Літературне товариство імені Ярослава Потапенка презентувало нову збірку на фестивалі «Тарас Бульба» у Дубні

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Літературне товариство імені Ярослава Потапенка презентувало нову збірку на фестивалі «Тарас Бульба» у Дубні

Протягом минулих вихідних, 19-21 липня 2019 року, у славетному місті Дубні на Рівненщині тривав найстарший в Україні рок-фестиваль «Тарас Бульба». Вже традиційно на фестивалі функціонували головна й альтернативна сцени, хедлайнерами яких стали відомі українські гурти ТНМК, Infected Rain (Молдова), KARNA, OT Vinta, ФІОЛЕТ, Лінія Маннергейма та ще понад 40 учасників. Крім того, на фестивалі мала місце літ-арт сцена, де окрім відомих українських митців Сергія Жадана, Олега Каданова, Юрка Журавля, Сергія Мартинюка, Олександри Гонтар та інших свою вже творчість презентувало й, засноване на базі нашого університету, Літературне товариство імені Ярослава Потапенка.

«Тарас Бульба» – фестиваль впертого українського духу! З 1991 року фестиваль став «духовним» полігоном української молодіжної культури. За час існування на сцені фестивалю виступало понад пів тисячі гуртів і виконавців з України та закордону. Він став духовним полігоном для української рок-музики, де пробували себе нині уже відомі українські рок-гурти. Кілька останніх років фестиваль має також і літературну сцену, де поряд з іменитими українськими поетами та прозаїками на повну силу заявляють про себе та своє існування й молоді і поки не надто відомі літератори, які знаходяться на початку свого творчого шляху.

Співзасновники Літературного товариства імені Ярослава Потапенка, а саме випускники історичного факультету університету Тарас Сафонюк та, нині, фахівець відділу освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності університету Максим Левченко, на запрошення організаторів, виступали у перший день роботи фестивалю та, зокрема, літературної сцени, яку, до того ж, випала честь відкривати саме їм. Відомо, що хлопці, окрім кращих зразків поезії та прози що мала місце у попередніх альманахах, презентували вже третій збірник віршів та прозових творів який отримав назву «Ліхтар. Нова генерація» (який, у переддень презентації тільки-но приїхав з типографії – прим.авт.). За словами молодих літераторів його присвячено цвіту української нації – молоді, дітям, наступним поколінням від яких залежить майбутнє, які творитимуть нову Україну та її історію. Ліхтар – це символічна назва, що уособлює їх, як провідників у темряві.

«У кожного з нас є світло всередині, яке допомагає нам не втрачати надію» – зазначають у Літературному товаристві імені Ярослава Потапенка.

Варто відмітити, що хлопцям таки вдалося привернути до себе чималу увагу аудиторії, яка, найперше, залюбки послухала розповідь Тараса й Максима про історію створення Товариства, яке, нагадаємо, зародилося у 2016 році на історичному факультеті ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди». Саме тоді стало зрозуміло що на факультеті є велика кількість літературно-обдарованих студентів – істориків та політологів, які саме знаходилися у пошуку платформи для поширення та висвітлення своєї творчості. Не знайшовши її, амбітна творча молодь загорілася ідеєю створити своє мистецьке формування. Після передчасної смерті доктора історичних наук, професора, майданівця та волонтера Ярослава Олександровича Потапенка, який був і залишається незгасним та знаковим орієнтиром у житті випускників факультету, у молодих сковородинівських літераторів вже не було сумнівів чиїм ім’ям назвати це літературне об’єднання.

Поступово Літературне товариство обростало своїми традиціями, видавало чудові збірки поезії та прози «Код нації» та «Характерник», і ось сьогодні географія його авторів охоплює чи не всю Україну – у третьому альманасі свої твори на розсуд читача представило три десятки молодих авторів, і це лише початок.

Протягом понад годинного виступу на літ-арт сцені фестивалю «Тарас Бульба» нашим випускникам, видається, таки вдалося передати усю палітру своїх гостро-соціальних, романтичних та часом доволі неординарних ліричних та прозових творів, а також знайти теплий відгук від аудиторії фестивалю, зробити багато селфі з фестивальниками та роздати щедру порцію автографів. Сковородинівські митці обросли новими прихильниками та друзями. Їх книги знайшли чималий відгук на книжкових розкладках фестивалю.

Наступного дня Тарас з Максимом поспілкувалися з видатними українськими письменниками Сергієм Жаданом, Сергієм (Колосом) Мартинюком, Олегом Кадановим та іншими світочами українського слова, які не могли не відмітити високий рівень творів об’єднання зародженого, свого часу, саме на переяславській землі. Більше того, Сергій Жадан навіть згодився записати коротеньке відео, у якому побажав усім учасникам Товариства імені Потапенка щасливого літературного майбутнього та звернувся до всіх молодих українців з пропозицією надсилати свої твори та друкуватися у збірках Товариства.

Слід відзначити, що не лише музичними та літературними сценами жив у ці дні фестиваль у Дубні – для наймолодших відвідувачів фестивалю було облаштовано дитячу галявину (лялькові вистави, ігри та розваги, квести, майстер-класи). Також на території фестивалю розмістилися фудкорт, ярмарка-виставка «Алея майстрів» та наметове містечко. Функціонував і козацький курінь Печерської сотні Опанаса Предримирського Київського реєстрового козацького полку, в якому демонструвалися побут та зброя козаків, відбувалися лекції з історії козацьких звичаїв та військової справи. У фестивальників була нагода навчитися стріляти з лука, пройти вишкіл та посмакувати козацькими стравами.

Не забуваючи про роботу, фахівець відділу освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності університету Максим Левченко проводив профорієнтацію серед відвідувачів фестивалю, які, на найближчу перспективу, знаходяться в пошуку закладу вищої освіти для здобуття освітніх рівнів бакалавра та магістра, а також провів перемовини з кількома цікавими спікерами та громадськими проєктами, які протягом найближчого навчального року залюбки погодилися завітати до ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» зі своїми лекціями та активностями.

Зазначимо, що презентація третьої збірки Літературного товариства імені Ярослава Потапенка «Ліхтар. Нова генерація» відкрила серію презентацій, які до кінця року відлунають ще на кількох музичних та літературних фестивалях не лише на території України, а й, сподіваються, в сусідній Білорусі. Принагідно, хлопці запрошують усіх сковородинівців на презентацію збірки у рідному університеті, яка відбудеться восени цього року – слідкуйте за анонсами.

Прес-служба університету

Перейти до вмісту