Ректор Віталій Коцур долучився до роботи Міжнародного форуму «Педагогічна еліта України: ціннісні орієнтири»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректор Віталій Коцур долучився до роботи Міжнародного форуму «Педагогічна еліта України: ціннісні орієнтири»

Учора, 16 лютого 2023 року ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур долучився до роботи Міжнародного форуму «Педагогічна еліта України: ціннісні орієнтири». Його організаторами стали Міністерство освіти і науки України, Український державний університет імені Михайла Драгоманова, Національна академія педагогічних наук України та Міжнародна асоціація ректорів педагогічних університетів Європи.

У ході зібрання учасники обговорювали стратегії та ініціативи, спрямовані на підготовку педагогів, здатних забезпечити якість освіти, формування цінностей та знань, готовність молоді до викликів дорослого життя, що сприятиме подальшому розвитку нашої країни.

«На форумі обговорювали питання важливості професії педагога, її попит на державному рівні та якісну роботу вчителів в умовах війни. Наразі надважливо майбутніх педагогів навчити бути готовим до освітнього процесу в будь-якому форматі, запроваджувати нові методологічні підходи до дистанційної освіти або змішаного її формату. Ми, як заклад вищої освіти, маємо поставити собі за мету зарахувати нарешті професію вчителя в розряд елітних на рівні держави. Але й рівень підготовки педагога має бути високим, щоби тримати освітній фронт достойно, навіть в умовах війни. Тому зараз усі педагогічні заклади вищої освіти мають згуртуватися і бути не конкурентами, а партнерами, спільно випрацювати єдине і дієве бачення подальшої освітньої програми для педагогів. Майбутнє країни залежить від «правильної» освіти школярів», – розповів пресслужбі університету ректор Віталій Коцур.

Говорили й про удосконалення професійної майстерності педагогічної еліти, стратегію неперервної освіти, формування якості й безпеки освітнього простору в нових умовах життя. Також на часі виклики перед педагогічною спільнотою, зокрема робота на деокупованих територіях з дітьми, які перебували певний час під впливом російської пропаганди.

Слід зазначити, що учасники наукового заходу обговорили актуальні теми у межах панелей:

  • педагогічна освіта впродовж життя;
  • Steam-освіта – High-tech технопарк, Smart-університет;
  • «Освіта для мене – школа для всіх». Заклади освіти: територія безпеки та комфорту.

З усього видається, що нині педагогічна спільнота направду відчуває необхідність у консолідації зусиль українського суспільства та міжнародних партнерів задля удосконалення професійної майстерності педагогічної еліти, напрацювання стратегій неперервної освіти та професійного розвитку, формування якості й безпеки освітнього простору у нових умовах життя.  Проведення заходу зумовили соціальні запити модернізації педагогічної освіти у глобальному вимірі безпеки, що передбачають фахівця нової формації – морально зрілого, з усвідомленням національної ідентичності, здатного працювати на деокупованих територіях з дітьми, які певний час перебували під впливом російської пропаганди.

Вдячні усім, хто в єдності гідно тримає освітній фронт України. Саме ви виховуєте націю незламних і нескорених.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту