Команда УГСП долучилась до роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції «Студентство України в умовах війни з росією» у Хмельницькому кооперативному торговельно-економічному інституті

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Команда УГСП долучилась до роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції «Студентство України в умовах війни з росією» у Хмельницькому кооперативному торговельно-економічному інституті

19 квітня 2024 року, на базі Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Студентство України в умовах війни з росією». Учасниками події стала й делегація Університету Григорія Сковороди в Переяславі, у складі ректора Віталія Коцура, проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності Василя Дудара, декана факультету природничої освіти Юрія Козубенка,  адміністратора молодіжного простору «ТВіСТ», що діє на базі університету Вадима Домарецького, керівниці студентського бюро Вікторії Власюк та виконуючого обов’язки голови Студентської ради Богдана Цупко.

Захід об’єднав науково-педагогічних працівників, студентів, та молодих вчених для обговорення та розв’язання актуальних питань, пов’язаних з управлінням освітою в умовах воєнного стану та адаптацією до них закладів вищої освіти; вшануванням героїзму студентів-захисників України та залученням студентів до волонтерської діяльності, підтримкою внутрішньо переміщених студентів, а також розумінням унікальних викликів, з якими стикаються українські студенти під час навчання за кордоном. Модераторами конференції виступили президент Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту, голова Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України Юрій Телячий та проректорка з наукової роботи Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту Оксана Замазій.

На початку зустрічі з вітальним словом виступили ректор УГСП Віталій Коцур, народний депутат України, Заслужений юрист України Микола Стефанчук, виконуючий обов’язки голови Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін, голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, голова правління Хмельницької облспоживспілки, Заслужений працівник сфери послуг України Віктор Філіпчук, Голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак, директор ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України Євген Баженков,  голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки Укркоопспілки, директор Навчально-методичного центру Укоопспілки «Укоопосвіта» Лідія Войнаш, генерал-майор, ректор Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького Олександр Луцький, ректорка Вінницького кооперативного інституту Світлана Колотій, ректор Львівського торговельно-економічного університету Петро Куцик, ректор Полтавського університету економіки і торгівлі Олексій Нестуля, заслужений працівник освіти України, ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Самойленко та голова студентського Віче Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту Нікіта Дмитренко.

Під час виступу ректор УГСП Віталій Коцур звернув увагу на необхідність створення безбар’єрного середовища для навчання студентів, ветеранів та вимушено переміщених осіб. Принагідно підкреслив важливість захисту української мови та вшанування пам’яті загиблих студентів та випускників.

«У період війни університети стали не просто закладами вищої освіти, де організовується освітній процес, а своєрідними хабами волонтерства та прихистком для внутрішньо-переміщених осіб. Роль студентства у державотворчих процесах України є надзвичайно важливою. Це підтверджується історією. Хочу підкреслити кілька ключових питань, які потребують обговорення саме серед студентів. Спочатку, як ми можемо створити безбар’єрне навчальне середовище для всіх студентів? Як забезпечити комфортні умови для ветеранів, які хочуть навчатися, а також для внутрішньо-переміщених осіб та студентів? Це важливо. Створення безбар’єрного простору є однією з головних стратегій нашого університету. Цього року ми започаткували проєкт «Книга пам’яті», де ми відзначаємо всіх студентів й випускників, які віддали своє життя захищаючи нашу країну. Я, як історик, відчуваю моральний обов’язок зафіксувати цю пам’ять», – зазначив Віталій Вікторович та побажав плідної та результативної роботи учасникам.

Надалі з доповіддю на тему «Діяльність студентства Університету Григорія Сковороди в Переяславі за час повномасштабного вторгнення» виступили адміністратор молодіжного простору «ТВіСТ», що діє на базі університету Вадим Домарецький та керівниця студентського бюро Університету Григорія Сковороди в Переяславі Вікторія Власюк.

Зазначається, що у ході візиту між ректором Університету Григорія в Переяславі Віталієм Коцуром, ректором Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту Юрієм Телячим та ректором Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександром Самойленко був підписаний договір про співпрацю, що відкрило нові можливості для обміну знаннями та досвідом, спільних наукових досліджень та реалізації спільних проєктів у майбутньому.

Принагідно виконуючий обов’язки голови Студентської ради Богдан Цупко підписав меморандум про співпрацю зі Студентською радою  Хмельницького кооперативного торговельно-економічним інститутом, метою якого є  обмін ідеями, реалізація спільних проєктів та підтримка студентських ініціатив.

Додатково, делегації Університету Григорія Сковороди в Переяславі була проведена екскурсія Хмельницьким кооперативним торговельно-економічним інститутом, у ході якої відбулось ознайомлення з  матеріально-технічною базою закладу.

 

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту