Засідання Вченої ради від 28.01.2019: про правила прийому на 2019 рік та розробку наукових та грантових проектів

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Засідання Вченої ради від 28.01.2019: про правила прийому на 2019 рік та розробку наукових та грантових проектів

У понеділок, 28 січня 2019 року о 11:00, в конференц-залі імені Василя Сухомлинського відбулося засідання Вченої ради університету. Порядок денний стосувався затвердження правил прийому до університету у 2019 році та участі науково-педагогічних кадрів нашого університету у наукових та грантових проектах. Крім цього було розглянуто низкупоточних нагальних питань життя нашого навчального закладу.

Відкривши засідання ректор університету, академік Віктор Коцур, в першу чергу, від імені всього професорсько-викладацького та студентського колективів університету привітав з минулими ювілейними датами директора бібліотеки університету Ольгу Шкиру та завідувача кафедри психології, кандидата психологічних наук, професора Галину Хомич, побажавши їм міцного здоров’я, невичерпної енергії та втілення всіх життєвих задумів та планів. Віктор Петрович від імені колективу висловив співчуття завідувачу кафедри педагогіку університету, доктору педагогічних наук, професору Ользі Шапран у зв’язку з непоправною втратою – смертю матері. Прикро, що все частіше нас покидає покоління наших батьків, але всі ми маємо продовжувати їх життєву справу, нести протягом всього свого життя світлу пам’ять про них та не забувати про тих, хто ще залишається серед нас.

Насамперед, члени Вченої ради вирішили кадрове питання, адже на їх розгляд надійшло дві заяви на здобуття вченого звання «професор» від доктора педагогічних наук, доцента кафедри менеджменту освіти та практичної психології Володимира Степашка та  «доцент» від кандидата філологічних наук, старшого викладача кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Марії Пангелової. Схвальні відгуки про здобувачів, відповідно, висловили декан педагогічного факультету, кандидат педагогічних наук, професор Наталія Ігнатенко та завідувачем кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання, доктор філологічних наук, професор Галина Мазоха. Вони відзначили потужній потенціал здобувачів, а також їх значний внесок в розвиток нашого навчального закладу та української науки в цілому. Членами засідання було сформовано лічильну комісію у складі: завідувача кафедри професійної освіти, доктора педагогічних наук, професора Ірина Доброскок (голова комісії), декана соціоісторичного факультету, доктора політичних наук, професора Бориса Дем’яненка та декана природничо-технологічного факультету, доктора історичних наук, професора Олексія Гончаренка. Забігаючи наперед, варто відмітити, що за результатами таємного голосування, результати якого було оприлюднено наприкінці засідання, більшістю голосів атестаційні справи здобувачів було рекомендовано до розгляду на засіданні атестаційної колегії Міністерства освіти і науки, щодо присвоєння їм вчених звань, з чим всі ми їх сердечно вітаємо, і зичимо нових життєвих та фахових перемог і здобутків, а також особистого щастя та міцного здоров’я.

Присутні розпочали розгляд безпосередніх питань порядку денного, і першим до слова було запрошено відповідального секретаря приймальної комісії університету Сергія Закопайла, що доповів про затвердження правил прийому до університету у 2019 році. Сергій Анатолійович закцентував увагу присутніх на тому, що наказом МОН України №1096 від 11 жовтня 2018 року затверджено умови прийому до закладів вищої освіти у 2019 році. Правила прийому в нашому університеті неодноразово були обговорені на засіданнях ректорату університету, а до 5 лютого 2019 року вони мають бути затверджені Вченою радою університету та опубліковані на сайті нашого університету, а також внесені до Єдиної електронної бази освіти. Разом з правилами прийому необхідно затвердити правила прийому до аспірантури та докторантури, що є додатком 1 до загальних правил прийому. Крім цього затвердження потребує положення про приймальну комісію на 2019 рік. Відмінними від минулого року у правилах прийому є терміни подачі документів: з 10 липня 2019 року – школярі, що вступають на перший курс на основі сертифікатів ЗНО; при вступі на магістратуру початок подачі документів розпочинається з дня видачі документів випускникам-бакалаврам, аби відразу ж вони могли подати їх до приймальної комісії. Такою датою стане 25 червня 2019 року, вступники на основі ступеня «молодший спеціаліст» можуть подавати документи з 10 липня 2019 року. Нововведенням цьогорічної вступної кампанії є те, що «молодші спеціалісти», які вступатимуть до нашого університету на спеціальності «облік та оподаткування», «фінанси, банківська справа та страхування», «економіка» і«менеджмент» будуть зобов’язані подавати сертифікат ЗНО з української мови, а також здавати в нашому закладі вищої освіти фахове вступне випробування. При вступі на спеціальності «економіка», «облік», «фінанси», «політологія», «психологія» і «менеджмент», як і раніше, потрібно буде здавати ЗНО з іноземної мови.

Враховуючи все вищевказане і обговоривши доповнення і пропозицій членів Вченої ради університету щодо даного питання було прийнято рішення затвердити Правила прийому до ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» на 2019 рік за основу, та розіслати його по факультетах задля створення можливості ближчого ознайомлення і врахувати всі пропозиції, що виникнуть в ході його опрацювання.

