Підсумки і нагороди, виступ оркестру Нацгвардії, ярмарка та футбол: великий репортаж з Фестивалю науки в УГСП

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Головне > Підсумки і нагороди, виступ оркестру Нацгвардії, ярмарка та футбол: великий репортаж з Фестивалю науки в УГСП

З самого ранку, 22 травня 2024 року, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі тривав Фестиваль науки – о 10:00 у конференц-залі імені Василя Сухомлинського відбулося урочисте засідання Вченої ради. Об 11:00 в актовій залі університету відбулося нагородження кращих сковородинівців й виступ оркестру Національної гвардії України, а на майданчику біля головного корпусу УГСП пройде благодійна акція «Одягни вишиванку – підтримай захисника». Ближче до вечора на стадіоні університету відбувся благодійний матч між ФК «Матадор-Університет» та «Збірною коміків». Але про все по черзі – запрошуємо вас у велику мандрівку сковородинівським простором науки, творчості, смаку і неймовірної атмосфери.

Урочисте засідання Вченої ради УГСП

У середу, 22 травня 2024 року о 10:00, у очному форматі відбулося засідання Вченої ради Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Зважаючи на урочистий день проведення, таким же був і формат події – на порядок денний, поза звичними поданнями науково-методичної та навчально-методичної рад, винесли виключно питання щодо результати наукової діяльності університету за 2023 рік. Їх підсумовував проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар. Говорив про досягнення, успіхи, динаміку роботи, найкращих та найактивніших викладачів – усе це відображено у його презентації, з якою пропонуємо ознайомитися усіх охочих:

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

У блоці обговорення спілкувалися про плани на майбутнє, ідеї та розвиток, поставили перед собою і деякі завдання щодо удосконалення та фінансування УГСП. А втім, позбавимо цей святковий матеріал від нашарування робочої рутини.

Нагородження сковородинівців

По 11:00 у актовій залі університету зібралося кілька сот сковородинівців – науковців, викладачів та аспірантів. У цей день для них настала, у певній мірі, пора обжинків – вони отримували різнорівневі вагомі нагороди до Дня науки, а про їх вагомий поступ могли довідатися усі колеги та студенти. Подію супроводжував виступ військового оркестру 25-ї бригади Охорони Громадського Порядку ім. Князя Аскольда Національної гвардії України під керівництвом військового диригента, старшого лейтенанта Василя Канчія – спершу він виконав гімн України, а за мить барабаном відбив хвилину мовчання в пам’ять про всіх полеглих в горнилі російсько-української війни. Найперше, до присутніх звернувся ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур:

«Нині велика подія для міста, адже Університет Григорія Сковороди має для Переяслава велике значення. Ми чітко усвідомлюємо за якими цілями йдемо та яку мету переслідуємо, яким бачимо наше майбутнє. Маємо за цей рік значний поступ, з кожним роком розвиваємося і чітко усвідомлюємо усі наявні та прийдешні виклики. Відтак, повинні бути завжди готовими – цьому нас навчила практика 24 лютого 2022 року. Потрібно робити усе для того, аби ми, в нашому університеті, відчували себе в безпеці й могли підтримувати ветеранів які в нас навчаються. Аби ми могли бути кращими серед інших закладів вищої освіти в Україні, гідними – серед освітніх закладів Європи. І ми можемо це робити, більше того – ми робимо це. Щоденно ми втрачаємо потенціал і генофонд української нації. Кожен день когось втрачаємо. Але це мусить спонукати нас до єднання і максимальної мобілізації внутрішніх і фізичних сил. Маємо працювати задля розвитку і університету, і громади, і освіти. Лише спільними зусиллями ми можемо досягти успіхів. Складно назвати цей день святом, але ми не можемо не відзначити сьогодні людей, які зробили внесок у наукові, і не тільки, здобутки людей, які мають велике значення для університету. Які представляють наш заклад в Україні та світі. Слідуймо й далі за тією стратегією, яку ми собі напрацювали. Як би нам не було складно, змінюймося й виходьмо з зон комфорту, долаючи виклики. Бажаю усім вам успіхів!», – зазначив Віталій Вікторович та розпочав церемонію нагородження сковородинівців.

Відзнак Міністерства освіти і науки України «За наукові та освітні досягнення» були удостоєні: доктор історичних наук, професор, декан факультету технологічної і математичної освіти Гончаренко Олексій Миколайович; доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор, завідувач кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту Пангелова Наталія Євгеніївна й доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри природничих дисциплін і методики навчання Шапран Юрій Петрович. Почесні грамоти отримали кандидат історичних наук, професор, завідувач кафедри соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності Зленко Алла Миколаївна; кандидат історичних наук, доцент кафедри соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності Мірошниченко Денис Анатолійович, а грамоти – кандидата історичних наук, доцент, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Дудар Василь Леонідович; кандидата педагогічних наук, доцента кафедри екології, географії і методики навчання Носаченко Володимир Миколайович.

