного руйнування і творення скелету, роль чоловічих статевих гормонів в розвитку людини та спорті, використання анаболічних стероїдів у медицині і спорті); долікарську медичну допомогу (долікарська медична допомога при відкритих та закритих ушкодженнях (рани, кровотечі, переломи тощо), долікарська медична допомога при невідкладних станах (шок, епілепсія, пневмоторакс тощо), серцево-легенева реанімація); психологічну підготовку в спорті (психологія особистості спортсмена, психологічні особливості взаємодії в спортивному колективі, психологічний контроль в спорті, психологія особистості тренера), антидопінгову складову. За підсумками навчання учасники семінару складали тестування та проходили практичне відпрацювання навиків долікарської медичної допомоги з фахівцями альма-матер.

Як висновок, протягом кількох днів учасники семінару поглибили свої знання фізіологічних та біохімічних аспектів функційної активності у спорті; ретельніше оволоділи навичками першої домедичної допомоги у процесі занять фізичним вихованням і спортом; дізналися сучасні концепції та підходи в процесі психологічної підготовки спортсменів з обраного виду спорту; удосконалили знання правил проведення змагань з обраного виду спорту й навчилися краще застосовувати медичний супровід і медикаментозне забезпечення спортивної підготовки спортсменів.

«Вважаю, нам не тільки все вдалося, а всі зрозуміли, що це круто. Навіть не могли уявити, що буде аж так якісно. Безвідносно до війни приїхали учасники з Хмельниччини, Рівненщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини – це дуже показовий початок не лише для кікбоксингу, а й для інших видів спорту. Загальне враження – усі задоволені, а якщо хтось щось і не зрозумів, то є всі можливості надолужити ці т.зв. «прогалини» – лишилася література і відеозаписи занять. Хочу, аби ми мали сили далі рухатися в цьому напрямку, і думаю, що це лише початок і, зокрема, буде багато літератури для наших тренерів. Нині просимо у них про зворотній зв’язок, хочемо дізнатися чого ще вони хочуть від нас, аби поліпшити якість наших подальших схожих ініціатив. Уже плануємо наступний семінар у січні-лютому 2024 року. Пишаюсь тим, що ми є першопрохідцями і задаємо темп для інших федерацій. Дякую усім, хто приїхав цього разу!», – ділиться своїми підсумковими враженнями президентка Національної федерації кікбоксингу України WAKO Ольга Павленко. Мріє про те, аби подібна практика поширилася й на інші види українського спорту.

У своєму зверненні до учасників ректор Віталій Коцур нагадав історію співпраці УГСП з федерацією кікбоксингу. Підкреслив, що з-поміж інших федерацій саме кікбоксери є «першопрохідцями» у такому форматі. Також ректор наголосив на базі, яку може запропонувати альма-матер, закликав тренерів проводити тут змагання та обирати заклад для свого навчання і подальшого зростання. Натомість університет звертатиме ще більшу увагу на специфіку саме цієї ділянки роботи. Віталій Вікторович наголосив, що заклад, як і федерація, має багато досвіду у цьому плані. Це поєднання відзначилося надвисоким рівнем синергії.

Довідково. На початку 2022 року Національна федерація кікбоксингу України WAKO задекларувала співпрацю з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі підписанням офіційного договору між закладами. У зв’язку з воєнним станом, перший рік співпраці вимушено проходив у форматі поповнення лав сковородинівців з числа спортсменів, які співпрацюють з Федерацією. Влітку пресслужба університету поспілкувалася з пані Ольгою про те, чим живе НФКУ в умовах війни.

Залишається вкотре подякувати нашим партнерам з Національної федерації кікбоксингу України WAKO. Переконані, лише спільною наполегливою працею ми здатні сприяти оновленню та удосконаленню освітнього рівня та професійної підготовки тренерів, тренерів-викладачів та інших фахівців у сфері фізичної культури і спорту шляхом поглиблення й розширення їх спеціальних знань, вмінь.  Дякуємо за довіру.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту