Як кулінарна майстерня УГСП готувала куліш у музеї та збирали кошти для захисників-сковородинівців: фоторепортаж

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Як кулінарна майстерня УГСП готувала куліш у музеї та збирали кошти для захисників-сковородинівців: фоторепортаж

У суботу, 29 квітня 2023 року, у Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини НІЕЗ «Переяслав» провели конкурс на кращий рецепт кулешу. Поміж учасників смачного заходу, багатого ще й на майстер-класи, ярмарок творчих виробів (продавали іграшки, прикраси, посуд, свічки та сувеніри – прим.авт.) та збору коштів для Збройних Сил України була представлена й кулінарна майстерня Університету Григорія Сковороди в Переяславі – вона готувала куліш «Професорський».

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі посилаючись на інтернет-видання Інформатор розповідає як це було.

Ще в березні Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» спільно з Департаментом культури та туризму Київської ОДА оголосили конкурс на найкращий рецепт кулешу. Участь можна було взяти вказавши назву команди та надіслати свій рецепт на пошту. Заявку на участь приймали до 20 квітня.

У суботу п’ять команд з найкращим рецептом презентували свій куліш на дегустації. Команда сковородинівського університету збирала кошти для студентів, які захищають Україну – завдяки тому зібрали близько 13 000 гривень.

Команду склали представники факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій  у особі декана Вячеслава Редзюка, викладачок Людмили Ісак та Олени Дзюбенко, диспетчерки деканату Ірини Романенко, секретарки деканату Наталії Примак й студентки Маргарити Сергійчук. Куліш варив викладач кафедри публічного управління та адміністрування Богдан Яценко. Підтримати команду прийшло багато сковородинівців, які не лише веселилися а й допомагали команді.

За трьома критеріями (технологія приготування, зовнішній вигляд та смак – прим.авт.) страви оцінювало журі: Євгеній Самойленко – заступник директора Департаменті культури та туризму Київської обласної державної адміністрації, начальник управління туризму, Сергій Кваша – проректор з науково-педагогічної роботи розвитку Національного університету біоресурсів та природного користування України, Юлія Радіоненко – старший майстер за напрямком кухар-кондитер Державного професійно-технічного навчального закладу «Центр професійно-технічної освіти міста Переяслав», Микола Губочкін – провідний науковий співробітник науково-методичного відділу «Охорони культурної спадщини» Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Поза тим, присутні могли обрати «Куліш глядацьких симпатій» вкинувши до скриньки свій «голос» за команду чий куліш сподобався найбільше. Спробувати частування можна було за донат для Збройних Сил України – приємно, що, розуміючи ситуацію в країні, люди донатили навіть більше ніж коштувала страва.

«У ці складні часи це не просто розваги, люди можуть відпочити душею і познайомитися з традиціями рідного краю, класичним рецептом кулешу, скуштувати його та підтримати таким чином Збройні Сили України. Особисто для мене це дуже цікаво, тому, що ми і до війни намагалися розвивати гастротуризм на Київщині. А спробувати рецепт кулешу, який готують в цій місцевості було ще цікавіше, гарна ідея поєднати це з музеєм. Оцінювати було не просто, адже всі яскраво представляли свої страви, в кожного індивідуальний рецепт, і всі були дуже смачними», – розповідає один із членів журі Євгеній Самойленко.

Слід зазначити, що на заході для гостей організували цікавий майстер-клас з плетіння соломою та різні тематичні фотозони. Крім кулешу смакували варениками, салом, ковбаскою, солінням, різними закусками, настоянками та узваром. Музикою відвідувачів тішив місцевий гурт ВІА «Радограй».

 

Пресслужба університету, за матеріалами ЗМІ

Перейти до вмісту