Конференція трудового колективу УГСП підсумувала роботу ректора й профспілкового комітету у 2023 році: прийнято низку важливих рішень

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Конференція трудового колективу УГСП підсумувала роботу ректора й профспілкового комітету у 2023 році: прийнято низку важливих рішень

У п’ятницю, 22 грудня 2023 року, у актовій залі Університету Григорія Сковороди в Переяславі у оф-лайн режимі відбулася конференція трудового колективу закладу. На порядку денному постали питання затвердження складу делегатів конференції трудового колективу й обрання президії конференції трудового колективу, звіти ректора УГСП й голови профспілкового комітету за 2023 рік, затверджували нові редакції Колективного договору та правил внутрішнього розпорядку Університету.

Уже вдруге в історії альма-матер звіти й підсумки заслуховували й підводили, плануючи майбутнє закладу, в умовах війни. На початку зібрання хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто віддав своє життя у горнилі російсько-української війни – військових та мирних жертв найжахливішої сторінки новітнього етапу нашої національної історії. Після цього голова профспілкового комітету університету Сергій Закопайло довів до відома присутніх те, що, станом на початок засідання, із 123 обраних делегатів конференції у залі зареєструвалося 108 осіб, що становить кворум і дає підстави вважати роботу зібрання легітимною. Надалі пакетним голосуванням було затверджено склад делегатів і президії Конференції трудового колективу. У 2023 році до неї увійшли: керівник навчального відділу Анатолій Брехунець (головуючий), проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник (заступник головуючого), керівниця відділу документообігу та діловодства Ірина Гагаріна (секретар), голова профспілкового комітету Сергій Закопайло й ректор Віталій Коцур. Одноголосно підтримали й запропоновані порядок денний та регламент зібрання, після чого обрали лічильну (у складі декана ФФЕПО Світлани Кучеренко, директорки бібліотеки Ольги Шкири і заступника декана ФТМО Андрія Литвина – прим.авт.) і редакційну (у складі керівниці відділу кадрів Людмили Погребної, заступника декана ФГОСТ Людмили Ісак та викладачки Катерини Ковальської – прим.авт.) комісії.

Свій третій звіт на посаді ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур поділив на дві частини – відеопрезентацію та деталізовану промову. Загалом було відмічено, що у 2023 році УГСП продовжував бути не лише осередком освіти і науки, але й ще більшою, ніж у попередні роки, платформою комунікації, центром професійного розвитку, інтелектуального, культурного та всебічного зростання особистості. Надалі детально розглядалися основні напрями діяльності нашого закладу – його здобутки, проблеми й перспективи розвитку в аспекті виконання контрактних зобов’язань ректора. Зупинимося на окремих з них.

Контингент здобувачів вищої освіти. Родина УГСП станом на 1 грудня 2023 року це 7124 особи – 6867 студентів, 246 аспірантів та 11 докторантів.

Рейтингування. У web-рейтингу університетів світу наш заклад вищої освіти за рік піднявся на півсотні позицій, займає 139 місце серед українських та, так само піднявшись на майже 3 тисячі сходинок, займає 13 898 місце серед більше 30 тисяч університетів світу. У академічному рейтингу «ТОП-200 Україна» наш заклад посів 136 місце так само обійшовши близько півсотні українських ЗВО. У щорічному рейтингу українських університетів за показниками даних наукометричної бази «Scopus» УГСП займає 156 місце.

Результати вступної кампанії. Горді констатувати, що за результатами вступної кампанії 2023 року, на навчання до університету за різними освітніми рівнями вступило 3164 здобувача, що на 282 більше ніж попереднього року. На навчання зараховано 848 майбутніх бакалаврів та 968 магістрів на денну форму навчання та 585 майбутніх бакалаврів та 663 магістри на заочну форму навчання. За держзамовленням навчається 2166 здобувачів, за кошти фізичних та юридичних осіб – 4958. Співвідношення контингенту здобувачів вищої освіти державної та контрактної форм навчання становить 30,4% до 69,6%.

Забезпечення освітнього процесу. УГСП у 2023 році – це 8 факультетів, 32 кафедри, більше 80 різноманітних освітніх програм. Нині колектив альма-матер налічує 600 працівників, зокрема більше 300 НПП, які забезпечують його освітній процес.

На освітньому рівні бакалавр ведеться підготовка здобувачів вищої освіти за освітньо-професійними програмами 8 галузей знань і 35 спеціальностей, 25 з яких акредитовані.

Навчання за магістерськими програмами здійснюється за 6 галузями знань, 31 спеціальністю та 29 освітніми акредитованими програмами.

Аспірантура. Підготовка здобувачів вищої освіти за третім (освітньо-науковим) рівнем вищої освіти здійснюється за освітньо-науковими програмами 5 галузей та 12 спеціальностями відповідних освітніх програм з яких 3 акредитовані.

