«Усе, що я маю, – це завдячуючи тому, що я намагався будувати свій власний шлях»: про що розповів сковородинівцям консультант ЮНІСЕФ Річард Герц

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > «Усе, що я маю, – це завдячуючи тому, що я намагався будувати свій власний шлях»: про що розповів сковородинівцям консультант ЮНІСЕФ Річард Герц

Що вас надихає? Хороші книги чи довгоочікувані зустрічі? Для когось джерело натхнення – це подорожі, для інших – запах улюблених квітів, домашні улюбленці, обійми дорогих людей. Якщо ж найбільше вас мотивує і надихає спілкування з цікавими, талановитими особистостями, які із задоволенням діляться своїм досвідом, можуть порадити, як рухатися в правильному напрямку і віднайти справу свого життя, тоді партнерський проєкт Відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю і Наукового товариства університету «Платформа можливостей», свого часу, був створений саме для вас.

Зокрема, у рамках цього проекту, 13 квітня 2021 року, на платформі Microsoft Teams усі охочі мали нагоду поспілкуватися з Річардом Герцом – консультантом ЮНІСЕФ з питань клімату, екс-консультантом з партнерств і залучення молоді для «U-Report Ukraine». У ході зустрічі він розповів про себе, свій шлях від волонтерства в «U-Report Ukraine» до роботи в ЮНІСЕФ, навчання в Нідерландах, свої робочі будні та вподобання. Змістовною видалася й традиційна сесія відповідей на питання присутніх, яка була багата на внутрішні інсайди та досвід гостя, і, звісно ж, цінні поради для переяславського студентства. Серед іншого сковородинівці запитували у Річарда про те, як він розпочав свою цікаву діяльність, його численні проєкти, лідерство та перспективи для сучасної молоді.

Зважаючи на те, що зустріч Річард проводив знаходячись вдома, сковородинівці отримали унікальну нагоду познайомитися з його котом та побачити велику домашню бібліотеку гостя – про багато з улюблених книг спікер залюбки розповів учасникам зустрічі та показав їх витягуючи з численних шаф. Серед них – книги видавництва «Основи» «Місто» Валер’яна Підмогильного, а також «Розстріляне відродження». Ціла полиця з космічною тематикою: «Найкоротша історія часу» Стівена Гокінга, «Астрофізика для тих, хто цінує час» Ніла Деграсса Тайсона та багато інших. Задля самопізнання у бібліотеці Річарда є антична філософія, яка пройшла випробування часом, філософія Сковороди і Цицерона. Можна зустріти на цих полицях і такі книги як: «Государь» Нікколо Макіавеллі, «Демократія» Кондолізи Райс, «Я – Малала» Малали Юсафзай. Що цікаво – поряд із таким рядом літератури є і книги із серії «Warcraft», «Skyrim», «Dungeons & Dragons», серед яких красується світловий меч Люка Скайуокера. Як відмітив Річард, він ніколи не рахував, скільки книг у його домашній бібліотеці, проте їх досить багато, і кожна з них має власну історію.

Варто відмітити, що Річард – надзвичайно цікавий спікер, тож ми не можемо не відібрати для Вас кілька цікавих фактів із його життя та низку корисних і влучних порад, які він дав для молоді.

«Відкрив двері в «NASA» і мене звідти не поперли!»