У ході обговорення наступного питання, що було внесено до порядку денного засідання Вченої ради, проректор з наукової роботи, кандидат філософських наук, доцент Сергій Рик розповів про участь у розробці наукових та грантових проектів. Сергій Миколайович у ході доповіді та висвітленні підготовленої ним презентації побудував на огляді сайтів та освітніх мереж, зайшовши на які можна відслідкувати результати наукової діяльності викладачів нашого університету. Доповідач наголосив, що найширше наукова діяльність нашого університету була представлена держбюджетною тематикою. Науково-дослідна і держбюджетна діяльність нашого університету розпочалась ще у 2000 році і до 2009 року (коли нараховувалось 9 держбюджетних тем) вона, поступово, зростала. Нині, на прикрість, вона дещо спадає, тому в цьому році починається новий етап роботи у цьому напрямі. За весь цей час науковими кадрами університету виконано 26 фундаментальних і 13 прикладних тем, що є справді, порівняно, чималим показником, якщо зважити на те, що близько сотні закладів вищої освіти України взагалі не мають держбюджетної тематики. Проректор конкретніше зупинився на прикладах держбюджетних тем університету за останні роки, серед яких «Академічна доброчесність педагога: через навчання до професійного зростання»що втілюється під керівництвом доповідача. Сергій Миколайович також пояснив присутнім, які переваги та результати ми можемо отримати, зокрема, від співпраці з Державним фондом фундаментальних досліджень, і навів приклад «Українського націєтворчого проекту П. Стебницький (1862-1923 рр.)»під науковим керівництвом доктора історичних наук, доцента, завідувача кафедри документознавства нашого університету Інни Демуз, що була представлена на конкурсі ДФФД №Ф75, а також роботи «Тварини червоної книги України в умовах кліматичних змін: сучасний стан та прогноз в контексті розбудові національної природно-заповідної мережі», виконавцем якого став доктор історичних наук, професор, декан факультету фізичного виховання університету Віктор Куйбіда.

Проректор з наукової роботи зупинився і на участі Переяславського університету у проекті екологічної освіти в Україні, Росії і Білорусі «ЕcoBru» та міжнародному проекті програми ЄС Еразмус «Модернізація педагогічної вищої освіти з використанням інноваційних навчальних матеріалів – MoPED», що розвиває потенціал, спрямований на модернізацію вищої освіти в Україні шляхом використання сучасних практик і методик викладання із залученням ІКТ та найсучасніших методів дослідження результатів. Сергій Миколайович нагадав і про те, що на сайті МОН України тривають прийоми запитів на конкурс для молодих учених на гранти Президента України в 2020 році (термін подачі – до 20 лютого 2019 року) та конкурс українсько-американських науково-дослідник проектів на 2019-2020 роки, у яких хотілось би бачити учасниками науковців нашого університету. Крім цього нині можна взяти участь у програмі малих грантів громадської дипломатії уряду США – «Освіта» та інших проектах програми ЄС Еразмус+ та національного порталу «Горизонт 2020». У обговоренні доповіді взяли участь декан педагогічного факультету, кандидат педагогічних наук, професор Наталія Ігнатенко та завідувач кафедри психології університету, кандидат психологічних наук, професор Галина Хомич. Ректор університету, доктор історичних наук, академік Віктор Коцур підсумував, що тенденції щодо університетського простору чітко простежуються і є зрілими. Однією з них є посилення наукової складової. І ті навчальні заклади, які її нарощують, мають більші шанси на виживання в сучасних освітніх умовах. Віктор Петрович наголосив на тому, що чим активнішою буде наша міжнародна наукова діяльність тим більше шансів на подальший успіх матиме наш університет, адже нині не можна не помітити процес децентралізації наукових процесів, коли кожен навчальний заклад і його структурний підрозділ визначає свій курс і свою наукову тематику, знаходиться в пошуку партнерів. Ініціатива в цьому питанні повинна йти від кожного з нас. «Я закликаю факультети і кафедри приділити увагу науковій діяльності і пошуку нових партнерів» – зазначив ректор.

Наостанок, у блоці «Різне» голова науково-методичної ради університету доктор історичних наук, професор Надія Коцур та голова навчально-методичної ради університету, доктор педагогічних наук, професор Ольга Шапран винесли на затвердження членами Вченої ради університету, відповідно, теми кандидатських і докторських дисертацій та монографій та збірників наукових статтей, а також звітів про науково-дослідну роботу.

У ці дні, на порядку денному університету, залишаються питання наповнення сайтів факультетів і сторінок кафедр, огляд яких буде здійснено вже найближчим часом. Має значну вагу і підготовка до презентації програм та самоаналізу  у зв’язку із наближенням вступної кампанії поточного року. Питання знаходяться на особистому контролі керівництва університету, на них акцентується велика увага.

Максим Левченко

[vcfastgallery columns=”4″ fg_type=”magnific-popup” size=”fg-masonry” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” fg_smartphone_l_columns=”2″ fg_tablet_p_columns=”2″ fg_tablet_l_columns=”3″ fg_desktop_medium_columns=”4″ fg_desktop_small_columns=”2″ images=”13460,13461,13462,13463,13470,13469,13467,13464,13471,13473,13474,13475,13476″]
Перейти до вмісту