У 37-у річницю аварії на Чорнобильській АЕС в УГСП говорили про екологічні наслідки в період російсько-української війни

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У 37-у річницю аварії на Чорнобильській АЕС в УГСП говорили про екологічні наслідки в період російсько-української війни

26 квітня 2023 року в стінах Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбувся ІІІ Всеукраїнський круглий стіл: Екологічні виклики та загрози в період російсько-української війни (до 37-річчя аварії на ЧАЕС). На прикрість російська збройна агресія призвела до серйозних екологічних наслідків, зокрема на Донеччині і Луганщині де воєнні дії відбуваються з 2014 року. Мова про забруднення підземних вод, водойм, підтоплення площ і просідання ґрунту, забруднення атмосферного повітря, виведення з ладу значних масивів ріллі, знищення і псування об’єктів природно-заповідного фонду, лісові пожежі та багатьох інших гірких тенденцій.

Найперше, з вступним словом до учасників звернувся ректор університету – Віталій Коцур, якому випало стати ровесником цієї трагічної події. Він наголосив на тому, що питання мирного атому для незалежної України залишається відкритим, адже через російську повномасштабну агресію, у результаті якої було окупантами були захоплені кілька ядерних об’єктів (Чорнобильську та Запорізьку АЕС) рівень ядерної небезпеки періодично підвищується. На додаток, новими барвами в контексті України заграло поняття ядерного шантажу та ядерного тероризму, що негативно впливає на психоемоційний стан населення.

Своє слово про актуальність ядерних загроз минулого і сучасності сказала доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології Університету Григорія Сковороди в Переяславі Надія Коцур. Вона пригадала події 1986 року, в яких їй як лікарю-епідеміологу певний час довелося працювати й наголосила на тому, що сьогодні важливо приділяти увагу екологічним наслідкам впливу російсько-української війни на процес відтворення здоров’я.

Не менш актуальні проблеми були підняті у доповідях учасників круглого столу. Кандидат історичних наук, старший викладач Юрій Козубенко поділився думками з теми «Екологічні загрози України в умовах воєнного стану: наслідки та перспективи відновлення»; кандидат історичних наук, доцент Леся Коцур розкрила «Реакція громадян України на ядерний шантаж Російської Федерації»; доктор медичних наук Валерій Станкевич – тему «Реабілітація ґрунтів різного призначення після закінчення військових дій на території України»; кандидат біологічних наук, доцент, доцент кафедри природничих дисциплін  Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради Ольга Філатова говорила про «Відновлення рослинності на відвалах Полтавського гірничо-збагачувального комбінату»; кандидат географічних наук, доцент, завідувачка кафедри географії, екології і методики навчання Людмила Воловик – про  «Природно-заповідний фонд Чорнобильської зони: наслідки війни росії проти України»; кандидат біологічних наук, доцент Олена Дзюбенко «Цитогенетичні порушення у гідробіонтів різного трофічного рівня» та інші.

Ядерні небезпеки минулого та наслідки сучасної російської агресії тісно переплітаються й ставлять перед Україною низку викликів, які потребують пильної уваги з боку держави. Водночас вчасне виявлення та аналіз таких загроз дозволить нашій державі уникнути негативних наслідків.

 

Леся Коцур

Перейти до вмісту