«У 2015 році я був у США на «Work and Travel», жив там 4 місяці. Ну, словом, іду собі по місту, бачу – офіс «NASA» стоїть. Що я можу зробити? У мене є кілька варіантів. Варіант перший – я туди заходжу і мене звідти «попросить» охорона. Варіант другий – я туди заходжу, а там зачинено. Варіант третій – я туди заходжу і все-таки знаходжу там щось цікаве. Ну і четвертий варіант – я нічого не роблю і просто проходжу повз. Звичайно, я вибрав варіант зайти – все нормально, охорона не підходить, ніхто мене не виганяє. І тут я бачу, що в них там є бібліотека, я туди зайшов. Вона виявилася публічною, тобто кожен може зайти туди і щось почитати. Я тоді закінчував біофак і писав диплом по виживанню водоростей на марсіанському грунті. Я почав розмову із бібліотекарем, розповів йому про свою дипломну роботу, ми з ним дуже кльово поговорили і він, врешті-решт, завів мене в таку собі «каптьорку». Там книжкові шафи стоять, і от він каже: «Дивись, все, що зможеш звідси винести, – все твоє», я такий: «Вау!». Це закінчилося тим, що коли я повертався додому, у мене була валіза вагою 32,5 кг з 33 кг дозволених, тому що я її набив книжками і викинув всі свої речі для того, щоб їх привезти. Мораль цієї історії така: зазвичай ви в своєму житті будете бачити дуже багато дверей і у вас будуть варіанти: зайти чи не зайти. Якщо ви зайдете, то там може щось статися на вашу чи не на вашу користь. Але я б радив, що коли перед вами з’являються якісь можливості, не кажіть їм «Ні» і не придумуйте собі якихось аргументів, чому ви не повинні спробувати цю можливість».

Кинути універ – не найкраще рішення

«Влітку, у 2017 році мене запросили на одну конференцію в Стамбул. Я сиджу в готелі, думаю, що життя прекрасне, все вдалося. Мені дзвонять і кажуть: «Ричард, тебя выгнали из университета. Ты какого черта поехал в Стамбул, когда у тебя сессия?». Я приїхав і думаю: «Все, буду як Стів Джобс! Нащо мені та освіта, нащо мені той університет?». А потім мені моя керівниця сказала дуже розумну фразу: «За кілька років екологія буде надзвичайно кричущим елементом роботи ООН через зміну клімату. Ти дурник, якщо думаєш, що, покинувши навчання, будеш у виграші». Тому я відновився на навчанні, закінчив магістратуру, здобув диплом еколога, і зараз, як бачите, я, чорт забирай, консультант з питань екології. Тому не раджу слухати людей, які кажуть: «Кидай універ, відкривай свою справу» і т. д. Кидайте універ, якщо у вас є справа, якщо вам є куди піти, якщо вам університет певним чином не дозволяє реалізуватися – бо таке ж теж буває. Кинути універ – не означає отримати успіх в житті. Ми знаємо багато людей, які покинули універ і стали успішними, але є ще більше людей, які покинули універ і втратили все».

Що дає навчання в університеті?

«З віком я зрозумів важливість освіти. Скажу відразу, що у мене немає думки «Диплом рішає все, треба мати диплом, бо нам так батьки, бабусі і дідусі кажуть». Ні, для мене освіта це трошки про інше. Протягом свого життя треба вивчати настільки велику кількість речей, наскільки ви можете, тому що це розвиває вашу загальну ерудицію. Що конкретно дає нам навчання в університеті? По-перше, мені сказали дуже кльову фразу: «Диплом – це доказ того, що ви можете довести справу до кінця». І це правда, тому що здати всі сесії, закрити всі заліки і тому подібне – це вже певний рівень самоорганізації. Це показує, що якщо у вас є якась задача, ви її можете довести до кінця. По-друге, освіта – це не тільки знання, які ви отримуєте в університеті. До прикладу, ви берете участь у так званій позакласній роботі, у вас складається певний нетворкінг. От, будь ласка – якби ви не вчилися в університеті зараз, ви не потрапили б на цей івент і ми би з вами навряд чи познайомилися. Ви тепер знаєте мене, я знаю вас, і якщо вам щось потрібно, можете до мене звернутися – оце і є нетворкінг. Я вам раджу не забивати на контакти, які ви знаходите в університеті, таким чином ви зможете отримати певні можливості в майбутньому. І, по-третє, ерудиція. Вивчаючи велику кількість речей, ви можете трошки краще орієнтуватися в багатьох речах. Звичайно, мені зараз бути консультантом з екології набагато легше, знаючи, що в мене є освіта як біолога, так і еколога, і при цьому ще й державна політика».

