На спеціальності 032 Історія та археологія новий доктор філософії (PhD) – вітаємо Богдана Кулинича та його наукових керівників!

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > На спеціальності 032 Історія та археологія новий доктор філософії (PhD) – вітаємо Богдана Кулинича та його наукових керівників!

У вівторок, 28 грудня 2021 року  у конференц-залі імені Василя Сухомлинського Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбувся захист дисертації Кулинича Богдана Григоровича на тему: «Висвітлення в пресі України становлення і розвитку паралімпійського спорту (кінець 80-х рр. ХХ ст. – початок ХХІ ст.)»., поданої на здобуття наукового ступеня доктора філософії з галузі знань «Гуманітарні науки» за спеціальністю 032 «Історія та археологія».

Наукові керівникиКоцур Віктор Петрович, доктор історичних наук, професор, академік НАПН, професор кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін Університету Григорія Сковороди в Переяславі та Лазуренко Валентин Миколайович, доктор історичних наук, професор, проректор з гуманітарно-виховних питань, професор кафедри історії та права Черкаського державного технологічного університету.

Дисертаційну роботу Богдана Григоровича присвячено дослідженню процесу становлення та розвитку паралімпійського спорту в Україні та з’ясуванню особливості висвітлення проблеми у пресі наприкінці 80-х років XX ст. – на початку XXI ст.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційного дослідження визначається самою постановкою та вирішенням проблеми, пов’язаної з історією становлення, розвитку та утвердження українського паралімпійського спорту на передових позиціях у світовому паралімпійському русі. До цього часу паралімпійський спорт України у взаємозв’язку з висвітленням його у засобах масової інформації не досліджувався.

Уперше на основі історіографічного аналізу охарактеризовано основні етапи розвитку паралімпійського спорту в Україні і його здобутки на міжнародній арені; уточнено зміст терміну «паралімпійський спорт» та з’ясовано практику його застосування у сучасній історіографії; показано роль і місце спорту людей з інвалідністю у соціальній політиці держави та суспільному житті, діяльність державних та громадських структур у сфері становлення та розвитку паралімпійського спорту в Україні; комплексно узагальнено висвітлення у пресі досягнень українських спортсменів-паралімпійців у всеукраїнських і міжнародних змаганнях та літніх і зимових Паралімпійських іграх; розкрито трансформацію висвітлення паралімпійської тематики у друкованих та електронних засобах масової інформації, характерні особливості форм подачі інформації вказаної тематики та її змістовно-жанрове спрямування; з’ясовано роль електронних засобах масової інформації у висвітленні історії та процесу становлення паралімпійського спорту України, окреслено відмінності концепцій висвітлення спорту для людей з фізичними обмеженнями в різних інтернет-медіа, а також удосконалено та розширено аргументований висновок про виокремлення в самостійний дослідницький напрямок розвиток паралімпійського спорту України як важливого чинника суспільного життя, який відіграє велику роль в удосконаленні не тільки окремої особистості, а й суспільства в цілому.

Очевидною є актуальність всебічного висвітлення у пресі історії і сучасності проблеми соціальної захищеності інвалідів, створення їм належних умов займатися фізкультурою і спортом, утверджуватися у житті завдяки спорту, мати можливість демонструвати свою майстерність, беручи участь у змаганнях найвищого рівня.

Поза тим дістала подальшого розвитку теза про репрезентативність розміщеної у засобах масової інформації джерельної бази і на основі її аналізу відтворення історії становлення та розвитку паралімпійського спорту в Україні наприкінці 80-х років XX ст. – на початку XXI ст. Зафіксовано динаміку еволюції традиційної преси у сучасні форми медіа-комунікації на основі нових інформаційних технологій.

Сердечно вітаємо Богдана Григоровича із блискучим захистом та бажаємо йому успішного втілення всіх творчих і наукових задумів, наснаги в професійному зростанні та майбутніх наукових пошуках!

 

Пресцентр Відділу аспірантури та докторантури

Перейти до вмісту