Держбюджетні проєкти та госпрозрахункові послуги. У 2023 році подано на розгляд наукових рад МОН України низку проєктів науково-педагогічних працівників: Надії Коцур, Наталії Юхименко, Оксани Руденко та Наталії Ігнатенко. Також, цього року було розроблено та подано проєкт на конкурс проєктів наукових робіт та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених. Ним опікувалася Леся Коцур.

Варто відзначити позитивну динаміку зростання надходжень до спецфонду університету за рахунок наукових, науково-тенічних робіт та інших послуг пов’язаних з науковою діяльністю. У 2023 році сума надходжень становила 404,6 тис. грн.

Наукові публікації. Відзначимо стабільне зростання кількості праць, які опубліковані науково-педагогічними працівниками в журналах, що індексуються в наукометричних базах даних Scopus та Web of Science. У 2023 р. опубліковано 53 статті, з них 9 статей індексуються одночасно в Scopus та Web of Science.

Докторантура й аспірантура. У 2023 р. аспірантами університету захищено 5 дисертацій (1 – достроково), з них 3 – науково-педагогічними працівниками університету. У звітному році створено 5 разових спеціалізованих рад.

Бібліотека. Кількість публікацій в електронному архіві інституційного репозитарію станом на 30.11.2023 р. становить 6 648 наукових та навчально-методичних матеріалів (за 2023 рік внесено 679 документів).

Міжнародна діяльність. У 2023 році університет розвиває вже існуючі й напрацьовує нові партнерства, проводить активну проєктну діяльність. У звітному році УГСП приєднався до ініціативи Twinning, що підтримує партнерства між закладами вищої освіти України і університетами Великої Британії.

Виконання цільових показників керівника. Загалом, діяльність ректора й Університету здійснювалася з метою подальшого становлення конкурентоспроможності закладу вищої освіти, забезпечення високоякісної освіти, науки та інноваційної діяльності, у рамках чинного законодавства та реалізації контракту з МОН України. 

«Підсумовуючи фінансово-господарську діяльність університету за звітний 2023 рік в умовах складної економічної ситуації в нашій країні, в умовах недофінансування основних видатків університету за рахунок загального фонду Державного бюджету України, завдяки зусиллям трудового колективу та ректорату, програми і плани, що приймалися, були в основному виконані. У звітному періоді випадків заборгованості із виплати заробітної плати працівникам, стипендії студентам, аспірантам і докторантам у навчальному закладі не було. Заробітна плата працівникам і стипендія студентам, аспірантам та докторантам виплачується вчасно, відповідно до термінів виплат, передбачених колективною угодою», – додав ректор Віталій Коцур у ході свого безпосереднього виступу. Згодом повну версію звіту можна буде переглянути на інформаційних ресурсах університету.

Також, у ході конференції, делегати заслухали звіт голови профспілкового комітету університету Сергія Закопайла за 2023 рік. Спершу він нагадав, що головним завданням комітету є правовий і соціальний захист членів профспілки. Надалі зупинився на фінансовому звіті, перевіреному та затвердженому ревізійною комісією членів трудового колективу. Сергій Анатолійович зачитав витяг з акту ревізії надходження, обліку та використання коштів профспілковим комітетом:

Фізкультурно-спортивна робота: проведення 27 загальноуніверситетських змагань, де використовувалися кошти на організацію, проведення змагань та нагородження переможців й допомога у поїздках на спортивні змагання.

Культурно-масова робота: поїздка колективу бібліотеки; поїздка викладачів і студентів факультету фізичної культури, спорту і здоров’я до басесейну міста Бровари; посильна допомога у проведенні конференцій усіма факультетами університету; участь в організації та  проведенні Дня відкритих дверей; відвідування поранених учасників бойових дій у госпіталі; допомога «Червоному хресту»; квіткові подарунки ювілярам; участь у покладанні квітів до меморіалів міста; участь у підготовці свят Дня знань, Міжнародного жіночого дня, Дня козацтва, Дня студента, Дня працівників освіти, свята Нового року для дітей працівників (включаючи новорічні подарунки дітям),  допомога у святкуванні професійних свят; допомога у організації двох освітніх виставок у столиці.

Оздоровча робота: надано матеріальну допомогу 180 членам профспілки; допомога на лікування у стаціонарному відділенні лікарень, та допомога на операції; допомога на поховання; допомога з народження дитини; надавалася допомога внутрішньопереміщеним особам із зони військових конфліктів із числа студентів та викладачів;

Також, профспілковий комітет брав активну участь у облаштуванні укриттів УГСП. Ним виділялися кошти на підтримку волонтерського руху й потреби Збройних Сил України.

