Команда УГСП у Стамбулі: приймає участь у проєкті Erasmus+ та доносить правду про війну в Україні

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Команда УГСП у Стамбулі: приймає участь у проєкті Erasmus+ та доносить правду про війну в Україні

У рамках багаторічної міжнародної співпраці Стамбульського фонду науки і культури (İstanbul İlim ve Kültür Vakfı) з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі та колегами із українських, британських, німецьких і литовських університетів  цього тижня команда УГСП на чолі з ректором Віталієм Коцуром вирушила до Стамбула аби розпочати практичне втілення проєкту Європейського Союзу Еразмус + К1 Молодь N2019-3-TR01-RF105-079765 «Виявлення та спільне використання моральних і загальнолюдських цінностей».

Слід нагадати, що програма українсько-турецького співробітництва була започаткована у 2019 році. Тоді в Туреччині було проведено робочу зустріч команди сковородинівського університету на чолі з тодішнім ректором Віктором Коцуром, нинішньої проректорки з міжнародних зв’язків та проектної діяльності Оксани Ковтун та декана факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Наталії Ігнатенко з керівництвом Стамбульського фонду науки і культури щодо реалізованих та подальших спільних проєктів у галузі освіти, науки і культури, розширення співпраці між установами. Як нагадує тодішня публікація на сайті нашого університету, тоді під час зустрічі між УГСП та фондом було підписано двосторонні угоди про поглиблення співпраці щодо майбутніх міжнародних проектів, метою яких буде пропагування загальнолюдських цінностей. Нинішній візит є продовженням цієї співпраці.

Як тоді так і нині, робоча зустріч проходить за підтримки Генерального консульства України в Стамбулі на чолі з Катериною Пасинчук, яка протягом кількох днів особисто долучається до роботи.

«Під час повномасштабного військового вторгнення Російської Федерації знищується все те, що є фундаментом і носієм українських і загальнолюдських цінностей. Уже на початку проєкту починаєш відчувати ефект дежавю, адже на подібному заході у 2017 році ми говорили про проблеми сирійських біженців і тієї страшної війни, але не повною мірою розуміли її сутність. Сьогодні саме час на всіх рівнях підіймати питання відповідальності держави-терориста за злочини проти людства» написав у своєму вівторковому дописі у Facebook ректор Віталій Коцур. У коментарі для пресслужби університету додає, що колектив закладу радий продовжити проєкт попри війну. Нині до нього долучилися представники п’яти країн – Туреччини, Німеччини, Великої Британії, Литви та України.

Поза Університетом Григорія Сковороди в Переяславі нашу країну представляють ще дві команди – Ізмаїльського державного гуманітарного університету та Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Щоденно відбувається презентація того чи іншого закладу, що містить у собі інформацію про країну в цілому, особливості регіону й закладу вищої освіти і моральні загальнолюдські цінності що сповідуються там.

 «Ми пішли на презентацію, відвідали гру-знайомство та стали учасниками зустрічі, де нам розповідали про моралі та цінності. Потім ми пішли дивитися мечеть і поховання Хюррем Султан та Султана Сулеймана. Наступного дня пограли щоб дізнатися один одного краще, дивилися презентацію з Німеччини та наших земляків – представників ТНПУ імені Володимира Гнатюка. Вечір закінчився смакуванням турецької їжі, слуханням тутешньої національної музики – такий культурний вечір був для нас новим та цікавим. Відповіли взаємністю – провели український вечір, де Україна представляла свою культуру і їжу. Здається, всі теж були в захваті, особливо коли ми співали українські пісні» – наперебій діляться студенти-учасниці проєкту і цієї поїздки, другокурсниці спеціальності 035 Філологія «Германські мови і літератури» Дарина Мамайсура та Наталія Журавка.

Наразі вже можна говорити про те, що за підсумками спілкування ректора Віталія Коцура з представниками турецької сторони заплановані спільні проєкти, нові витоки співпраці яка бере курс на ще більше укріплення. Більше про це розповімо у подальших публікаціях на сайті університету – слідкуйте за його оновленнями.

Напередодні відзначення 300-річчя з дня народження великого філософа, патрона нашого університету Григорія Сковороди, не оминають і цієї теми. Поза іншими дарунками від митців університету сковородинівці привезли до Стамбула і низку англомовних брошур виданих до цієї дати – тепер, серед інших, їх матиме й Генеральне консульство України в Стамбулі. Незабаром їх перекладуть і турецькою мовою, а видання широко розповсюджуватимуть в країні. Поза тим в подальшому планують продовжити курс на розкриття соціокультурний виміру українсько-турецьких міждержавних відносин на прикладі спорідненості філософських поглядів Григорія Сковороди та Саїда Нурсі. Ця філософія добра і миру притаманна як українському, так і турецькому народу. Саме тому сповідування ідей Сковороди та Нурсі є надзвичайно актуальними в умовах глобалізаційних світових трансформацій і безпекових викликів. Його, щонайменше, уже геть скоро обіцяють розкрити у форматі ще однієї тематичної брошури.

Врешті, у ці буремні дні у Стамбулі не можуть не говорити про війну в Україні та підтримку нашої держави. Відтак цей візит є ще й дипломатичною місією. Як виявляється, світова преса, незрідка вдаючись до цитування російських засобів масової інформації, не завжди доносить об’єктивну правду про ситуацію в нашій країні. Зважаючи на це українська делегація, у перервах між основними заходами, наполегливо працює над тим, аби доносити  світовій спільноті правду про цю війну, нашу боротьбу, волонтерство і єднання.

Уже завтра планується презентація Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Наразі ж втілили загальний день, приурочений знайомству з українською культурою та, навзаєм, познайомилися з турецькою. Слушно підкреслити, що багато заходів в межах проєкту відбувається в достатньо невимушеній атмосфері, що будується на взаємообміні досвідами і баченнями. Більше про враження учасників, презентацію університету Сковороди та інші приємні перипетії які нині вирують у Стамбулі читайте на нашому сайті вже з понеділка.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту