Уряд затвердив постанову щодо запровадження експериментального проєкту зі створення мережі стартап-шкіл – інкубаторів-акселераторів на базі ЗВО: мета ініціативи та що це означає

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > Уряд затвердив постанову щодо запровадження експериментального проєкту зі створення мережі стартап-шкіл – інкубаторів-акселераторів на базі ЗВО: мета ініціативи та що це означає

Уряд схвалив ініціативу реалізації експериментального проєкту зі створення мережі стартап-шкіл – інкубаторів-акселераторів, які будуть створені на базі закладів вищої освіти та наукових установах.

Як зазначають на сайті Міністерства освіти і науки України, цей проєкт спрямований на зміцнення співпраці між університетами, науковими установами та бізнесом, з метою підвищення кількості науково-орієнтованих стартапів та інноваційної продукції в Україні за стратегічними напрямами.

«Це рішення є важливим кроком для розвитку інноваційної екосистеми в Україні. Така мережа допоможе студентам та науковцям у тестуванні наукових проєктів, комерціалізації наукового результату, пошуку та залученню інвесторів, наданні фінансової підтримки на початковому етапі розвитку стартапу, тобто пройти шлях від ідеї до стартапу», – заявив міністр освіти Оксен Лісовий на своїй сторінці у Fecebook.

Повідомляється, що у межах експериментального проєкту планується створити шість стартап-шкіл – інкубаторів-акселераторів.

Планується, що Міністерство освіти і науки України проведе конкурсний відбір серед закладів вищої освіти та наукових установ згідно з наступними критеріями:

  • комерційна ефективність наукових та науково-технічних проєктів;
  • наявність інноваційної інфраструктури на базі закладу вищої освіти та наукової установи;
  • досвід співпраці з приватним сектором.
  • потенціал розвитку екосистеми стартапів закладу вищої освіти та наукової установи з урахуванням пріоритетних державних потреб.

Анонсується, що початок конкурсного відбору та реалізації проєкту запланований на початок літа 2024 року.

Мережа стартап-шкіл – інкубаторів-акселераторів допоможе у тестуванні наукових проєктів, пошуку та залученню інвесторів, а також наданні фінансової підтримки на початковому етапі розвитку стартапів. У майбутньому планується залучення якомога більшої кількості університетів та наукових установ всієї України до цього проєкту.

Створення потужної стартап-екосистеми серед закладів вищої освіти та наукових установ підсилить економічний потенціал країни та надасть студентам та науковцям можливість розвивати свої стартапи.

Перейти до вмісту