«Як бачимо, наш колектив живе, рухається. Профком намагається брати активну участь у житті університету і колективу. Хочеться зазначити, що члени профспілкового комітету з перших днів війни вступили до територіальної оборони міста та району, де продовжують нести службу і зараз. Поєднуючи громадянські, службові, виробничі і сімейні обов’язки. Військовий стан обмежив культурно масові та спортивні заходи, які проходили в університеті, на які виділялися наші кошти.  Але, у цей нелегкий для кожного з нас час, збільшилася кількість наших колег, які потребують підтримки і допомоги. Тому, прошу керівників структурних підрозділів, ви краще знаєте своїх працівників, ситуації в їхніх родинах, їхні потреби – інформувати профспілковий комітет, якщо є необхідність допомоги. Хочеться зазначити, що профспілковий комітет розглядає всі звернення від членів профспілки. Іноді, члени профспілки запрошуються на засідання комітету профспілки, для більш детального ознайомлення з проблемою. Хочеться наголосити, що допомога у проведенні загально університетських заходів проводиться профспілковим комітетом лише з тих фінансових залишків, які залишилися після того, як проведені всі профспілкові виплати, матеріальні допомоги членам профспілки, які цього потребують. Також, скажу, що жодне звернення до профспілкового комітету не залишається поза увагою і вирішується у законному порядку, або консультативно, або практично. Але, прохання до членів профспілки – звертайтеся, пишіть заяви і якщо є питання, які потрібно буде вирішувати інформуйте заздалегідь. Всі питання, звернення, заяви, розглядаються і вирішуються колегіально на засіданні профспілкового комітету. Ні голова профспілкового комітету, ні жоден член профспілкового комітету не може самостійно прийняти рішення. Хочеться нагадати вам про членів профспілкового комітету, яких ви делегували для допомоги у вирішенні наших спільних справ.  Це ті люди, які працюють на громадських засадах, для всіх нас, витрачають свій час, живуть проблемами колективу. Це люди, яких ви обрали, яким ви довіряєте, які є авторитетами і користуються повагою у колективі. Хочу від себе і від вашого імені подякувати цим людям.  На закінчення хочу висловити подяку адміністрації, в особі ректора, всім членам профкому, всім вам, за розуміння того, що лише разом, у взаємодії та взаємодопомозі, ми зможемо жити та працювати у цей нелегкий час, за допомогу, яку ми надавали один одному і  побажати Вам успіхів в подальшому житті і роботі. Перемоги, миру, здоров’я й достатку», – підсумував свій виступ голова профспілкового комітету університету.

У обговореннях питань порядку денного брали участь декан факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Віктор Куйбіда; проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар; завідувач природничих дисциплін і методики навчання факультету природничої освіти Юрій Шапран; завідувачка кафедри української лінгвістики і методики навчання факультету української та іноземної філології Олена Кулик; завідувачка кафедри соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Алла Зленко; керівниця відділу профорієнтації та працевлаштування Ольга Костюкевич й представниця Студентської Ради УГСП Марина Прокопенко. Усі вони ділилися власними спостереженнями, досвідом і здобутками своїх структурних підрозділів у 2023-му календарному році, схвально відгукувалися про діяльність ректора та колективу університету і його профспілкового комітету, дякуючи їм за допомогу і підтримку у звітній період, визнаючи їх роботу доволі ефективною, креативною та прогресивною. За кілька хвилин це було підтверджено голосуванням, у результаті якого більшістю голосів делегатів конференції трудового колективу роботу ректора та профспілкового комітету була визнана «задовільною».

«Результат нашої діяльності – наша повсякденна, фактично 24/7, робота. Щиро дякую вам за цю позитивну оцінку і те взаєморозуміння, яке відчуваю у роботі з кожним структурним підрозділом. Ставимо собі амбітні і конкретні цілі. У 2024 році ставимо собі за ціль увійти у ТОП-100 закладів вищої освіти в Україні, оцінюємо ризики. Нині ми перші на Київщині за кількістю ваучерів, і перші в Україні за кількістю ваучерів на спеціальність «Психологія». Про це говорили на рівні Кабінету Міністрів України – це показник нашої стабільності, наша спільна з вами робота. Продовжуймо працювати – усім успіхів!», – відрефлексував наостанок ректор Віталій Коцур, а пізніше редакційний комітет зібрання в особі керівниці відділу кадрів університету Людмили Погребної зачитала проєкт рішення конференції трудового колективу.

У заключній частині зібрання було оновлено статут та правила внутрішнього розпорядку Університету Григорія Сковороди в Переяславі з урахуванням відповідних законодавчих та внутрішніх університетських змін. З цього приводу доповідали голова профспілкового комітету університету Сергія Закопайла й проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник. Відповідні рішення було прийнято одноголосно.

Переконані, що спільними зусиллями ми впораємося з усіма викликами, й надалі надаватимемо інноваційну, якісну та доступну освіту, яка забезпечуватиме успішну реалізацію потенціалу особистості. Наша мета – конкурентоспроможний Університет, який завдяки співпраці з науковими установами та підприємницьким сектором формує фаховий та науково-освітній потенціал на засадах безперервного професійного й особистісного розвитку, орієнтований на найкращі досягнення та практики, інтегрований у світовий освітній та дослідницький простори.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту