Поїздка на Рівненщину з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Поїздка на Рівненщину з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек співробітники університетської бібліотеки здійснили професійно-просвітницьку подорож на Рівненщину. Щорічні поїздки по різних містах України з відвіданням наукових та масових бібліотек вже стали доброю традицією.

Для нас дуже важливо не обмежувати себе рамками своєї бібліотеки. Знайомство з роботою інших книгозбірень, окрім радості професійного спілкування, сприяє налагодженню співпраці, втіленню спільних проектів, появі інноваційних ідей та творчих задумів, думок про новий формат діяльності. Такі поїздки – це спосіб знаходити і пізнавати. Пізнавати нові форми роботи, підмічати тенденції, знаходити однодумців. Переконалися – ніщо не замінить якісного особистого спілкування. У цьогорічній поїздці разом з нами були також науковці переяславського університету та наша колега, доцент кафедри суспільно-гуманітарної освіти та виховання Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка Оксана Матвійчук, яка люб’язно погодилася стати нашим гідом. З Оксаною Євгенівною наш колектив пов’язує багаторічна співпраця. Уродженка Рівненщини, випускниця Рівненського державного інституту культури, пані Оксана дорогою до Рівного розповіла цікаві факти з історії обласного центру та інших малих міст Рівненщини, а також про сучасність мальовничого міста Рівне, яке має велику кількість вулиць, пам’ятників і пам’ятних знаків, присвячених борцям за вільну Україну, українським діячам національно-визвольного руху та іншим видатним краянам, а також багато церков, пам’яток архітектури, скверів і парків.

Наше безпосереднє знайомство з Рівненщиною розпочалося з визначної пам’ятки історії, культури та архітектури України – Дубенського замку, який виник як фортеця у Х ст. Протягом століть замок перебудовувався і укріплювався. За весь час свого існування жодного разу не був взятий приступом. Помилувалися замками князів Острозьких та Любомирських, відвідали каземати замку, ознайомилися з розміщеною у замку Любомирських виставкою «Мистецтво полювання», а також фотовиставкою, оглянули інші зали, які наразі реставруються.

У Рівному ми відвідали розташований в історичній будівлі Рівненський обласний краєзнавчий музей. Вразила різноманітна та багата експозиція, що представляє археологічну, етнографічну, нумізматичну, природничу колекції, документи, особисті речі діячів краю. Особливу цікавість викликали предмети козацької доби, твори волинського іконопису, серед яких найдавніша волинська ікона ХІІІ ст. – Богородиця Одигітрія.

А далі був Музей бурштину, серед експонатів якого шматки цього каменю віком десятки мільйонів років, старовинні прикраси, а також камені із закристалізованими комахами. Особливо великі родовища бурштину розміщені на Заході Рівненщини, яку називають бурштиновою столицею України, тож в музеї представлена історія видобутку каменю, бурштин різних відтінків, зокрема, такий, що має унікальний світло-жовтий, лимонний відтінок і зустрічається лише на Рівненщині, а також різні ювелірні вироби, картини та предмети, декоровані бурштином.

Потім ми відвідали Наукову бібліотеку Рівненського державного гуманітарного університету, де нас гостинно зустріли її співробітники та директор Світлана Грипич. Знайомство з роботою книгозбірні відбулося з допомогою фільму, який продемонстрували наші колеги, та розповідей провідних фахівців про укладання бібліографічних видань. Також відбулося обговорення різних професійних питань і практичного досвіду та обмін книгами: професор нашого університету Віктор Куйбіда подарував дві авторські книги, директор бібліотеки Ольга Шкира передала в дар рівненським колегам комплект наукових та навчальних видань, авторами яких є науковці переяславського вишу, та університетські наукові збірники. Рівненські бібліотекарі передали в дар нашій книгозбірні власні видання «Інформаційна культура: теоретичні засади та досвід» (К., 2018), «Сторінками історії: Рівненський державний гуманітарний університет у книгах та періодичних виданнях (1940-2015) (Рівне, 2015).

Наприкінці екскурсійного дня ми відвідали Корецький Свято-Троїцький жіночий монастир. Хотілося б, щоб такі поїздки продовжувалися. Це не лише підвищення кваліфікації, але й дуже серйозне підвищення мотивації, тому що відразу хочеться зробити для наших читачів ще більше.

Висловлюємо велику вдячність ректору, профкому університету та Оксані Матвійчук за допомогу в організації цікавої поїздки на Рівненщину.

Тетяна Деркач, провідний бібліотекар

 

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” fgm_image_lightbox_size=”full” images=”9394,9393,9395,9392″]
Перейти до вмісту