Про різницю між європейською освітою і українською

«Відмінність між європейською освітою і українською в тому, що ми дуже багато уваги приділяємо основам. Майже кожна пара, мені здається, у вас може починатися з того, що, наприклад, колись там Арістотель щось сказав і з цього, умовно кажучи, почалась наука. І це непогано. Тому що, коли я потрапив у Нідерланди, перша пара в нас почалася з того, що «От, значить, нобелівські лауреати, от їх книжка – прочитати на завтра». Окей, добре дякую, це дуже цікаво. Але в чому суть цієї науки? Якраз за допомогою вивчення основ ви розумієте, який шлях пройшла наука, наприклад, з періоду Давньої Греції до моменту Нобелівської премії і що вона для себе відкрила, і ви не будете створювати велосипеди в процесі навчання, розуміючи, що відкрили до вас і який пласт знань до вас люди розробили».

Як вибрати універ?

«При виборі університету я вам раджу звертати увагу на три речі: кластер, рейтинг і, звісно ж, фінансові можливості. Стосовно останнього, то є велика кількість різноманітних стипендій: якщо ви просто вбиваєте в Google країну, в якій хочете навчатися і слово «scholarship», то ви одразу ж отримаєте дуже багато посилань на різноманітні стипендії. Стосовно рейтингу, раджу цілитися в рейтинг десь від ста. Тому що це гарні університети і є шанси в них вступити. Звісно, якщо ви хочете вступити в Кембридж, без проблем – це ваше право. Просто шансів вступити в Кембридж набагато менший, ніж в університет, який знаходиться в «топі» від ста. Але якість цієї освіти буде нічим не гірша. Ну і стосовно кластеру, наприклад, кластер для IT-шників– це Кремнієва долина. Це місце, де певна індустрія, певна сфера людської діяльності має розбудовану навколо інфраструктуру. Наприклад, мені здається, що якщо ви хочете будувати ракети, то вам дорога в Дніпро; якщо ви хочете займатися IT – це Київ, Львів і також Дніпро; якщо ви хочете займатися культурною сферою, то вам точно в Львів. У кожному місті в світі є певна інфраструктура, вибудувана навколо певної сфери. Якщо ви хочете займатися юриспруденцією, особливо міжнародною, вам дорога в Женеву; авіабудуванням – вам у Тулузу. Тому що там, в першу чергу, є робочі місця. Закінчивши університет, ви зможете локально знайти роботу, ви будете оточені людьми з такими самими інтересами.

Як волонтерити, не встаючи з дивану?

«UReport»опитування для молоді через месенджери. Замовниками цих опитувань є, наприклад, органи державної влади або агенції ООН, або ж громадські організації. У чому суть? Умовно, є Міністерство молоді та спорту, і там хочуть зробити щось для молоді, але не знають, що молодь хоче, і це нормально. Вони звертаються до нас, ми проводимо опитування, молодь відповідає, і тоді Міністерство формує свої проекти, виходячи з думки молоді. Одним із класних прикладів є історія, яка була кілька років тому. Одна наша партнерська організація «протягнула» законопроект стосовно того, що підлітки до 18 років не можуть здавати тест на ВІЛ без супроводу дорослих і вони не мають права на конфіденційність даних. За всіма законами, якщо людина здає тест на ВІЛ і він позитивний, людині мають про це сказати персонально і секретно, а не через лікарів, батьків і цю всю мережу – у такому випадку це вже не конфіденційні дані. І, власне, ми тоді провели опитування стосовно відношення до цієї політики, звичайно, підлітки сказали: «Чому я, 16-річний(-на) хлопчик/дівчинка, не можу піти в клініку протестуватися і щоб результати сказали лише персонально мені?». Піднявся «двіж-паріж» і врешті-решт на даний момент, якщо я не помиляюся, з 16 років дані про ваш тест конфіденційні, і вони не подаються вашим батькам.

