Університет взяв участь у Міжнародному форумі «Шовковий шлях 2018: Україна-Китай»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Університет взяв участь у Міжнародному форумі «Шовковий шлях 2018: Україна-Китай»

13-15 червня 2018 року у Києві відбувся Міжнародний культурно-освітній форум «Шовковий шлях 2018: Україна-Китай». Його організаторами виступили Міністерство освіти і науки України, Міністерство культури України, Міністерство інформаційної політики України, а також Національний авіаційний університет та Українсько-Китайський центр розвитку культури і освіти. ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», серед інших, теж став його учасником.

25 років після встановлення дипломатичних відносин між Україною та Китаєм принесли плідну співпрацю двох країн в галузях освіти і культури, що дало новий поштовх для прагматичних відносин між країнами. Україна є важливим партнером Китаю в ініціативі «Пояс та дорога» і в той же час, для університетів України і Китаю важливо використати спільні періоди історії, які створять можливість розвиватися в умовах сучасного світу: культурні зв’язки, освітні обміни і створення платформ для науково-технічного співробітництва сприяли співпраці української і китайської наукової думки у галузях науки, техніки, освіти і культурному розвитку в умовах новітньої інтеграції.

Розвиваючи китайську ініціативу «Шовковий шлях» та впроваджуючи нову ініціативу КНР «Пояс та дорога», Українсько-китайський центр розвитку культури та освіти при співробітництві з Міністерством освіти і науки України, Міністерством культури України та Міністерством інформаційної політики України, спільно з українськими університетами підготували «Міжнародний форум з питань культури і освіти», що буде інтегрувати переваги та специфіку двох країн, університетів, людей в сучасний науковий світ, обговорюючи і будуючи платформу для культурних та освітніх обмінів і співпраці.

Робота форуму розпочалась 13 червня з відкриття художньої виставки китайських художників Цин Лібін та Чжан Сяньвена, яку підготували спеціально до цього заходу, і розмістили в «Шоколадному будинку» на Шовковичній.

Наступний день розпочався із зустрічі учасників в ЦК НАУ та церемонії відкриття, на якій до учасників звернулись запрошені гості: представники міністерств України та Китаю, а також посла КНР в Україні пана Ду Вей та організаторів заходу – керівника Українсько-китайського центру розвитку культури і освіти Вей Лімін. Основний меседж виступаючих можна звести до їх спільного утвердження того факту, що  мета форуму – це створення платформи для обміну і співпраці між університетами двох країн.

Зустріч продовжилась концертом-вітанням від творчих колективів України. Після цього  слово для своєї презентації отримали українські і китайські ЗВО та коледжі. Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди представляли Ігнатенко Наталія Вікторівна, Ковтун Оксана Володимирівна і кафедра мистецьких дисциплін і методик навчання. Було представлено виставку мистецьких робіт студентів і випускників університету. Також було представлено англомовне відео про університет і педагогічний факультет.

Заключними акордом цього дня стали переговорний процес учасників форуму, на якому відбулись обговорення і дискусії щодо напрямків розвитку української та китайської освіти і культури, основних концепцій та напрямків освіти в Україні та Китаї, обмін досвідом про проблеми і перестороги, а також обговорення подальшої співпраці та академічних обмінів викладачами і студентами між університетами України та Китаю. Ввечері всі бажаючі могли відвідати Національну оперу України, а саме балет Адольфа Адана «Жизель».

У п’ятницю, 15 червня, учасники форуму продовжили переговорний процес по зазначеним питанням та підвели підсумки своєїроботи. Родзинкою став заключний концерт від хору китайських студентів факультету мистецтв Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова та вечірня екскурсія Києвом.

Віримо, що експерти та науковці вищих навчальних закладів двох країн обмінялись необхідним досвідом, набули великий взаємний багаж нових знань та вмінь, що стануть вагомою мотивацією до подальшого прокладення «шовкового шляху» Україна-Китай, що сприятиме тіснішому знайомству двох культур та реалізації освітніх проектів.

Прес-служба університету, за матеріалами ЗМІ

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” images=”7180,7181,7184,7179″]
Перейти до вмісту