Також Віталій Коцур мав приємність нагородити відзнаками Департаменту освіти і науки Київської обласної військової адміністрації низку сковородинівців – це доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки Ігнатенко Микола Миколайович; доктор філософії, викладач кафедри менеджменту Костюкевич Ольга Миколаївна; доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української лінгвістики і методики навчання Кулик Олена Дмитрівна; кандидат філологічних наук, доцент кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання Скляренко Олеся Богданівна; доктор психологічних наук, професор кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти Харченко Наталя Валентинівна.

Відзнаками Бориспільської районної військової адміністрації нагородили: кандидата філологічних наук, доцента кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання Летюча Любов Петрівна; доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін Молоткіна Валентина Костянтинівна; кандидат педагогічних наук, доцент кафедри спортивних дисциплін Пангелов Борис Петрович;

Приємну місію нагородження перейняв голова Переяславської міської територіальної громади Вячеслав Саулко:

«УГСП – це частина мого життя. Це візитівка нашої громади, бо, поза всіма її історичними цінностями, чи не увесь світ впізнає нас ще й за нашим університетом. З великою гордістю можу сказати, що університет Сковороди є одним з кращих в Україні – з-поміж багатьох інших закладів, особисто я, не бачив якогось кращого. У багатьох столичних вишах, як на мене, немає що робити – там немає таких фахівців, немає тої аури переплетення студентства, молоді й науки, яка є сьогодні тут. Ми пишаємося вами, і, насправді, ви сьогодні є елітою нашої громади, елітою нашої Батьківщини. Нині Україна у війні, а страшна рашистська орда вбиває наших дітей – наших хлопців і дівчат, серед яких і сковородинівські студенти та випускники. Знищує людей, знищує міста і села. Це складні часи для України, для нашої громади. Але в ці часи УГСП став важливим опорним пунктом, який з перших годин повномасштабної війни допомагає чинити супротив. Він дав змогу відстояти наш регіон у часи окупації Київщини. Повертаючись, хочу наголосити, що це Вашими руками і знаннями в професійну дорогу вирушають тисячі молодих людей. Вас знають і впізнають у всіх галузях саме за вашими випускниками – куди не поїдь. Ви найкращі! Я вас люблю і вами пишаюсь!», – наголосив Вячеслав Володимирович та удостоїв відзнаками Переяславської міської ради доктора психологічних наук, професора, завідувачку кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти Калмикову Ларису Олександрівну; доктора історичних наук, професора, голову Вченої ради університету Коцура Віктора Петровича; доктора історичних наук, професора, завідувачку кафедри здоров’я і безпеки життєдіяльності Коцур Надію Іванівну та доктора педагогічних наук, професора, завідувачку кафедри освітології та педагогічної інноватики Шапран Ольгу Іллівну.

Наступний блок нагороджень супроводжувався привітальним словом голови Вченої ради університету, академіка Віктора Коцура:

«Як казали древні римляни – «Veni, vidi, vici» (у пер. – «Прийшов, побачив, переміг». За перемогу! За натхнення! Попри усі виклики життя, ми маємо обов’язково перемогти. Здоров’я усім присутнім, – промовив Віктор Петрович перед тим, як нагородити відзнакою університету «Орден княгині Ольги» кандидата біологічних наук, доцента кафедри природничих дисциплін і методики навчання Дзюбенко Олену Володимирівну; кандидата педагогічних наук, доцента кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти Мисан Інну Володимирівну; кандидата історичних наук, доцента кафедри здоров’я і безпеки життєдіяльності Товкун Лідію Павлівну. Відзнакою університету «Орден Володимира Мономаха» нагородили доктора історичних наук, професора кафедри природничих дисциплін і методики навчання Куйбіду Віктора Віталійовича та доктора педагогічних наук, професора кафедри музичного мистецтва і методики навчання Мартинюка Анатолія Кириловича.

Естафету нагородження перейняв проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник:

«Щиро дякуємо вам, шановні колеги! За честь працювати пліч-о-пліч з вами! Дякуємо Збройним Силам України за можливість творити!», – сказав Вячеслав Володимирович перед тим, як нагородити грамотою університету кандидата історичних наук, доцента кафедри здоров’я і безпеки життєдіяльності Вариводу Катерину Сергіївну; кандидата педагогічних наук, доцента кафедри природничих дисциплін і методики навчання Довгополу Людмилу Іванівну; кандидата історичних наук, доцента кафедри політології Коцур Лесю Михайлівну; кандидата педагогічних наук, доцента кафедри теорії та методики професійної підготовки Литвина Андрія Федоровича; кандидата наук з фізичного виховання і спорту, доцента кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту Пивовара Андрія Анатолійовича; доктора філософії, доцента кафедри соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності Плужник Оксану Василівну; кандидата педагогічних наук, доцента кафедри освітології та педагогічної інноватики Хмельницьку Олену Сергіївну; кандидата психологічних наук, професора кафедри психології Хомич Галину Олексіївну; кандидата філософських наук, доцента кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П.Стогнія Юхименко Наталію Федорівну; викладача кафедри образотворчого мистецтва і методики навчання Смірнова Віктора Ігоровича.

