Чорнобиль – чорний і незгасимий біль нашої землі…

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Чорнобиль – чорний і незгасимий біль нашої землі…

Чорнобильська катастрофа назавжди увійшла в історію України як одна із найтрагічніших її сторінок. 26 квітня 1986 року сотні  тисяч людей відчули жорстокі наслідки випромінювання мирного атома. Відтоді Чорнобиль став синонімом горя, хвороб та смерті.

26 квітня – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, працівників міліції, які тієї квітучої весни відправилися на зустріч невідомій небезпеці, виявивши жертовність, високий патріотизм, зупиняючи ядерну катастрофу.

Цього дня в Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди відбувся мітинг-реквієм, присвячений вшануванню 32-річниці Чорнобильської катастрофи. Адміністрація, студенти, викладачі та співробітники вишу зібралися в холі головного корпусу, аби згадати ті трагічні події, які назавжди змінили Україну і поселили в серцях українців невимовний біль.

Під час пам’ятного заходу присутні згадали тих, хто ліквідовуючи наслідки катастрофи, зробив все для спокійного життя співвітчизників, поклавши на вівтар спасіння нації власні життя.

Учасники мітингу-реквієму запалили свічки пам’яті, вшановуючи тих, хто першими поліг під час гасіння пожежі на енергоблоці та всіх тих, хто пішов у Вічність вже після трагедії від її наслідків. У скорботі схилили голови студентство і співробітники університету, хвилиною мовчання віддаючи належне героям-ліквідаторам, які віддали своє життя, захищаючи нас від страшногоатомного лиха.

Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу. Чорнобиль завжди об’єднуватиме всіх нас одним спогадом, однією печаллю, однією надією, що більше нічого подібного людство не допустить.

Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті важкі й героїчні події, імена мужніх добровольців. Відлуння цієї страшної біди стихне ще не скоро. Її наслідки відчують на собі і майбутні покоління. Проте життя триває, і ним ми зобов’язані тим людям, які боронили нас від чорнобильської біди та ціною власного життя врятували світ від страшної радіаційної загрози.

Людська шана та глибока вдячність героям-ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС!

Ольга Науменко

Перейти до вмісту