Окрім цього, «U-Report» – це розсилка всіляких можливостей і важливостей. А також ви можете дізнаватися щось нове про те, що конкретно відбувається в країні і які наразі актуальні процеси, виходячи з суті опитування.

Як до цього всього «двіжу» приєднатися? Дуже просто. Ви заходите в Telegram, знаходите «UReportUkraine» (bot), і просто вступаєте з цим ботом в контакт, клікнувши «/старт» і пішло-поїхало. Ви отримаєте одне із останніх опитувань на даний момент. Таким чином, це є волонтерством «з дивану». По суті, ви можете волонтерити зі свого смартфона і приносити дуже велику користь. Це реально найпростіший спосіб бути соціально активним, тому дуже раджу приєдатися».

На кого рівнятися?

«Не сотвори собі кумира» – є така заповідь, і я її повністю дотримуюся. Дивіться на людей, які вас надихають, але ні в якому разі не намагайтеся бути як вони. Мене надзвичайно сильно дратує книга «7 звичок надзвичайно ефективних людей». Те, що ви будете щодня прокидатися о 7:00, не зробить вас Ілоном Маском. Будуйте своє життя так, як ви того хочете. Тільки коли ви живете своїм власним життям і робите тільки те, що вам подобається, то тільки тоді ви автоматично вирізняєтеся із більшості – це правда. Якщо будете хотіти стати Ілоном Маском, то Ілон Маск вже є. Є люди, від яких я просто щось беру для себе, і зазвичай ці люди не в книжках і не в телебаченні, і не в YouTube. Вони зазвичай оточують вас. Моя мати для мене – набагато більший авторитет, ніж Ілон Маск. Ця жінка переборола рак, в неї під час Революції Гідності згорів офіс, вона переїхала в іншу країну, почавши життя, по суті, з нуля. Їй 56 років, і вона себе знайшла – оце вау. Вона мене навчила, що ніколи не можна казати слово «проблема». Коли я говорю: «Мам, у мене проблема», вона відповідає: «Ні, Річард, у тебе немає проблем – у тебе є перешкода, недопрацювання. Проблем немає, тому що все в цьому світі можна вирішити». Не дивлячись ні на що, що би вам життя не підкидало, ви берете це життя в свої руки і робите по-своєму. Я вам раджу придивитися до своїх друзів, до своїх рідних, до тих, хто вам дорогий, і, можливо, вони навчать вас набагато більше, ніж люди в книжках».

Головний меседж сковородинівцям від Річарда

«Я, в першу чергу, раджу вам вчитися в інших людей, в інших культур, в інших наук, але завжди бути собою. Все, що я маю, – це завдячуючи тому, що я намагався будувати свій власний шлях. Якщо ви прочитали книжку, не робіть як в ній написано, а робіть, як ви вважаєте за потрібне, користуючись знаннями з цієї книжки. Будьте собою, робіть те, що вам подобається і те, що саме вам приносить задоволення, а не комусь. Тому що це ваше життя. Усі ми смертні і колись, у 80 років, коли ви подивитеся на своє життя, чи не буде вам шкода за те, як ви його прожили? Зробіть все для того, аби вам було не шкода».

Якщо ви хочете побачити надзвичайно цікаву, зроблену з почуттям гумору, презентацію Річарда під назвою «Життя і робота в схемах і мемах», а також послухати всі його відповіді на запитання сковородинівців, неодмінно перегляньте відеозапис цієї зустрічі, який знаходиться зверху цієї публікації.

Дякуємо кожному, хто долучився до зустрічі, а Річарду за цінні поради й розповіді. Далі буде!

Перейти до вмісту