У свою чергу проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар, від імені керівництва університету, оголосив подяки із занесенням у трудову книжку: кандидату географічних наук, доценту, завідувачу кафедри екології, географії і методики навчання Воловик Людмилі Михайлівні; доктору педагогічних наук, професору, завідувачу кафедри професійної освіти Доброскок Ірині Іванівні; кандидату педагогічних наук, доценту кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту Кравченко Тетяні Петрівні; кандидату педагогічних наук, професору кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти Лохвицькій Любові Василівні; доктору економічних наук, професору кафедри економіки Мармуль Ларисі Олександрівні; доктору педагогічних наук, професору кафедри освітології та педагогічної інноватики Онищенко Наталії Петрівні й доктору педагогічних наук, професору кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Токмань Ганні Леонідівні. Також Василь Леонідович нагородив грамотою університету здобувачів вищої освіти та аспірантів: студентку спеціальності «Середня освіта (Біологія і здоров’я людини)» Марію Жилку; студента спеціальності «Середня освіта (Біологія і здоров’я людини)» Владислава Костюкевича; студента спеціальності «Облік і оподаткування» Олександра Макарчука; студентку спеціальності «Середня освіта (Образотворче мистецтво)» Аліну Сокольвак; студента спеціальності «Філологія» Ростислава Проніна; аспірантку спеціальності «Освітні, педагогічні науки» Горбачевську Вікторію Аркадіївну та аспіранта спеціальності «Публічне управління та адміністрування» Ярощука Ярослава Олександровича.

Разом з тим, модератор зібрання Олександр Молоткін довів до професорсько-викладацького складу університету інформацію навчально-наукового відділу про результати науково-дослідної роботи кафедр університету у 2023 році і нагородити почесними грамотами ректорату та профкому університету колективи кафедр, які за рейтинговою оцінкою посіли призові місця:

І місце кафедру психології і педагогіки дошкільної освіти (завідувач кафедри – доктор психологічних наук, професор Л.О. Калмикова);

ІІ місце кафедру соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності (завідувач кафедри – кандидат історичних наук, професор А.М. Зленко)

ІІІ місце кафедру теорії та методики фізичного виховання і спорту (завідувач кафедри – доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор Н.Є. Пангелова);

Також, зважаючи на вищевикладене, урочиста атмосфера спонукала нагородити почесними грамотами ректорату та профкому університету колективи кафедр, які досягли значних результатів у культурно-спортивній діяльності:

  • за активну участь в спортивно-виховних заходах – кафедру спортивних дисциплін і туризму (завідувач кафедри – кандидат педагогічних наук, доцент С.А. Закопайло);
  • за гідне представництво університету в культурно-мистецьких заходах – кафедру образотворчого мистецтва і методики навчання (завідувач кафедри – кандидат педагогічних наук, доцент О.О. Лєбєдєва).

Також почесними грамотами ректорату та профкому університету нагородили редакційні колегії наукових видань, які включені до категорій «А» та «Б» переліку наукових фахових видань України:

  • «Український літопис» (головний редактор – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін В.К. Молоткіна);
  • «Теоретична і дидактична філологія» (головні редактори: доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української лінгвістики і методики навчання О.Д. Кулик, доктор філологічних наук, професор кафедри української лінгвістики та методики навчання Т.М. Левченко).

Нагородженим почесною грамотою ректорату та профкому університету  був і колектив навчально-наукового центру інноваційного навчання та трансферу технологій (керівник – доктор педагогічних наук, професор І.І. Доброскок).

Виступ військового оркестру 25-ї бригади Охорони Громадського Порядку ім. Князя Аскольда Національної гвардії України

Після усіх вітань та нагороджень увагу присутніх вже повноцінно причарував військовий оркестр 25-ї бригади Охорони Громадського Порядку ім. Князя Аскольда Національної гвардії України. З перших же хвилин виступу він полонив актову залу своєю неймовірною інструментальною інтерпретацією композиції, яка цьогоріч презентувала Україну на «Євробаченні», «Тереза і Марія». Надалі виконали кілька пісень із репертуару гурту «Тінь Сонця» – «Тримайся, козак», «За Вкраїну неньку» та «Їхали козаки». Також у програмі лунала низка пісень авторства Володимира Івасюка, зокрема «Червона рута» та «Пісня буде поміж нас». Поруч з тим сковородинівців та гостей закладу дивували улюбленими композиціями, які виконує вже кілька поколінь українців – «Черемшина», «Україно» з репертуару Тараса Петриненка, свіжою «Гуляли» із репертуару Козака Сіромахи. Присутніх зачаровував вокал: Михайла Біланина, Аліни Губської, Олександра Андрейцева, Антона Панькіна та Ольги Литвинко. Під бурхливі оплески вдячних слухачів виступ завершили справжнім гімном опору українців – «Ой, у лузі червона калина».

