Сковорода, який гуртує: до УГСП завітав український меценат Ігор Лобортас – ділились баченнями й будували плани

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Сковорода, який гуртує: до УГСП завітав український меценат Ігор Лобортас – ділились баченнями й будували плани

Є у видатного філософа Григорія Сковороди концепція під назвою «нерівна рівність». Філософ узяв за символ фонтан, що складається з різних за об’ємом посудин, які наповнює вода. З одного боку – вони усі різного розміру, отже, нерівні. Але усі вони наповнені, тому рівні. Поза тим що цей фонтан зображено  на п’ятисотгривневій купюрі разом з автором концепції, незабаром він, у вигляді макету дошки аналогічної пам’ятному знаку встановленому днями на території Меморіального музею Григорія Сковороди НІЕЗ «Переяслав» з нагоди включення дати 300-ліття Сковороди до Календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО, з’явиться на території Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Це подарунок українського мецената Ігора Лобортаса, що завітав до закладу наприкінці минулого тижня.

У ході свого візиту Лобортас ближче поспілкувався та познайомився з закладом в особі його ректора Віталія Коцура. Спільно вони намітили плани щодо продовження співпраці за кількома напрямками. Про них Віталій Вікторович розповів у коментарі для пресслужби університету:

«Фонтан Сковороди відображає його світоглядне бачення світу. Ігор Лобортас є патріотичною, абсолютно розвинутою в багатьох напрямках людиною. Йому не байдуже до долі України. У рік відзначення 300-річчя Сковороди він разом з своєю командою не стояв осторонь його вшанування і втілив оцю ідею з фонтаном «нерівної рівності». По малюнку Сковороди було зроблено ескізи, і в нас була, навіть, ідея відтворити його в оригіналі. Проте через війну цей задум поки не вдалося втілити.  Процес поки відтермінували, але ми неодмінно повернемося до цієї теми. Разом з тим намітили ще деякі плани, бо в нас багато спільних ідей і поглядів – мова про мистецький напрямок у якому наша альма-матер дуже потужна. Переглянувши наші виставки й інсталяції це відмітив й наш гість, зазначивши що вони направду наповнені серйозним сковородинівським змістом. Поза тим мова й про ймовірні прийдешні спільні наукові розробки. Я окремо хочу подякувати не лише за макет дошки, а й цінну літературу що стосується українського ювелірства передану паном Ігорем»зазначив ректор та додав, що команді УГСП справді важливо, що партнери теж відчувають цей дух і розуміють наші прагнення, рухи й дії.

Горді, що навіть через 300 років від свого народження наш патрон Григорій Сковорода об’єднує талановите й прогресивне українство навколо Переяслава – міста, наділеною магічною силою народжувати чи притягувати, плекати й гуртувати геніїв. 

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту