Слово прощання УГСП у зв’язку зі смертю українського вченого-літературознавця Миколи Сулими

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Співчуття > Слово прощання УГСП у зв’язку зі смертю українського вченого-літературознавця Миколи Сулими

Учора, 26 жовтня 2023 року, зупинилося серце українського вченого-літературознавця, доктора філологічних наук, професора, дійсного члена НАН України, завідувача відділу давньої української літератури, заступника директора з наукової роботи Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України, Голови Наукової ради НАН України з проблеми «Класична спадщина і сучасна художня література» Миколи Сулими.

Сулима Микола Матвійович

Прощаємося з видатним українським літературознавцем, палким інтелектуальним публіцистом, умілим організатором наукової академічної діяльності, з чуйною, оптимістичною, товариською людиною, яку знали й любили. Внесок Миколи Матвійовича в медієвістику, теорію віршування, історію української літератури ХІХ і ХХ століть, у літературну критику й широку культурологію – неоціненний. Кожна праця вченого була відкриттям нового, свіжим несподіваним поглядом на художній текст і його місце у вітчизняному й світовому контекстах, поєднанням індивідуальної інтерпретації з переконливою науковою аналітикою.

Багатогранність натури і проявів творчості вражали: його однаково приваблювали суворість середніх віків і сороміцькі пісні «Бандурки», дисидентська сила сонету і актуальність футуризму, найславетніші персоналії – Сковорода, Шевченко, Леся Українка – і забуті, неславлені, ще або здавна маловідомі постаті рідної літератури. Так і у спілкуванні: був однаково уважний і добрий як до друзів, так і до ледь знайомих аспірантів, докторантів, поетів, котрі зверталися по допомогу. А тонкий гумор! А іронія й самоіронія! Політична зіркість щодо вітчизняних процесів і нищівний сарказм на міцній інтелектуальній основі щодо московії.

Літературознавці Університету Григорія Сковороди в Переяславі втратили близьку за духом людину. Цьогоріч ми з вдячністю слухали слова пана Миколи і пані Віри, присвячені пам’яті нашого колеги професора Миколи Корпанюка, опублікували спогади й чарівні молоді світлини друзів із далеких 1990-х. Місяць тому, 27 вересня, онлайн зустрілися на ужгородській конференції пам’яті Дмитра Кременя. Запам’яталися останні слова, почуті від добросердечного Миколи Матвійовича: «Запишіть у рішення конференції: надати імена Дмитра Кременя, Олекси Мишанича бібліотекам, навчальним закладам. Треба пам’ятати й шанувати!».

Добре серце не прохололо, зберігало людяність, любов до України і тих, хто працював задля неї, коли сили покидали тіло. І завжди поруч Віра Іванівна, з її турботою, відданістю і щирим «Миколко!» Царство Небесне, дорогий колего, українець з верховин національного духу, інтелекту, ментальності.

Миколу Матвійовича із навчально-науковим Центром сковородинознавства Університету Григорія Сковороди в Переяславі пов’язує багаторічна співпраця у дослідженні творчої спадщини та популяризації вчення Григорія Сковороди.

Уперше Сковородинські читання відбулися в Переяславі 1984 року, а з 1985 року Микола Сулима був незмінним учасником конференцій. Його наукові літературознавчі розвідки розкривали проблематику рими, строфіки в поезії Григорія Сковороди; на матеріалі етнографічно-фольклорних записів медієвіст узагальнював перекази про криниці, пов’язані з народною пам’яттю про Григорія Сковороду, розкривав любов до любомудра та поетизацію її в місцевій мікротопоніміці села Сковородинівки та інших поселень Харківщини тощо.

Микола Сулима був членом редакційної колегії збірника наукових праць «Переяславські сковородинівські студії» у секції «Філологія».

Університет Григорія Сковороди в Переяславі вшановує пам’ять Миколи Матвійовича Сулими – світоча науки, вірного товариша. Ми схиляємо голови у смутку й глибокій повазі до наукового доробку видатного вченого та світу його душі, світло якої завжди буде сяяти в наших спогадах і книгах Майстра з розуміння давнини й майбутнього.

Ректор Університету Григорія Сковорди в Переяславі Віталій Коцур,

Голова Вченої ради університету, академік Віктор Коцур,

Доктор педагогічних наук, професор Ганна Токмань,

Декан факультету української та іноземної філології Оксана Тютюнник,

Кандидат філософських наук, доцент, завідувач

кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П.Стогнія Сергій Рик,

Керівник Центру Сковородинознавства Наталія Юхименко.

Перейти до вмісту