Благодійна ярмарка до Дня вишиванки

Символічно, що цьогоріч з Фестивалем науки припало й проведення в університеті благодійної акції «Одягни вишиванку – підтримай захисника», яку в альма-матер провели навздогін відзначення в Україні Дня вишиванки. Авторами ідеї й ключовими організаторами дійства, за підтримки ректора Віталія Коцура, традиційно є кафедра соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Університету Григорія Сковороди.

Цього разу організація була спів розділена майже з усіма факультетами. На майданчику біля погруддя Сковороди сковородинівці проводили благодійний ярмарок-продаж смаколиків, handmade, вишиваних виробів та інших цікавинок. На кожному столі була благодійна банка, а усі зібрані кошти спрямують на підтримку Збройних Сил України – забігаючи наперед, зібрали 47 000 гривень.

Кожен вражав по своєму. Приміром, факультет технологічної і математичної освіти приваблював символом захисту – мотанкою, яка прикрашала стіл. Її зробила кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри теорії і методики технологічної освіти та комп’ютерної графіки Наталія Вересоцька. З наїдків на столі були домашні українські страви, зокрема вареники усіх видів: гриби, вишні, картопля, капуста, яблука. Поза тим налисники з сиром та маком, домашня ковбаса й голубці та багато іншого.

У свою чергу факультет природничої науки, поза особливими людьми, вражав кулішем приготованим на багатті, зразами з картоплею і капустою, варениками, котлетами, млинцями та іншими стравами здатними потішити будь-який смак. Натомість на столі факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій можна було посмакувати юшкою з сома, гомбовцями, короваєм, бутербродами з салом, киселем та іншими стравами із секретними інгредієнтами. У той же час на столі факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології можна було посмакувати борщем, голубцями, домашньою ковбасою – дівчата зізнаються, що гурмани розібрали більшість страв за лічені пів години.

Між тим присутні активно фотографувалися біля яскравих фотозон української тематики й погруддя Григорія Сковороди, яке цього дня вже традиційно одягли у вишиванку. Слід зауважити, що, як це було й під час міської акції, викладачі Університет Григорія Сковороди в Переяславі також взяли активну участь у ярмарку – власні в’язані вироби представили керівниця відділу документообігу та діловодства Ірина Гагаріна, завідувача з міжнародної роботи кафедри образотворчого мистецтва і методики навчання Інна Рубан та старший викладач кафедри спортивних дисциплін, ігор та туризму Анна Самолюк. Долучилися до ярмарки й представниці творчої спілки «Мистецтво життя».

Повернемося до кулінарних витворів сковородинівців. Факультет української та іноземної освіти забезпечив солодкий стіл – тут було кілька видів фірмових домашніх тортів з різними видами шоколаду, кремів та горіхів, і різноманітна випічка – тістечка, круасани та інше. Не відставав і соціально-психологічний факультет, де теж можна було досхочу наїстися неймовірними стравами з користю для війська – суп з галушками, вінегрет, плов, деруни, налисники, сирники.

Без жодних перебільшень тут було національно, смачно і пізнавально. Більше деталей та підсумків акції організатори обіцяють надати найближчим часом – слідкуйте за нашими подальшими публікаціями.

Благодійний футбольний матч між «Матадором» та «Збірною коміків»

Надвечір, 22 травня 2024 року, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбувся благодійний футбольний матч ФК «Матадор-Університет» зі «Збірною коміків», зірками гумористичного шоу «Ліга сміху». Попри рахунок 4:3 на користь переяславців перемогла 110-та ОМБР імені генерал-хорунжого Марка Безручка Збройних Сил України – завдяки матчу благодійний збір на потреби цього підрозділу зріс на понад 20 тисяч гривень. Наші журналісти вже готують окремий матеріал з усіма благодійно-спортивними перипетіями, які вирували цього вечора та відеоогляд з місця події – дочекайтесь.

Підсумовуючи, хочеться ще раз привітати усіх, хто робить свій інтелектуальній внесок у розвиток сучасної науки. Бажаємо вам натхнення, нових чудових відкриттів, творчих успіхів, миру і здоров’я. Нехай кожен новий день буде таким цікавим і багатовекторним, як вчорашній.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: ІРИНА СЕРЕДА

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту